Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: M42 na "5D"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie M42 na "5D"

Do niedawna byłem bardzo ciekaw jak moje obiektywy zachowywały by się się na matrycy FF, czyli takiej jak np. 5D. Postanowiłem zrobić test, uzywając do tego najprostrzej kamerki internetowej (chwilka, jeszcze bez śmiechu ). Z góry zaznaczam że ze względów technicznych mogłem przetestować jedynie centrum kadru. Gdybym się uparł to mógłbym zrobić też rogi, ale niestety musiałbym rozwalić obudowę kamery.

Teraz trochę faktów (jeśli ktoś znajdzie błędy w moim rozumowaniu proszę pisać).

-Matryca CCD kamery składa się z 1,2 MPix, 1248x960 (i strasznie szumi).
    -Jej rozmiar wynosi : 7.176mm x 5.319mm czyli odpowiednik cropa 4,51.
    -Upakowanie pikseli w kamerce jest znacznie większe w stosunku do 5D.

Kamera została pozbawiona obiektywu. Następnie z klocków LEGO zbudowałem machinę, która ideą działania może przypominać mieszek. Z jednej strony jest kamera a po drugiej obiektyw który mogę przysuwać lub odsuwać od CCD. Wszystko trzymało się w miarę sztywno :grin: . Następnie wykonałem zdjęcia Heliosem, Pentaconem i Albinarem obiektu oddalonego o 60cm. Był ustawiony pod kątem 45st względem osi obiektywu. Pogasiłem wszystkie niepotrzebne światła w pokoju, oświetlony był tylko obiekt. Zrobiłem dla każdego obiektywu zdjęcia przy pełnym otworze, f/8 i max. przysłonie.

W PSie utworzyłem nowy obrazek o rozmiarach takich jakie są z 5D czyli 4368x2912pix. Na kolejnych warstwach powklejałem otrzymane obrazy z kamery. Teraz musiałem je odrobinę pomniejszyć, gdyż CCD kamery posiada większe zagęszczenie pixeli. Z 1248x960 zrobiło się 968x726, w celu wyrównania "gęstości" :grin:

Tak powstał obrazek który trzeba zinterpretować następująco: Całe tło jest wielkości obrazka z 5D (ale się na niego uparłem) a każde pojedyńcze zdjęcie jest tym co było by w centrum kadru piątki de.

Jedyny problem miałem z Albinarem. Głębia ostrości przy 60cm i f/2.8 wynosiła całe 2,6mm i bardzo trudno było trafić ostrością tam gdzie trzeba. Niestety kamera bez obiektywu łapała poza światłem widzialnym też IR :-|. Podczerwień mając inną długość fali załamywała się w szkle inaczej i dodawała niepotrzebne aberracje chr. i wogóle, no ale trudno.
    Niewiem jak to ma się do rzeczywistości, ale może komuś się przyda taki test :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Trzy razy czytalem Twoj post. Nawet staralem sie ze zrozumieniem ...ale za nic nie moge pojac o co Ci chodzi i co ten test mial na celu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Trzy razy czytalem Twoj post. Nawet staralem sie ze zrozumieniem ...ale za nic nie moge pojac o co Ci chodzi i co ten test mial na celu
    Chyba tylko ja wiem o co mi chodziło. Ale może komuś się spodoba bo fajny obrazek

Bywalec
    Miasto
    Legionowo k. Wawy

Domyślnie

Lepiej wrzuć do dowcipów o fotografii zdjęcie tego zestawu .

Jaki jest koszt kamerki i klocków. Może to być jakaś alternatywa
    Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Do niedawna byłem bardzo ciekaw jak moje obiektywy zachowywały by się się na matrycy FF, czyli takiej jak np. 5D. Postanowiłem zrobić test....
    Ja też jestem ciekawy jak moje szkła będą sprawować się z matrycą 24x36, ale mam zamiar sprawdzić to w nieco protszy sposób... a mianowicie wczoraj "namierzyłem" 5D u znajomego i mam zamiar wybrać się do niego z obiektywami i czteropakiem

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Trzy razy czytalem Twoj post. Nawet staralem sie ze zrozumieniem ...ale za nic nie moge pojac o co Ci chodzi...
    Jak mam tak samo - również tego nie kumam
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja się tyle namęczyłem :sad: gwozdzt- też by mi się przydał jakiś znajomy z 5D.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale co ma do tego 5D?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Również nie rozumiem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja rozumiem idee, ale nie rozumiem wykonania Bo ta kamerke to trzeba bylo zamocowac w sposob pozwalajacy na ruchy "3d" - po Z bys robil focus a po X-Y - jezdzil po klatce. Taka jakby przystawka skanujaca do LF ;-)

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Ja też jestem ciekawy jak moje szkła będą sprawować się z matrycą 24x36, ale mam zamiar sprawdzić to w nieco protszy sposób... a mianowicie wczoraj "namierzyłem" 5D u znajomego i mam zamiar wybrać się do niego z obiektywami i czteropakiem
    Sorry za OT, ale daj znać jak 24-85 sprawuje się na FF.
    Ciekawy jestem, czy warto go zatrzymać pod 5D.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów