snowboarder, nadużywasz interpretacji odnośnie moich wypowiedzi.
No i sugerujesz, żem ciemny z ciemnogrodu i nieobyty. Bywam ja w świecie, moj jeden szef to francuz, drugi amerykanin, a sam zarządzam kilkoma francuzami - wiem jak jest dookoła i czy mam powody do wstydu.
To jest proste - w USA, na zachodzie w "cywilizowanym świecie" szanuje się w imię tolerancji nawet najbardziej dziwaczne postawy (i dobrze, bo Amisze nikomu raczej nie wadzą, podobnie ufolodzy, ujdzie nawet agresywna postawa kreacjonistów), a pewne postawy zupełnie mniej dziwaczne - się piętnuje, obśmiewa, wyszydza. Bo sa niemodne, passe, bo kiedyś znaczyły tak dużo.
Ja się nie czepiam konkretnego przykładu, ani konkretnej sprawy - czy to tak bardzo trudno zobaczyć? Pisałem o obłudzie takich postaw. Ja żyję w kraju, gdzie o wolność z komuną walczyli moi rodzice, pamiętam dobrze jak do taty - redaktora Tygodnika Powszechnego - przychodzili UBecy, przesłuchiwali godzinami, bili i zakładali podsłuch. Wtedy Kaczyńscy byli na pierwszych stronach gazet w USA, bo mogli się przydać na froncie zimnej wojny. Poglądów nie zmienili, ale teraz są na zachodzie symbolem uwstecznienia. O wolności Polakom mówić nie trzeba za dużo. Trzeba tylko zrozumieć ich tradycję, poglądy i postawy. I zamiast wykorzystywać 20 kontrowersyjnych polityków przeciwko narodowi, skupić się na prawdziwych problemach - jak pisałem. Niech USA zamiast zajmować się Iracką ropą lepiej zdejmą Putina katującego Zakaukazie, Chińczyków za Tybet itd, etc, itp.
Moje podglądy polityczne dalekie są od braci bliźniaków, styl rządzenia poprzez konflikt mnie mierzi i złości. Ale nie stawiajmy świata na głowie - polacy nie są bardziej ciemni i nienormalni od pozostałych narodów. Ba, jak na moje oko, wielu z tych narodów nie może się we łbach pomieścić, że mamy sukcesy, że jesteśmy wbrew opinii pracowici, że często jesteśmy tacy sami, a nie gorsi. Nas też taki szok czeka - choćby w styczniu jak Rumunia wejdzie do eurolandu. I mam nadzieję, że żadna prasa nie będzie im wynajdowała grzeszków, tylko aby polakom poprawić samopoczucie.