Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Dlaczego przysłona nie winietuje?

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    moze ten rysunek cos wyjasni
    No właśnie, może ktoś na podstawie tego rysunku wyjaśni wreszcie mnie ślepemu jakim cudem przysłona reguluje "ilość światła" dokładnie na etapie, gdy wiązka promieni jest skupiona w punkt, czyli (w płaszczyźnie prostopadłej do tych promieni) przysłona jakby reguluje pole obszaru teoretycznie niepodzielnego (bo punkt nie ma pola)??? A może rysunek jest niepełny, lub błedny?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    No właśnie, może ktoś na podstawie tego rysunku wyjaśni wreszcie mnie ślepemu jakim cudem przysłona reguluje "ilość światła" dokładnie na etapie, gdy wiązka promieni jest skupiona w punkt, czyli (w płaszczyźnie prostopadłej do tych promieni) przysłona jakby reguluje pole obszaru teoretycznie niepodzielnego (bo punkt nie ma pola)??? A może rysunek jest niepełny, lub błedny?
    Światło skupia się w punkt za przysłoną a przed nią ma kształt koła a nie punktu. Przymykając przysłonę zmniejszamy średnicę tego koła odcinając powierzchnię od krawędzi do środka. Chyba to tak wygląda

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przysłona jedynie zmienia powierzchnię szkła przez które pada światło. Domknięcie przysłony działa jak gdyby obiektyw miał mniejsze soczekwki. Pozwoliłem sobie zrobić szkic (nie ma on wiele wspólnego z rzeczywistością, ma tylko wyjaśnić) .

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

brawo i chyba prościej się nie da

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokładnie, a ponieważ z winietę odpowiadają skrajne promienie, przymykając przysłonę neutralizujemy ten negatywny efekt. Oczywiście, co dobrze widać, mamy do dyspozycji dużo mniej światła
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Pozwoliłem sobie zrobić szkic.
    Teraz to ma sens! Wreszcie... Dziękuję Bagnetowi007 i wszystkim za dociekliwość. :-D

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów