no to jeszcze jedn glos w tej sprawie ;-)
jest tak gdizes na swiecie?
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3722165.html
w skrocie dla nie klikajacych:
Polskie firmy Przyjmują kobiety, które planują zajść w ciążę, zatrudniają małżeństwa, podnoszą pensje. Polskie firmy robią wszystko, aby pracownicy nie uciekli im za granicę
No właśnie, ale czy nie myślisz, że m.in. właśnie dlatego, że my naszych amiszów albo pogoniliśmy, albo zmusiliśmy do porzucenia swych obyczajów, języka, wyznania - tego wszystkiego, co było im bliskie i drogie. I to mimo, że gospodarczo byli bardzo korzystni dla kraju - zajmowali mokradła, osuszali je i zamieniali w tereny uprawne.
Kiedy to się stało? I kto to zrobił? Kaczyńscy? PIS? Giertych?
Czy fakt, wymordowania przez niemców 8 milionów żydów sprawia, że (pomimo odradzających się właśnie ruchów nacjonalistycznych w Niemczech) nazywani są antysemitami? Mordercami? Bandziorami Europy?
BTW: a propos łatki antysemityzmu: według statystyk polska ma po USA i Izraelu największą liczbę na świecie publikacji rocznie dotyczących judaizmu. Do tego dochodzi kilka absolutnie kultowych wydarzeń kulturalnych całkowicie poświęconych kulturze żydowskiej. Ale dla NYT to my jesteśmy antysemitami europy, zakałą demokracji i tolerancji. Bo kibole piszą sprayem na przystankach Jude raus. Tylko czy inteligencja i opiniotwórcza prasa nie powinna tego odsróżniać![]()
zgoda do pewnego stopnia. Mój szef wynajmujący 41 metrowe mieszkanie w Clichy pod Paryżem (bo jest taniej) płaci 900 EUR samego czynszu. Przy zarobkach średnich w granicach 2800 neto w rejonie Paryża (najwyższe we Francji) nie wygląda to tak różowo jak na folderachW samym Paryżu mam znajomych z pracy, którzy płącą 1200 EUR za sam wynajem. A pensje takie same. Ale to osobny temat.
Eh, Kubaman, proszę, to ty użyłeś amiszów jako przykład demokracji, a nie ja. Tak samo mordów na Czeczenach i Kurdach. Ja napisałem, że tego nie rozumiem i proszę cię o wytłumaczenie. Więc proszę, nie odwracaj pytania.
Ze swojej strony myślę, że jest jakaś ciągłość historyczna dzisiejszej polskiej polityki prawicowej, która odróżnia nas od podobnych nurtów politycznych w innych krajach. Wyraża się to chociażby w opieraniu się o skrajnie zachowawcze skrzydło kościoła. Można powiedzieć - od Skargi do Rydzyka.
http://video.google.pl/videoplay?doc...16316845267589
i tyle z mojej strony...
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.