Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Kolejne wybory

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Nie potępiam Niemców czy Sowietów za atak na Polskę.
    właściwie to brak mi słów...
    Pozdrawiam
    Slick

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slick Zobacz posta
    właściwie to brak mi słów...
    A mi szkoda, że Śląsk nie został dołączony do Niemiec.
    Albo, że nie został 'wyodrębniony'.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    A mi szkoda, że Śląsk nie został dołączony do Niemiec.
    Albo, że nie został 'wyodrębniony'.
    moj ojciec tez tak mowil, co prawda o autonomii to on slyszec nie chcial, napewno gorzej by nam nie bylo gdybysmy byli przylaczeni (bo czy moze byc gorzej niz jest? dobra nie bylo pytania juz wiem co chcecie napisac ), ale czy do konca bylibysmy niemcami? Teraz tylko dzieki Gierkowi slask jest bardziej polski niz czeski czy niemiecki, maly OT z mojej strony, bo ja w moim "miescie" czuje sie obco, musialem sie zasymilowac z ludzmi z pomorza z centrum, ze sciany wschodniej i zachodniej, na tej samej ziemi gdzie od paru pokolen mieszkala moja rodzina, czy jest mi przez to lepiej czy gorzej ? niewiem... napewno jest mi smutniej kiedy slysze jak dzieciaki smieja sie z "kozla ofiarnego" ktory mowi slaska gwara a nie piekna polszczyzna... tutaj ! cholera gdzie powinien byc z tego dumny, on sie tego musi wstydzic... uczmy sie tolerancji....wypieprzmy faszystow kazdej materii z rzadowych stolkow... pojde na wybory, tym razem nie bede sie czul winny ze nie oddalem glosu...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    ... napewno jest mi smutniej kiedy slysze jak dzieciaki smieja sie z "kozla ofiarnego" ktory mowi slaska gwara a nie piekna polszczyzna... tutaj ! cholera gdzie powinien byc z tego dumny, on sie tego musi wstydzic...
    Kurcze, mam podobne obserwacje dotyczące mojego miasta, poznańska gwara wymiera, ludzie znają tylko kilka sztandarowych słów (szneka, wymborek itp.).. Nie wiem z czego to wynika, ale mi żal, pamiętam moją ś.p. Babkę i Wuja, którzy nie potrafili inaczej mówić jak gwarą, to było piękne. Jak byłem małym chłopcem to z Ojcem obowiązkowo słuchaliśmy w radiu "Blubry Starego Marycha" (niedzialny program w którym gość opowiadał różne zabawne historie gwarą). Ktoś próbował to ratować, teraz jest kicha.

Moja smutna obserwacja jest taka, że powstał nowy język którym porozumiewają się nasi rodacy w kraju i zagranicą, składa się z czterech słów i różnych ich mutacji: kur....a, pie....le, ch...j, ***...ć. Aż dziw bierze jakie to "pojemne" słowa i ile można tymi słowami powiedzieć.

Aha, trzeba wymyśleć jakieś przekleństwa, bo te są tak pospolite, że niedługo przestaną działać.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Uprawnienia umieszczania postów