Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: Kolejne wybory

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Trudno sie w sumie dziwic Kubie, ze nie rozumie dlaczego Amiszowie
    ciesza sie w USA szacunkiem. I ze nie widzi roznicy miedzy pozycja
    i wiara Amiszow a pisem. Wychowal sie w dziwnym kraju, w ktorym,
    na kuriozalna odmiane wczesnego faszyzmu mowi sie demokracja.
    A faszyzujacych populistow nazywa sie prawica...
    USA to kraj, wolnosci obywatelskich i jednoczesnie kraj, w ktorym prawo
    znaczy prawo. W ktorym tym prawem jest konstytucja, Bill of Rights
    i First Amendment, ktory juz w 18-tym wieku potrafil jednoczesnie
    zapewnic ludziom wolnosc religii i slowa, jak tez wyraznie oddzielic
    panstwo od jakiegokolwiek kosciola. Amiszowie ciesza sie wolnoscia religii
    i slowa, wybrali sobie sposob na zycie, ktory wydaje sie tobie glupi.
    Ale mieli do tego prawo, gdyz w zaden sposob nikogo zyjac tak nie
    krzywdza ani nie zmuszaja do niczego wbrew jego woli.
    Gdyby Amiszowie rzadzili i zaczeli wymyslac ustawy o opodatkowaniu tych,
    ktorzy uzywaja prad, wtedy sytuacja zaczelaby przypominac polska.
    W Polsce "Amiszowie" rzadza, a ich pomysly, ktore maja wplyw na zycie
    wszystkich sa daleko bardziej radykalne. Poza tym Amiszowie to milosc
    i przebaczenie (widziales co sie stalo ostatnio w ich szkole i ich reakcje na to?).
    Polscy "Amisze" to agresywna grupa wkurzonych idiotow, ktorych jedynym
    celem jest zemscic sie na wszystkich. Zaslaniajac sie przy tym "patriotyzmem"
    i katolicka religia. Jak mozecie sie na to godzic, opowiadaja przy tym
    dyrdymaly jak to "ludziom jest lepiej"! Bo akurat swiatowa koniunktura
    jest pozytywna i ropa staniala? To jest zasluga rzadu?
    I czy narod polski nie zasluguje na lepszy rzadz niz taki, ktory nie szkodzi
    gospodarce, a ze przy tym wprowadza Polske w sredniowiecze to juz OK...

Coś już napisał Awatar -Wolf-
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    USA to kraj, wolnosci obywatelskich i jednoczesnie kraj, w ktorym prawo
    znaczy prawo. W ktorym tym prawem jest konstytucja, Bill of Rights
    i First Amendment, ktory juz w 18-tym wieku potrafil jednoczesnie
    zapewnic ludziom wolnosc religii i slowa
    Jakich wolności, od jakiego XVIII wieku? Dopiero uchwalona w 1865 roku XIII poprawka do konstytucji USA zniosła niewolnictwo więc raczej o wolności przed 1865 rokiem raczej nie można mówić. Prawo może jest i było prawem ale dla ograniczonej grupy osób - dla białych. Podobnie jak w III Rzeszy prawo było prawem ale tylko dla Niemców. Cholera mnie bierze jak czytam jakim wspaniałym krajem jest USA. Dla mnie to taki sam agresor jak Niemcy podczas II wojny światowej. Jedyna różnica jest taka, że USA tłumaczy, że to w celu utrzymania pokoju na świecie. Ciekawe tylko dlaczego interweniują tylko tam gdzie mają jakieś korzyści. To tak tylko w kwestii USA. Bez urazy, żeby nie było.
    Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ależ sama agresja nie jest złem. Nie potępiam Niemców czy Sowietów za atak na Polskę, tylko za to, co z nią pod okupacją robili.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    I czy narod polski nie zasluguje na lepszy rzadz niz taki, ktory nie szkodzi
    gospodarce, a ze przy tym wprowadza Polske w sredniowiecze to juz OK...
    Oczywiście, całkowicie się zgadzam z opinią, że banda nawiedzonych, niekompetentnych pajaców do spółki z faszystami i komunistycznymi eks-pachołami-prowokatorami nie powinna rządzić Polską.

Ciekaw jednak jestem, kogo masz na myśli używając sformułowania "lepszy rząd" - komuchów z SLD (doskonale znanych ze złodziejstwa), niezguły z PO (którzy są bandą nieporadnych, aroganckich bałwanów), czy jeszcze kogoś innego?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

snowboarder, nadużywasz interpretacji odnośnie moich wypowiedzi.
    No i sugerujesz, żem ciemny z ciemnogrodu i nieobyty. Bywam ja w świecie, moj jeden szef to francuz, drugi amerykanin, a sam zarządzam kilkoma francuzami - wiem jak jest dookoła i czy mam powody do wstydu.

To jest proste - w USA, na zachodzie w "cywilizowanym świecie" szanuje się w imię tolerancji nawet najbardziej dziwaczne postawy (i dobrze, bo Amisze nikomu raczej nie wadzą, podobnie ufolodzy, ujdzie nawet agresywna postawa kreacjonistów), a pewne postawy zupełnie mniej dziwaczne - się piętnuje, obśmiewa, wyszydza. Bo sa niemodne, passe, bo kiedyś znaczyły tak dużo.

