Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 69 z 69

Wątek: 30d = Totalna porazka, a może pech ?

jakcie
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfina Zobacz posta
    Niet ale to łatwo sprawdzić. Chętni posiadacze 30d proszeni o wysłanie na condorek21@op.pl lub (opublikowanie) zdjęcia o następujących parametrach:
    Iso 1600
    Time 30 s
    Noise Reduction - off
    Z zamkniętym dekielkiem ( dark frame )
    Format jepg najlepsza jakość zapisu. ( lub RAW )

Nie twierdze że wszystkie 30d są złe jedynie że posiadany przeze mnie egzemplarz pozostawia wiele do życzenia . ( w moich zastosowaniach )
    cześć ziomek, oto moje wyniki, ustawienia podane przez Ciebie:
    2 dedy , 707774 hoty ( jpeg przerobiony z RAWa)

4 dedy , 691974 hoty ( tif zrobiony z RAWa)

0 dedów , 2 hoty (jpeg prosto z puchy ISO 100) jaśniejszy hocik ma luminację 191 i widać go na zdjęciach.

Pozdrawiam

jakcie

jakcie
    Guest

Domyślnie

Po długim okresie zastanawiania zdecydowałem się na przesiadkę na nowe body 30d.:razz:
    Już w sklepie stwierdziłem że przesiadka na 2,5 cal TV jest rewelacyjna, i na tym rewelacje się skończyły ...
    Po powrocie do domku chciałem sprawdzić możliwości mojej nowej ukochanej więc podpiąłem moje ulubione szkło 100 Makro i ... jakoś tak wolno ... Nie mierzyłem stoperem ale wrażenia mam takie że na wszystkich posiadanych przeze mnie szkłach, ostrzy precyzyjnie ale jakoś tak wolniej od mojej starej wysłużonej 20d. Hmmm...
    Następnie przeszedłem do testu dead, hot pixel za pomocą programu Dead pixel test. Lubię pofocić gwiazdki więc jest to jeden z najistotniejszych dla mnie parametrów i tu moi drodzy forumowicze przeszedłem zawał serca.

A oto wyniki:
    Warunki pokojowe 20 – 22 stopnie C
    ISO 1600 Time 30s
    Black Frame
    Stara dobra 20 d -> 144 hot ( przy takich warunkach dla mnie akceptowalna wartość )
    Super nowa 30 d -> 4 dead / 11873 hot ?????????

Myślałem że to jakiś błąd, ale nie sprawdzałem 3 razy i podobnie.
    Teraz wpadam w zadumę czy byłem posiadaczem tak rewelacyjnej 20 d czy 30 d które nabyłem to jakiś felerny model.
    Jutro jadę zamienić mój nowy aparacik na stary ale jary.

Mam zapytanie do wszystkich posiadaczy 30d, czy też tak macie ??
    Ewentualnie proszę wszystkich chętnych sprawdzenia swojej matrycy o wysłanie na adres condorek21@op.pl jpeg – a o ww. parametrach ekspozycji. ( w najlepszej jakości )
    dobra powiem ci jedno Amigo. Wczoraj miałem jeszcze 30D z dead pikselami i hotami i dzisiaj poprostu wymienili mi puche na nową i jest git. Ekran LCD daje normalne kolory wraz z poprawną ostrością, czego nie mogłem powiedzieć o poprzednim egzemplarzu. Teraz zajmę się robieniem fotek, ale napewno nie robiniem dark frejmów przy 1600 iso i 30 sekundach. Nawet nie mam zamiaru robić jakichkolwiek testów i się zamartwiać. Moja stara dobra 350tka ponoć ma 15% matrycy w hotach i jakoś robiłem nią zdjecia. Powiem tylko że szkoda nerwów, pieniądze można zarobić i należy się cieszyć fotografią. Mocno pozdrawiam. Take it easy.

piotrek101
    Guest

Domyślnie Znowu Hot Pixels

Witam.
    Kupiłem używanego 30D (około 9000 fotek). Na zdjęciu 10 sek., f4.0, ISO 1600wychodzi mi 65 Hot Pixeli. Czytałem kilka wątków, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy to dużo czy mało i czy w ogóle warto starać się o naprawę serwisową w Canonie. Czy ktoś może mi udzielić rzetelnej informacji?

Robiłem test u kogoś innego na 20D na tych samych parametrach i wyszło tylko 5 Hotów, więc troche mnie martwi moje 65. Poza tym, czy liczba ta może się zwiększać czy raczej jest ona taka sama od nowości?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Jak często będziesz naświetlać 10sek @ISO 1600 ?

Po co robi się takie testy? Nawet do astrofotografii to nieprzydatne, bo o ile się nie mylę, to tam używa się ISO100.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Nie ma sie czym przejmowac. Olej to i rob normalne zdjecia

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja na nawet na ISO przy dlugim czasie mam tez troche - wcale w niczym mi to nie przeszkadza. jak DoMiNiQuE nie przejmuj sie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Po co robi się takie testy? Nawet do astrofotografii to nieprzydatne, bo o ile się nie mylę, to tam używa się ISO100.
    Tam się używa matryc chłodzonych ciekłym azotem czy czymś podobnym

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Tam się używa matryc chłodzonych ciekłym azotem czy czymś podobnym
    Kurka wodna.... teraz jakaś moda na chłodzenie :-)

Niedawno zaskoczyli mnie spece od macro, że się insekty chłodzi w lodówce (temperament im wtedy jakoby spada - znaczy się insektom, nie fociarzom) :-)
    No a teraz jeszcze te matryce.... No ale jakaś logika w tym jest - schłodzisz matryce, nie ma hot pixeli
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Jeżeli Mianem czarnej dziury określimy: 1. Osobliwość 2. Horyzont oraz 3. Ergosfere ( A dla ścisłości jej powierzchnie )
    to logicznym wnioskiem jest że m31 = czarna dziura = galaktyka w Andromedzie
    Większość publikacji naukowych taki właśnie pogląd przedstawia, ale zawsze można się z tym nie zgadzać. Tyle tylko że trzeba to uzasadnić ;-) Więc życzę miłej lektury.
    Przepraszam, ale muszę coś napisać, bo większych głupot nie słyszałem. To tak jakby powiedzieć, że my także żyjemy w czarnej dziurze, bo przecież w centrum naszej Galaktyki też znajduje się masywna czarna dziura. Nie znam żadnej publikacji, która przedstawia pogląd, że czarna dziura to M31. Znam za to dużo, które przedstawiają dowody, że we wnętrzu M31 znajduje się supermasywna czarna dziura. Problem w tym, że zajmuje ona obszar wielkości Układu Słonecznego a więc obszar 500 milionów raz mniejszy niż wielkość całej M31.

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Pisałem już o tym. Skąd bierzecie takie informacje? W astro-foto bardzo często używa się wysokich czułości klasy ISO 400 i ISO 800, a czasami nawet ISO 1600.

Arek
    Ostatnio edytowane przez Arek_O ; 16-08-2007 o 15:06 Powód: Automerged Doublepost

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów