Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Canon EF 24-85/3,5-4,5 USM vs EF 28-105/3,5-4,5 USM

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Bo nie widziales 28-70/3.5-4.5 bije oba na glowe.
    Moj kolega tez myslal ze 28-105 taki dobry az mu dalem 28-70 i porownal.
    A teraz 28-70/3.5-4.5 chodza nawet po 350zl.
    Jak dla mnie to jest jakaś dziwna sprawa - rozumiem, że chodzi nam obu o ten sam obiektyw? -> 28-70 f3.5-4.5

Wiem, że ludzie wychwalają go pod niebiosa, ale szczerze - to ja byłem nim zawiedziony. Miałem go dokładnie 3 dni - odkąd przeszedł aż po zapakowanie i wysyłkę dalej - możliwe, że kupiłem trefny egzemplarz - no ale zarówno praca pod światło, prędkość AF, ostrość i kontrast mi nie odpowiadały. Co do kolorów to się nie przyczepiam, bo odwzorowanie miał niezłe, no ale winietka.
    Wydaje mi się, że jest to jakiś mit nt tego obiektywu - może mieć faktycznie dobry stosunek jakości do ceny - ale porównując z nowymi szkłami, z nowymi typami powłok itp i USM obecnym w obu obiektywach o których mówi ten wątek, to ten obiektyw chyba blado wypada.

Piszę to na podstawie własnych obserwacji z tym szkłem.

Zanim napisałem - faktycznie - przeglądnełem kilka wątków na ten temat - i ludzie go chwalą... Jaki wniosek? Albo mit albo prawda - ja stawiam na mit po własnych obserwacjach...

Zresztą - widze, że na allegro jest kilka - może i kupię jeden - oby tylko nie ten sam egzemplarz - sprawdzę po raz kolejny (szczególnie, że tego zakresu mi brakuje :P ) - a jak się okaże tak kiepski jak ostatni to pewnie znajdzie się i amator który bedzie chciał go odkupić - nasłyszawszy się 'mitów'...

Aby jeszcze nie być gołosłownym:
    http://www.photozone.de/2Equipment/r.../canon2870.htm
    - facet ocenia go dobrze, ale jeśli wziąć pod uwagę winietowanie, brak FT-M, kręcenie mordką, oraz kilka jeszcze innych rzeczy - jak dla mnie odpada.
    Cena ostatnia na allegro (przykładowa aukcja):
    http://www.allegro.pl/item138238480_...ostrosci_.html
    nie jest zbyt niska...
    ze względu na obsługę, jakość wykonania, możliwość pracy z polarami i np. Cokinem (wspomnianym na photozone) - wybrałbym 24-85 lub 28-105... - to jest moje zdanie
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 06-11-2006 o 18:01
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Uprawnienia umieszczania postów