Ja się nie czepiam konkretnego przykładu, ani konkretnej sprawy - czy to tak bardzo trudno zobaczyć? Pisałem o obłudzie takich postaw. Ja żyję w kraju, gdzie o wolność z komuną walczyli moi rodzice, pamiętam dobrze jak do taty - redaktora Tygodnika Powszechnego - przychodzili UBecy, przesłuchiwali godzinami, bili i zakładali podsłuch. Wtedy Kaczyńscy byli na pierwszych stronach gazet w USA, bo mogli się przydać na froncie zimnej wojny. Poglądów nie zmienili, ale teraz są na zachodzie symbolem uwstecznienia. O wolności Polakom mówić nie trzeba za dużo. Trzeba tylko zrozumieć ich tradycję, poglądy i postawy. I zamiast wykorzystywać 20 kontrowersyjnych polityków przeciwko narodowi, skupić się na prawdziwych problemach - jak pisałem. Niech USA zamiast zajmować się Iracką ropą lepiej zdejmą Putina katującego Zakaukazie, Chińczyków za Tybet itd, etc, itp.

Moje podglądy polityczne dalekie są od braci bliźniaków, styl rządzenia poprzez konflikt mnie mierzi i złości. Ale nie stawiajmy świata na głowie - polacy nie są bardziej ciemni i nienormalni od pozostałych narodów. Ba, jak na moje oko, wielu z tych narodów nie może się we łbach pomieścić, że mamy sukcesy, że jesteśmy wbrew opinii pracowici, że często jesteśmy tacy sami, a nie gorsi. Nas też taki szok czeka - choćby w styczniu jak Rumunia wejdzie do eurolandu. I mam nadzieję, że żadna prasa nie będzie im wynajdowała grzeszków, tylko aby polakom poprawić samopoczucie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Ależ sama agresja nie jest złem. Nie potępiam Niemców czy Sowietów za atak na Polskę, tylko za to, co z nią pod okupacją robili.
    Agresja (ang. aggression), zachowanie fizyczne lub słowne z zamiarem wyrządzenia krzywdy lub zniszczenia. Zaczerpnięte ze słownika PWN. Jak tego nie nazwać złem? Żaden atak na inny kraj nie jest z pobudek altruistycznych więc ja potępiam i Niemców i Sowietów i USA. Tak a propos USA to jeszcze mi się nasunęła kwestia Indian, którzy byli wybijani regularnie przez Stany tak jak Żydzi przez Niemców. Ach to wspaniałe "państwo wolności"

Btw. Chyba się offtopic robi

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Jak dla mnie problem polega na tym ze na kogo by sie nie zglosowalo to i tak ciagle te same mordy sa u koryta... tylko zmieniaja im sie bandery

to jest smutne ze wsrod politykow nie ma autorytetow i glosuje sie na mniejsze zlo :/

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to prawda Jac, jakość polityki i jej uprawiania w polsce zeszła zupełnie na psy - choć nigdy nie była na wysokim poziomie. Choć na tajwanie posłowie się biją a w Korei Płd. plują na siebie w sejmie, to u nas też nie jest różowo.

Co do koryta, mam nieco inne zddanie:
    - Schroeder to niby co zrobił z gazociągiem :rolleyes:
    - przedwczoraj przeczytałem że były prezes mojej firmy (zmienili go rok temu), były senator USA został oskarżony o oszustwa księgowe, których dokonał w firmie właśnie będąc senatorem
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    Jak dla mnie problem polega na tym ze na kogo by sie nie zglosowalo to i tak ciagle te same mordy sa u koryta... tylko zmieniaja im sie bandery

to jest smutne ze wsrod politykow nie ma autorytetow i glosuje sie na mniejsze zlo :/
    Nie chodzi już nawet o ugrupowanie polityczne, z którego wywodzą się rządzący. Chodzi o to, że jeśli nie zaczniemy głosować na nowe twarze, i u władzy będą ciągle ci, którzy byli do tej pory, a nie młodzi ludzie mający jakieś ideały, to zawsze wyjdzie g...wno. Niestety odnoszę wrażenie, że nasi politycy, bez względu na to z jakiej są partii, dbają o własne interesy a nie o dobro kraju

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -Wolf- Zobacz posta
    Agresja (ang. aggression), zachowanie fizyczne lub słowne z zamiarem wyrządzenia krzywdy lub zniszczenia. Zaczerpnięte ze słownika PWN. Jak tego nie nazwać złem? Żaden atak na inny kraj nie jest z pobudek altruistycznych więc ja potępiam i Niemców i Sowietów i USA.
    Prosto. Agresja na inne państwo jest z zamiarem zniszczenia tego państwa. A nie obywateli! Np. bardzo bym się ucieszył, jakby w 45 roku armia USA dokonała agresji na PRL. Dużo lepie być okupowanym przez liberalny reżim niż przez rodzimych drani.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów