Cytat Zamieszczone przez -Wolf- Zobacz posta
Tak a propos USA to jeszcze mi się nasunęła kwestia Indian, którzy byli wybijani regularnie przez Stany tak jak Żydzi przez Niemców. Ach to wspaniałe "państwo wolności"
Czekaj czekaj... Pokazujac palcem to zdaje sie, ze mniej wiecej od 1500 do prawie 1800 wlasnie wielce "tolerancyjni" europejczycy przyplywali tu statkami zakladac kolonie, lupic i wybijac indian. To wlasnie oni sciagneli tu tysiace niewolnikow.

Deklaracja niepodleglosci jest z 1776 roku, konstytucja z 1787. Wtedy Indian to juz niestety wielu nie zostalo. To nie Stany wybijaly Indian a Ci co byli tu wczesniej w koloniach brytyjskich, hiszpanskich czy francuskich. To wlasnie ich potomkowie wygodnicko ustawieni nie bardzo chcieli tez pozbyc sie przywileju posiadania niewolnikow, dlatego dalsze zmiany w prawie byly tak pozno. To ze lobbing to stosunkowo nowe slowo nie znaczy, ze tego procederu nie uprawiano set lat temu.

Popatrz lepiej co jest teraz a nie co bylo.

Co mozna robic teraz w Stanach, jak wyglada sprawa prawa, tego co wolno obywatelowi i tego jak ludzie z calego swiata zyja tu ze soba a jak wyglada to choc by we Francji z niedawnymi aferami dookola gett jakie sami sobie stworzyli. Wybacz, ale stany to tu sa chyba wzorcem jak wyjsc z bagna i zrobic cos, z czego mozna brac przyklad.

Nie mozna chwalic wszystkiego. Zapedy USA do rzadzenia swiatem nie sa moze najlepsze, ale jesli chodzi o tolerancje i wolnosc jest tu pod tym wzgledem bardzo dobrze kazdemu. A ze nie zawsze tak bylo to najpierw popatrz kto tu byl wczesniej i zrobil caly ten burdel. A nawet jesli ta wolnosc pozwala to swobodnie dzialac roznym dziwnym osobnikom to jesli nikomu nie szkodza czemu im szkodzic i narzucac ograniczenia?

Patrzac ciagle do tylu to wiele narodow i do Polakow moglo by miec pretensje jak to nasi dziadkowie ich grabili i lupili. Tak sie da znalezc kazdemu jakiegos dziadka z Wermachtu. Wystarczy glebiej poszukac.

Tylko czy nie lepiej skonczyc patrzec we wlasna kupe i zaczac patrzyc do przodu? Robic zeby bylo lepiej teraz i w przyszlosci a nie tylko ciagle rozliczac jakies *******y z przeszlosci?

No ale po co... Teczki, raporty, komisje sledcze... Kasety, nagrania, afery... Takie medialne... "Ciemny narod" kupi. A realne problemy i poprawa stanu rzeczy?

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
Niech USA zamiast zajmować się Iracką ropą lepiej zdejmą Putina katującego Zakaukazie, Chińczyków za Tybet itd, etc, itp.
Po co? Bo Tobie sie nie podoba Putin katujacy Zakaukazie czy paru Chinczykow? Patrzac z boku czym to sie bedzie roznic wzgledem Iraku? Dlaczego mieszanie sie w jedne sprawy jest takie zle a w zamian proponujesz to samo z innymi wartosciami x i y?

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
ja bym chciał, żeby władza w polsce, niezależnie od tego kto ją będzie sprawował zrobi w końcu międzynarodową awanturę w tym temacie http://wiadomosci.onet.pl/1429867,12,item.html

no i jak tu nie przyznać mi racji
Jak nie polski jak stoi na terenie Polski? Jak najbardziej polskie koszary nawet przerobili. Wiem wiem, zaraz mnie zwyzywasz, jak ja smie i wogole, bo to Niemcy zalozyli oboz tluc Zydow. Tylko jak przyjdzie co do czego to ogladac jedziesz do Polski.

Jak tak sie nie podoba to wydzielcie ten teren, niech se niemcy biora i po klopocie. Beda se wizy do Niemiec zalatwiac zeby zobaczyc oboz i zapamietaja. Nie bedzie problemu z ciaglym naturalnym nazywaniem "polski" czegos co stoi w Polsce.

Albo postawcie pare lawek, tablice, niech jakis nauczyciel robi lekcje godzine przed wejsciem o historii i kto co. Po wyjezdzie kazdy bedzie wiedzial ze to nie polski bo Hitlerowski. Tak samo jak tu wyzej "indian tluczono w Stanach" tak samo "obozy sa polskie". Tyle ze normalnie takie rzeczy powinno zalatwiac sie odpowiednia edukacja a nie robieniem wielkich afer i skandali miedzynarodowych. Teraz zrobia wielka afere a za troche i tak wszyscy zapomna. Za to zostanie w pamieci niezbyt przyjemne odczucie na slowo Polska. Gdyby w obozie zadbano o odpowiednia informacje dla turystow choc by w postaci paru ulotek z pewnoscia sami by zadbali o odpowiednie precyzyjne nazewnictwo.

Ciagle wszedzie czepianie sie o malo istotne *******y zamiast zajac sie czyms istotnym dla ludzi teraz i dla tych, ktorzy beda zyli w przyszlosci.