Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: 30d = Totalna porazka, a może pech ?

Dopiero zaczyna Awatar Morfina
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 30d = Totalna porazka, a może pech ?

Po długim okresie zastanawiania zdecydowałem się na przesiadkę na nowe body 30d.:razz:
    Już w sklepie stwierdziłem że przesiadka na 2,5 cal TV jest rewelacyjna, i na tym rewelacje się skończyły ...
    Po powrocie do domku chciałem sprawdzić możliwości mojej nowej ukochanej więc podpiąłem moje ulubione szkło 100 Makro i ... jakoś tak wolno ... Nie mierzyłem stoperem ale wrażenia mam takie że na wszystkich posiadanych przeze mnie szkłach, ostrzy precyzyjnie ale jakoś tak wolniej od mojej starej wysłużonej 20d. Hmmm...
    Następnie przeszedłem do testu dead, hot pixel za pomocą programu Dead pixel test. Lubię pofocić gwiazdki więc jest to jeden z najistotniejszych dla mnie parametrów i tu moi drodzy forumowicze przeszedłem zawał serca.

A oto wyniki:
    Warunki pokojowe 20 – 22 stopnie C
    ISO 1600 Time 30s
    Black Frame
    Stara dobra 20 d -> 144 hot ( przy takich warunkach dla mnie akceptowalna wartość )
    Super nowa 30 d -> 4 dead / 11873 hot ?????????

Myślałem że to jakiś błąd, ale nie sprawdzałem 3 razy i podobnie.
    Teraz wpadam w zadumę czy byłem posiadaczem tak rewelacyjnej 20 d czy 30 d które nabyłem to jakiś felerny model.
    Jutro jadę zamienić mój nowy aparacik na stary ale jary.

Mam zapytanie do wszystkich posiadaczy 30d, czy też tak macie ??
    Ewentualnie proszę wszystkich chętnych sprawdzenia swojej matrycy o wysłanie na adres condorek21@op.pl jpeg – a o ww. parametrach ekspozycji. ( w najlepszej jakości )
    800 mm f 4 chyba jedyne na forum

Dopiero zaczyna Awatar MCat

Domyślnie

poraszka? może porażka?
    Robisz gwiazdy w ISO1600? słyszałem i widziałęm, że robi się to bardziej na długich ogniskowych z obrotnicą, ale na niskich czułościach.
    Co do wolniej ostrzących - dziłających obiektywów, to nie wiem skąd to wrażenie skoro teoretycznie napięcie podawane obiektywowi powinno być identyczne.
    Pozatym nie jestem pewny czy przesiadka z 20D na 30D jest dobrym skokiem, to podobnie jak z 350D na 400D, lifting w 30D jest znikomy, bo już między 350D a 400D jest większy dużo dystans... z 20D i astrofotografii, chyba wziałbym 5D... zdecydowanie
    400D, sigma 70-300 APO, sigma 10-20, canon 50/1,8, canon 18-55, 430 EX

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja mam 60 hot'ow i 250 dead'ow.. czy to dobry wynik pod wzgledem onanizmu? bo jesli o fotki chodzi to mi na pewno nie przeszkadza
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Co do robienia fotografii nieba to np. dla m31 (Adromeda) przy jasności f4 i ognisku 800 mm x crop 1,6 na prowadzeniu klasy EQ – 5 +, sensowną czułością jest Iso 800 ekspozycja trwa wtedy od 1 h do 2 h zależnie od zaświetlenia nieba. Znam ludzi którzy Lubią marznąć nawet 6 - 7 h żeby dobrą fotę zrobić, ja do nich nie należę, przy ISO 1600 nie wykonuje zdjęć ponieważ zbyt ciężko odróżnić szumy od tła, ale przy takim teście jaki przeprowadziłem, wychodzi co jest wart dla mnie sprzęt. Co do onanizmu sprzętowego po przesiadać się na coś 100 razy bardziej szumiącego ??? przy takim body po 10 min ekspozycji mamy piękne dodatkowe 11873 gwiazdki niezależnie co fotografujemy J Kiedyś myślałem nad 5d ale doszedłem do wniosku, że wole przeznaczyć 5 k na inne fajne zabawki.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

matryca 20D to ta sama co w 30D, nie ma powodów do rozbieżności. Albo źle kupiłeś, albo niepotrzebnie robisz testy.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dlaczego 30d ?
    Bardzo przydatną rzeczą dla mnie jest większe TV i ISO 1000 :-)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfina Zobacz posta
    Kiedyś myślałem nad 5d ale doszedłem do wniosku, że wole przeznaczyć 5 k na inne fajne zabawki.
    Do astrofoto to jest model 20Da.

Jaki miales poprzedni model, ze szumial 100 razy mniej na ISO 1600 przy tak dlugiej ekspozycji? Imo nie ma takiego.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    matryca 20D to ta sama co w 30D, nie ma powodów do rozbieżności. Albo źle kupiłeś, albo niepotrzebnie robisz testy.
    Też tak myślałem praktyka pokazała co innego ....

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Do astrofoto to jest model 20Da.

Jaki miales poprzedni model, ze szumial 100 razy mniej na ISO 1600 przy tak dlugiej ekspozycji? Imo nie ma takiego.
    Zgadzam się 20Da to jest rewelka w astro-foto ale nie za 9 k ....
    Jedyna różnica to filtr IR !!!

jw.
    Stara dobra 20 d -> 144 hot ( przy takich warunkach dla mnie akceptowalna wartość )
    Super nowa 30 d -> 4 dead / 11873 hot

Znaczy 100 razy więcej fałszywych gwiazdek...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfina Zobacz posta
    Super nowa 30 d -> 4 dead / 11873 hot
    Matryce sa takie same, wiec wyniki powinny byc podobne. Sprawdzales inny egzemplarz?

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ewentualnie można by było przeprowadzić jakiś test na forum ... jak faktycznie jest z zastosowaniem poszczególnych modeli Canona w astro-foto.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów