Po długim okresie zastanawiania zdecydowałem się na przesiadkę na nowe body 30d.:razz:
Już w sklepie stwierdziłem że przesiadka na 2,5 cal TV jest rewelacyjna, i na tym rewelacje się skończyły ...
Po powrocie do domku chciałem sprawdzić możliwości mojej nowej ukochanej więc podpiąłem moje ulubione szkło 100 Makro i ... jakoś tak wolno ... Nie mierzyłem stoperem ale wrażenia mam takie że na wszystkich posiadanych przeze mnie szkłach, ostrzy precyzyjnie ale jakoś tak wolniej od mojej starej wysłużonej 20d. Hmmm...
Następnie przeszedłem do testu dead, hot pixel za pomocą programu Dead pixel test. Lubię pofocić gwiazdki więc jest to jeden z najistotniejszych dla mnie parametrów i tu moi drodzy forumowicze przeszedłem zawał serca.

A oto wyniki:
Warunki pokojowe 20 – 22 stopnie C
ISO 1600 Time 30s
Black Frame
Stara dobra 20 d -> 144 hot ( przy takich warunkach dla mnie akceptowalna wartość )
Super nowa 30 d -> 4 dead / 11873 hot ?????????

Myślałem że to jakiś błąd, ale nie sprawdzałem 3 razy i podobnie.
Teraz wpadam w zadumę czy byłem posiadaczem tak rewelacyjnej 20 d czy 30 d które nabyłem to jakiś felerny model.
Jutro jadę zamienić mój nowy aparacik na stary ale jary.

Mam zapytanie do wszystkich posiadaczy 30d, czy też tak macie ??
Ewentualnie proszę wszystkich chętnych sprawdzenia swojej matrycy o wysłanie na adres condorek21@op.pl jpeg – a o ww. parametrach ekspozycji. ( w najlepszej jakości )