Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Banding w 20D ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    czyli wg ciebie to jest ok??? bo dla mnie tu jestgorzej niz nd200
    Nie zauważyłem, aby było gorzej niż w Nikonie. Chyba trochę niepotrzebnie się uprzedziłeś - uważam, że zdjęcie jest w granicach tolerancji. Zwróć uwagę, że od tej dyskusji klamerka na Twojej fotografii zrobiła się cała sina - tak bardzo, że aż fioletowa

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To chyba jakiś żart.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    konkretnie chodzi mi o szumi i ich charakter ( banding)
    A mozesz powiedziec na jakim monitorze ogladasz to zdjecie?

Juz tlumacze... mam sobie takie zdjecia z 20D, z iso3200, dodatkowo niedoswietlone. Wywolywalem je tak by szumow nie bylo za duzo ani bandingu by nie bylo widac. I w domu na moich CRT wygladaja OK... natomiast w pracy na LCD "reeeeetyyy, jaaaakiii sliczny baaandiiing" .
    Tak wiec na dobrych, skalibrowanych (chociazby jasnoscia, niekoniecznie profilowanych) monitorach bedzie OK. Na LCD w ktorych pojechana jest jasnosc, kontrast i ostrosc - moze byc rzeczywiscie przerazajacy banding.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To chyba jakiś żart.
    Albo kiepsko skrojona prowokacja. Zwróć uwagę, jak szybko pojawiło się stwierdzenie, że "jest gorzej niż w Nikonie" P

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Żółci dywrsancji są czujni i zawsze gotowi do akcji.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

matiax
    Guest

Domyślnie

przepraszam, że tak wtrącam się w rozmowę banding to takie liniowanie hmm albo inaczej pasmowanie szumów tak? ponieważ jako były snajper mam dobry wzrok to na moim monitorze nie wiem gdzie na tym zdjęciu on się znajduje - czy to są te minimalnie widoczne pasemka bięgnące od góry do dołu obrazu? czy może to te bardzo wąskie pasemka biegnące w poprzek?

dzieki hej

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

hmm zdjecie niedoswietlone o conajmniej 1EV..
    I nic wiec dziwnego ze tak to wyglada..

Jesli naswietlisz w punkt lub przeswietlisz o 1/3EV to ten efekt bedzie mniej widoczny albo prawie go nie bedzie..

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów