Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: 30d = Totalna porazka, a może pech ?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Morfina
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dla mnie dead pixele są pikselami które przy danej ekspozycji przekraczają wartość nasycenia 250 (tj. na oko są białe... ) przy testowych fotach były takie 4 więc nazwałem je w ten sposób, przepraszam jeżeli moje rozumienie tego pojęcia nie jest ścisłe.
    800 mm f 4 chyba jedyne na forum

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Moje wyniki:

ISO100: 1 hot, 0 dead
    ISO1600: 47 hot, 14 dead

temp "pokojowa", czas 30s, zasłonięty obiektyw i wizjer, noise reduction off, format zapisu RAW i konwersja do tiff dla programu DeadPixelTest.

Mój komentarz:
    1) W JPG to się robi zdjęcia telefonem komórkowym . Zapisuj tylko w RAW! (mam na myśli zdjęcia "poważne", np. astro)
    2) Zdjęcia astro rób tylko w ISO100, i kup/zrób sobie montaż paralaktyczny aparatu. Generalnie zdj. nocne rób w jak najniższej czułości.
    3) Zdjęcia astro rób w zimie - wtedy jest też najlepsza widoczność nieba. (Wiem, że gorzej wtedy z fotką trójkąta letniego 8) )
    4) Sprawdź jeszcze raz programem DeadPixelTest, ale w/g moich "parametrów" (chodzi zwłaszcza o tiff) - i daj wyniki tu na forum.
    5) Podpowiadam tylko, że jest takie cudo jak chłodzenie matrycy peltierem - ale nie sądzę, być chciał na poważnie grzebać w aparacie. A, i jeszcze jedno: zamiast wydawać 9kzł na 20da do astrofoto, lepiej kupić teleskop + kamerę CCD; wyjdzie taniej i lepiej.
    Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotograffik Zobacz posta
    Moje wyniki:

ISO100: 1 hot, 0 dead
    ISO1600: 47 hot, 14 dead

temp "pokojowa", czas 30s, zasłonięty obiektyw i wizjer, noise reduction off, format zapisu RAW i konwersja do tiff dla programu DeadPixelTest.

Mój komentarz:
    1) W JPG to się robi zdjęcia telefonem komórkowym . Zapisuj tylko w RAW! (mam na myśli zdjęcia "poważne", np. astro)

Wiem :-)

2) Zdjęcia astro rób tylko w ISO100, i kup/zrób sobie montaż paralaktyczny aparatu. Generalnie zdj. nocne rób w jak najniższej czułości.

EQ - 5 + to nie mówi samo za siebie ????
    przy ISO 100 czas ekspozycji przekraczał by długość nocy w polsce 16 h:grin:
    Że nie wspomnę o korekcie osi i guaiderze.

3) Zdjęcia astro rób w zimie - wtedy jest też najlepsza widoczność nieba. (Wiem, że gorzej wtedy z fotką trójkąta letniego 8) )

Tylko zimą i tylko po 3 dniowym wyżu ... Wiem Zawsze tak robię

4) Sprawdź jeszcze raz programem DeadPixelTest, ale w/g moich "parametrów" (chodzi zwłaszcza o tiff) - i daj wyniki tu na forum.

NIE PODAŁEŚ PARAMETRÓW !!! 20 / 250 takie ja używałem a Ty ???

5) Podpowiadam tylko, że jest takie cudo jak chłodzenie matrycy peltierem - ale nie sądzę, być chciał na poważnie grzebać w aparacie. A, i jeszcze jedno: zamiast wydawać 9kzł na 20da do astrofoto, lepiej kupić teleskop + kamerę CCD; wyjdzie taniej i lepiej.
    Dobra kamerka CCD 10 - 100 k .... i gdzie tu interes ... i tylko do astro foto

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfina Zobacz posta
    http://www.astrokrak.pl/sklep/index....4d0e59a390ac6c
    nie wiem czego ci potrzeba, ale tym sprzętem goście na forum astronomicznym robią rewelacyjne zdjęcia składane.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    http://www.astrokrak.pl/sklep/index....4d0e59a390ac6c
    nie wiem czego ci potrzeba, ale tym sprzętem goście na forum astronomicznym robią rewelacyjne zdjęcia składane.
    Może i tak co dla jednego jest rewelacją to dla drugiego dopiero początkiem przygody.

Co do forum to wg. mojego zdania najlepsze foty robi Domek http://www.astrophotography.pl/ ale jego kamerka nie kosztowala 2 k ;-) Tylko 25 k
    Mnie na to nie stać ale chciałbym otrzymywać jak najlepsze efekty za rozsądne pieniądze stąd ta dyskusja.
    Ostatnio edytowane przez Morfina ; 07-11-2006 o 12:32

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

NIE PODAŁEŚ PARAMETRÓW !!! 20 / 250 takie ja używałem a Ty ???
    O w mordeczkę, pardon to były wyniki dla 60/250, teraz wyniki dla 20/250:

iso100: 0 dead/ 23 hot
    iso1600: 14 dead / 2876 hot.

Cytat Zamieszczone przez Morfina Zobacz posta
    No a to co zapodał Kubaman...
    Najdroższa kamerka za 2950zł to 752 x 582 piksele. Dzięki abudowie alu można chłodzić peltierem. 30D ma większą rozdzielczość za to nie wiadomo jak ocenić szumy w porównaniu z tą kamerką.
    A tak a propos: próbowałeś robić zdjęcie M13?

PS. (Przeoczyłem ten post z EQ / M31)
    PS2. Dobrze wybrałeś - 20DA to taki sam szum jak 30D "tylko" bez filtra IR (i można kadrować na LCD, fiu fiu). Wydałbyś 9kzł zamiast 5kzł.
    Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

To dla uspokojenia twoich problemów:

iso1600 czs 30", test dla 20 do 250
    z obiektywem 50/1,4 z deklem i zasłonięty wizjer.

z raw na:
    tif
    0 dead / 26 hot
    jpg
    0 dead / 34 hot
    jpg z aparatu
    0 dead / 309 hot

bez obiektywu:
    tif
    0 dead / 18 hot
    jpg
    0 dead / 18 hot
    jpg z aparatu
    0 dead / 389 hot

Dodam, iż wymieniałem aparat na inny, bo miał dead.

Może ten też kwalifikuje się do wymiany.
    Ostatnio edytowane przez Rpoto ; 07-11-2006 o 13:59
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotograffik Zobacz posta
    Zdjęcia astro robi się najczęściej na czułościach 400-800 ISO. Wykonuje się wtedy wiele
    ekspozycji o czasach 2-5 minut i składa potem w odpowiednich programach. Prawie nigdy
    nie używa się ISO 100 (no chyba, że do Słońca i Księżyca).

Montaż paralaktyczny nie załatwia sprawy i nadal nie pozwala używać tylko ISO 100. Bo montaże średniej klasy pozwalają prowadzić umiarkowane ogniskowe na poziomie kilku minut. Jeśli chcesz prowadzić dłużej i używać dłuższych luf to cena montażu szybko zaczyna przewyższać cenę 20d czy 30d.

Ostatnio popularnym stało się robienie zdjęc astro 300D/350D z demobilu i po przeróbkach
    (usunięty filtr IR, dorobione chłodzenie). Efekty wymiatające. Kilka linków:

http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=14283
    http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=14203
    http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=14156

Arek

Uprawnienia umieszczania postów