Ja na swoją 400D założyłem folie do PDA (taka grubsza) i jest super.
Ja na swoją 400D założyłem folie do PDA (taka grubsza) i jest super.
EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX
Ja sie ostatnio przekonalem ze folia moze byc bardzo przydatna, podczas robienia fotek w pubach, na koncertach itp. zabawach z alkoholem. Jak na telefon wylalo mi sie KILKA kropel piwa, to wyswietlacz wygladal tak, jakbym go potraktowal kwasemPo naklejeniu folii wyglada juz w miare dobrze, ale w serwisie powiedzieli mi, ze powloka wyswietlacza reaguje z alkoholem i sie po prostu topi. Nie wiem, czy podobnie jest z ekranami w aparatach, ale wole tego nie sprawdzac
![]()
Mam folię bezklejową na 350D, od Allegrowiczki ryba-rd (czy jakoś podobnie).
Generalnie straszna ch*nia: bardzo odblaskowa, zmniejsza kontrast, dokłada zniekształcenia - no ale ekran mam nieporysowany![]()
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Nie pamietam dokladnie, koledze sie wylalo, ale pewnie zywiec/okocim/itp.
Na poczatku w ogole tego nie zauwazylem dopiero nastepnego dnia patrze a tam taki 'placek'Poszedlem do sklepu z komorkami to od razu sie zapytali czy przypadkiem nic procentowego nie bylo w okolicy wyswietlacza
![]()
No to raczej alkohol a nie kwas tak podziałał.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Nie wiem jaki plastik jest w G3 - byc moze jest inny niz w 30D.
Dla przykladu: mialem kiedys telefon SonyE T68i (jezeli dobrze pamietam) i sytuacja była podobna. Po długim czasie użytkowania zauważyłem że wyświetlacz nie ma rys. W innych Erykach, jakie mialem, juz sytuacja nie była tak kolorowa (rysy i to nie te w Taterkach). Ktoś mi kiedyś tłumaczył, że ma to związek z czymś tam organicznym w tych plastikach - chemikiem nie jestem i dobrze już nie pamiętam o co chodziło.
IMO trzeba by posłuchać opinii użytkowników konkretnych linii produktowych.
pozdrawiAM
ja zakupilem sobie dzisiaj na allegro folie poliwenglanowa, jak ja dostane opisze czy bylo warto.
http://www.allegro.pl/item209628727_...oliweglan.html