Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Lampa Canona Speedlite 420EX jako slave bez lampy master :-)

tepe
    Guest

Domyślnie Lampa Canona Speedlite 420EX jako slave bez lampy master :-)

Mam tę lampę, jestem zadowolony. Przydałoby się móc jej używać jako slave, ale do tego trzeba drugiej, większej, lampy, której nie bardzo mam ochoty mieć. Czy są jakieś (małe i niedrogie) urządzenia, które pozwolą mi wyzwalać 420EX w trybie slave z lampy wbudowanej w Canona 350D? Albo i bez lampy? Jest coś takiego jak Digital Flash Trigger, tylko nie mogę dojść, czy to właśnie to...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tepe Zobacz posta
    Czy są jakieś (małe i niedrogie) urządzenia, które pozwolą mi wyzwalać 420EX w trybie slave z lampy wbudowanej w Canona 350D? Albo i bez lampy?
    Jest jedno takie urządzenie - sterownik Canon ST-E2. Instaluje się to w sankach aparatu i pozwala wyzwalać lampy slave. Nie jest duże ale niestety jest drogie :-(
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...1&modelid=8304
    http://www.usa.canon.com/html/camera...lite/ste2.html

Cytat Zamieszczone przez tepe Zobacz posta
    Jest coś takiego jak Digital Flash Trigger, tylko nie mogę dojść, czy to właśnie to...
    Nie wiem, co to jest ten Trigger, ale jest sporo różnych fotocel, wyzwalaczy radiowych i na podczerwień. Można nimi wyzwalać lampę, ale w przypadku 420EX jest to mocno chybiony pomysł i to aż z dwóch powodów:
    1) stracisz automatykę błysku E-TTL,
    2) lampa nawet nie ma trybu manualnego i o ile da się wyzwolić, to będzie za każdym razem błyskać pełną mocą.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

tepe
    Guest

Domyślnie dzięki

wielkie. No faktyczne cena ok. 900 zł :-(

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Nie wiem, co to jest ten Trigger, ale jest sporo różnych fotocel, wyzwalaczy radiowych i na podczerwień. Można nimi wyzwalać lampę, ale w przypadku 420EX jest to mocno chybiony pomysł i to aż z dwóch powodów:
    1) stracisz automatykę błysku E-TTL,
    2) lampa nawet nie ma trybu manualnego i o ile da się wyzwolić, to będzie za każdym razem błyskać pełną mocą.

ja tam jakoś moją 380 sobie radze.

Uprawnienia umieszczania postów