Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Carl Zeiss SONNAR 3.5/135mm

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

no problemo

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To chyba częsta przypadłość, też kupiłem kiedyś sonnara 135/3.5 w którym się przysłona zacinała. Najpierw wystarczyło gwałtowniej zamknąć i potem powoli otwierać. Potem na mrozie zupełnie przestła się zamykać. Za 50 zł czy może i mniej jeden specjalista mi to naprawił. Wyciekł smar i sklejał listki przysłony po prostu, pewnie można to naprawić samemu.

theremin
    Guest

Domyślnie

Witam!

Oczywiście, że można naprawić samemu. Trzeba tylko uważać, aby przy składaniu obiektywu poprawnie obiektyw skalibrować - ustawić odległość opdowiadającą "ostrzeniu na niskonczność".

Pomocny może być np.: ten link

http://www.aprd31.dsl.pipex.com/articles/czj135svc/

Domyślnie

u mnie niestety nie działa w żaden sposób też sprawdzałem gwałtownie i nie

dzięki za opis ale jakoś nie za bardzo się widze we wszelkieg rodzaju kalibracjach chyba mam za bardzo roztrzęsione ręce i za mało cierpliwości
    Zobaczymy jesli sprzedawca weźmie spowrotem to po problemie a jeśli nie to się bedę męczył sam w takim razie.

ps: a że to częsta przypadłość to już powoli sie przekonuje bo coraz częściej na ebayu przy aukcjach tego szkła pada pytanie czy przysłona działa.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

nie chcialem zakladac nowego watku, tak troche z innej beczki trzy pytanka
    1. Jak poznac wersje MC (to ta z czerwonym napisem MC na obiektywie?)
    2. Co oznacza napis electric na niektorych ?
    3. Adapter MC z potwierdzaniem ostrosci i wiecej zadne czesci nie sa potrzebne(poza body tu 30D) zeby używac tego sonnara ??

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    nie chcialem zakladac nowego watku, tak troche z innej beczki trzy pytanka
    1. Jak poznac wersje MC (to ta z czerwonym napisem MC na obiektywie?)
    3. Adapter MC z potwierdzaniem ostrosci i wiecej zadne czesci nie sa potrzebne(poza body tu 30D) zeby używac tego sonnara ??
    1. po napisie czerwonym MC
    2. ze obiektyw moze pracowac na pelnej dziurze a przymykanie odbywa sie przed ekspozycja. w body EOS nie ma to znaczenia - i tak pracujesz na dziurze roboczej
    3. nie bardzo wiem co to jest MC w przypadku adaptera. wielokrotne pokrywanie? lakierem?
    mozna uzywac adaptera bez potwierdzenia ostrosci. ludzie tak przez lata robili i sobie radzili. potwierdzenie ostrosci jest dla trabanciarzy, ktorzy maja tunelik zamiast celownika optycznego. w 30D widac co sie fotografuje i daje sie na oko naostrzyc
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    3. nie bardzo wiem co to jest MC
    Tyle bylo tych MC ze sie rozpedzilem i zamiast M42 napisalem MC, dzieki za info, wlasnie sie pokusilem o ten zestawik i czekam na przesylke

theremin
    Guest

Domyślnie

[QUOTE=tom517;362402]
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    2. ze obiektyw moze pracowac na pelnej dziurze a przymykanie odbywa sie przed ekspozycja. w body EOS nie ma to znaczenia - i tak pracujesz na dziurze roboczej
    Wersja electric ma wbudowany potencjometr sprzęgnięty z pierścieniem nastaw przysłony. Korzystają z tego światłomierze TTL wbudowane w prakitkach - możliwy jest pomiar światła na pełnym otworze. Do domykania przysłony służy popychacz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    Do domykania przysłony służy popychacz.
    Troche sie przestraszylem, nie wiem za bardzo co to ten popychacz, zamowilem wersje electric z m42, czy domykanie przyslony nie polega na kreceniu pierscieniem na obiektywie ??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    troche pogooglowalem i wychodzi na to ze ten popychacz musi byc docisniety zeby mozna bylo listkami przeslony ruszac i rozumiem ze m42 dociska go i wszystko chodzi ok, mam nadzieje ze sie nie myle
    Ostatnio edytowane przez tom517 ; 07-09-2007 o 15:09 Powód: Automerged Doublepost

theremin
    Guest

Domyślnie

Na obiektywie znajduje się przełącznik auto-manual. Domykanie przysłony popychaczem (do nastawionej pierścieniem wartości) działa w trybie auto. W manualu przysłona działa "normalnie". Są też przejściówki eos-M42 z kołnierzem blokującum popychacz (stosuje się je wtedy, gdy obiektyw posiada popychacz przysłony, a nie ma przełącznika A-M). Dla Ciebie bez znaczenia. Będzie działać.

http://forum.stock-photo.pl

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów