Do niedawna byłem bardzo ciekaw jak moje obiektywy zachowywały by się się na matrycy FF, czyli takiej jak np. 5D. Postanowiłem zrobić test, uzywając do tego najprostrzej kamerki internetowej (chwilka, jeszcze bez śmiechu). Z góry zaznaczam że ze względów technicznych mogłem przetestować jedynie centrum kadru. Gdybym się uparł to mógłbym zrobić też rogi, ale niestety musiałbym rozwalić obudowę kamery.
Teraz trochę faktów (jeśli ktoś znajdzie błędy w moim rozumowaniu proszę pisać).
-Matryca CCD kamery składa się z 1,2 MPix, 1248x960 (i strasznie szumi).
-Jej rozmiar wynosi : 7.176mm x 5.319mm czyli odpowiednik cropa 4,51.
-Upakowanie pikseli w kamerce jest znacznie większe w stosunku do 5D.
Kamera została pozbawiona obiektywu. Następnie z klocków LEGO zbudowałem machinę, która ideą działania może przypominać mieszek. Z jednej strony jest kamera a po drugiej obiektyw który mogę przysuwać lub odsuwać od CCD. Wszystko trzymało się w miarę sztywno :grin: . Następnie wykonałem zdjęcia Heliosem, Pentaconem i Albinarem obiektu oddalonego o 60cm. Był ustawiony pod kątem 45st względem osi obiektywu. Pogasiłem wszystkie niepotrzebne światła w pokoju, oświetlony był tylko obiekt. Zrobiłem dla każdego obiektywu zdjęcia przy pełnym otworze, f/8 i max. przysłonie.
W PSie utworzyłem nowy obrazek o rozmiarach takich jakie są z 5D czyli 4368x2912pix. Na kolejnych warstwach powklejałem otrzymane obrazy z kamery. Teraz musiałem je odrobinę pomniejszyć, gdyż CCD kamery posiada większe zagęszczenie pixeli. Z 1248x960 zrobiło się 968x726, w celu wyrównania "gęstości" :grin:
Tak powstał obrazek który trzeba zinterpretować następująco: Całe tło jest wielkości obrazka z 5D (ale się na niego uparłem) a każde pojedyńcze zdjęcie jest tym co było by w centrum kadru piątki de.
Jedyny problem miałem z Albinarem. Głębia ostrości przy 60cm i f/2.8 wynosiła całe 2,6mm i bardzo trudno było trafić ostrością tam gdzie trzeba. Niestety kamera bez obiektywu łapała poza światłem widzialnym też IR :-|. Podczerwień mając inną długość fali załamywała się w szkle inaczej i dodawała niepotrzebne aberracje chr. i wogóle, no ale trudno.
Niewiem jak to ma się do rzeczywistości, ale może komuś się przyda taki test :rolleyes: