Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: #28 Obiektyw makro za 50zł.

Mieszany widok

pietas
    Guest

Domyślnie

witam. a ja mam takie male pytanko.
    Wyciągnąłem obiektyw ze smieny i postanowiłem wydłużyć ogniskową. Użylem zwykłej rury PCV odpowiedniej szerokości. Zdjęcia wychodzą w dużym powiększeniu (zależy jak długa rurka..) ale strasznie nieostre, tzn ostra jest tylko niewielka część kadru. Czym to jest spowodowane? Czy Wam wychodzą ostre foty? napewno wpływ na to ma samo zamocowanie obiektywu. Soczewki powinny być równolegle do matrycy, starałem się tak zrobić

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Witam! jestem tu nowy więc wszystkich pozdrawiam
    Zaintrygowany tematem postanowiłem i ja trochę poeksperymentować Jako, że posiadam tylko A540, nie mam praktycznie opcji robić zdjęć makro, które by mnie zadawalały. Po przeczytaniu tematu stwierdzam, że Polak potrafi! Zaadoptowałem i ja do wspomnianego Canona okulary od lunety A oto kilka zdjęć zrobionych przed chwilą, żeby zobaczyć czy coś z tego będzie.

A oto obiekt zainteresowania

Po zastosowaniu okulara HM25mm

ten sam element po zastosowaniu okulara H12,5mm

Kolejne zdjęcie

A to winowajcy całego zamieszania

Zdjęcia całkiem amatorskie, ale dopiero zaczynam się interesować fotografią a i aparat to zwykły kompakt więc za jakość przepraszam. Chodziło mi głównie o to, że przy zwykłych kompaktach też można poeksperymentować więc zachęcam do eksperymentowania wszystkich fotografów Pozdrawiam.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Soczewki powinny być równolegle do matrycy, starałem się tak zrobić
    Jeżeli nie są, to też może być taki objaw, poszukaj w sieci o tilt and shift.

Pomijając oczywistość czyli małą GO spowodowaną za dużym otworem (masz w ogóle jakąś przysłonę?).
    EOS

Uprawnienia umieszczania postów