Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: M42 na "5D"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ja rozumiem idee, ale nie rozumiem wykonania Bo ta kamerke to trzeba bylo zamocowac w sposob pozwalajacy na ruchy "3d" - po Z bys robil focus a po X-Y - jezdzil po klatce. Taka jakby przystawka skanujaca do LF ;-)
    Właśnie Ja zrobiłem tylko oś Z, czyli focusowanie. A do 5D ma to tyle że wyskalowałem wszystko na jego podobienstwo. Każde z tych 6 zdjęć w środku jest tym co było by widoczne na powiększeniu 100% zdjęcia z piątki. Od razu widać jak malutki był sensor kamerki w porównaniu do FF.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 08-11-2006 o 17:18

Domyślnie

Rozumiem, ze chodzi Ci o wielkosc w pixelach danego wycinka obrazu a nie o jakosc "piatki"?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, jakości piątki tutaj raczej nie ma :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A mi się koncepcja spodobała Trochę w stylu tego projektu, kiedy koleś zrobił aparat ze skanera
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    A mi się koncepcja spodobała Trochę w stylu tego projektu, kiedy koleś zrobił aparat ze skanera
    Wiem o czym mówisz Właściwie to mogę rozwalić trochę tę kamerę i spróbować "zeskanować" całe 36x24, a może nawet 6x6 Ograniczeniem jest to że CCD jest dość głęboko schowane i gdybym go przesunął w jakąkolwiek stronę to światło było by zasłaniane przez obudowę kamery.

Coś już napisał

Domyślnie

W życiu nie kupię 5D

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie da sie jej normalnie rozebrac? W mojej po 4 srobkach zostaje sama plytka z ccd i elektronika. Myslalem ze mozna by zrobic z tego jakas przystawke skanujaca, ale nie mam jak dorobic mechaniki (nie chce mi sie ) a poza tym jakosc obrazu z tego jest tragiczna jesli chodzi o kolory, wiec wiele sensu by to nie mialo.

Lepiej juz by bylo wydlubac sensor z jakiegos kompakta.

Poza tym test nie ma sensu. Nie odda on tego co bedzie na 5D, bo to calkiem inna matryca, z innym filtrem (a wlasciwie to pewnie brakuje tu filtra AA), innym upakowaniem pixeli... Calkiem inna charakterystyka.
    ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Nie da sie jej normalnie rozebrac? W mojej po 4 srobkach zostaje sama plytka z ccd i elektronika. Myslalem ze mozna by zrobic z tego jakas przystawke skanujaca, ale nie mam jak dorobic mechaniki (nie chce mi sie ) a poza tym jakosc obrazu z tego jest tragiczna jesli chodzi o kolory, wiec wiele sensu by to nie mialo.

Lepiej juz by bylo wydlubac sensor z jakiegos kompakta.

Poza tym test nie ma sensu. Nie odda on tego co bedzie na 5D, bo to calkiem inna matryca, z innym filtrem (a wlasciwie to pewnie brakuje tu filtra AA), innym upakowaniem pixeli... Calkiem inna charakterystyka.
    Kurde, rzeczywiście masz rację z tymi śrubkami . Może jednak spróbuję jeszcze raz.
    Co do testu to powiem tak: nie chciałem odwzorować tego co było by na 5D (detale, szumy, itd.). Chciałem sprawdzić czy te obiektywy wydolą z przeniesieniem detali na tak dużą rozdzielczość. Po krótkich obliczeniach udało mi się zrobić taką prowizorkę centrum kadru FF przy 12MPix (już nie bede pisal o 5D, bo to miało tylko dać wyobrażenie z czym to porównać). A ten CCD to racja, ani filtra AA ani filtra IR. A do testu skłoniło mnie wielkie mydło Pentacona 30mm na 20D. Nie wiem co było tego przyczyną (być może ja coś sknociłem). A tutaj ? Całkiem nieźle jak na moje amatorksie sprzętowo onanistyczne oko

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tutaj jest lepiej, bo 20D ma filtr AA, ktory obniza ilosc detali na obrazie robiac wlasnie takie mydlo. Stad zalecenia Canona aby foty prosto z aparatu wyostrzac (parametry to zdaje sie 300 0.3) w celu wyeliminowania mydla wprowadzonego przez filtr.
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ja zrozumialem i gratuluje pomyslu. tak jak RobertG nie kupie 5D NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (a to miala byc moja nastepna puszka). Zamiast tego mogles podpiac przejsciowke M42/EOS i pyknac kilka fotek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów