Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Zdjęcia nieznajomych

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

mungo poszedłeś na pragę z aparatem i z nim wróciłeś? to ty musisz wyglądać jak z policji

a poważnie konstytucja chroni prawo do wizerunku nie dotyczy to osób publicznych a przynajmniej nie w pełni - jeżeli ktoś zrobi mi zdjęci po pijanemu i opublikuje je w gazecie to mogę go pozwać i w zasadzie mam sprawę wygraną, jeżeli ktoś w podobnej sytuacji zrobi zdjęcie rzeczonej Mandarynie czy jakiemuś politykowi to może być spokojny o swój los pod pewnymi warunkami - zdjęcie było wykonane w miejscu publicznym. Już uprzedzam pytania co to jest miejsce publiczne - ulica, chodnik, urzędy. Hotele, dyskoteki i inne ogólno dostępne miejsca należące do osób lub firm prywatnych pod warunkiem, że ma się pozwolenie na robienie tam zdjęć (np. akredytacja na koncercie). Zdjęcie można zrobić każdemu problem pojawia się kiedy chce się je opublikować. Jeśli chce się mieć spokojną głowę to trzeba mieć zgodę osoby fotografowanej na piśmie właściwie do konkretnego zdjęcia lub do sesji ale zgoda musi być tak sformułowana żeby nie było wątpliwości o które zdjęcia chodzi. Jeżeli jednak udało nam się zrobić zdjęcie osobie na ulicy to decydujące może być czy narusza ono dobra osobiste przedstawionej osoby a to już jest dość skomplikowane - jeżeli będzie to jeden z naszych "braci szurających" a zdjęcie będzie pokazywało człowieka z odciśniętym na jego twarzy piętnem życia a nie pijaczka uchlanego i ubłoconego to można takie zdjęcie wysłać na konkurs czy opublikować bo jedyne na co można się narazić to podzielenie się wynagrodzeniem z modelem jeżeli takowe będzie ale raczej żaden sąd nie uzna że naruszone zostało jego dobre imię. podobnie będzie z portretem dziewczyny na ulicy ale uwaga na internet - może się okazać że wasze zdjęcie zostało użyte przez kogoś innego oraz został dorobiony do niego kontekst - np portret dziewczyny był z latarnią w tle i ktoś użył go do zilustrowania artykułu o paryskich prostytutkach, mimo że odbyło by się to bez waszej wiedzy to obawiam się że przed sadem musielibyście udowodnić że nie sprzedaliście tego zdjęcia a autor artykułu wszedł w jego posiadanie bez waszej wiedzy - oczywiście w takiej sytuacji wy również moglibyście dochodzić swoich praw przed sądem ale tego chyba wszyscy chcieli byśmy uniknąć. Tutaj też uwaga do zgody jaką podpisuje model powinna ona zawierać zapis gdzie zdjęcia będą użyte i jakaś klauzula żeby uniknąć konsekwencji bezprawnego wykorzystania zdjęć przez osoby trzecie - chodzi np o sprzedaż zdjęć na stockach gdzie właściwie nie ma się wpływu na kontekst w jakim zostanie użyte zdjęcie - co prawda praktyka wydawnicza z reguły jest taka żeby używać fotografii z innego rejonu świata ale różnie może się zdarzyć bo co prawda główną winę ponosi wydawca ale o autora zdjęć też może się sprawa zahaczyć.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Prawdziwy wykład Ci wyszedł, ale dowiedziałem się tego co najważniejsze, że swoje zdjęcia, jeśli uda mi się zrobić będę mógł później opublikować. Nie mam zamiaru zrobić zdjęcia typu "pijak lezy pod drzwiami-jaka ciota", tylko mam zamiar pokazać nieszczęście tych ludzi, tak jak ty to ladnie określiłeś "piętno życia", to że żyją w warunkach skrajnej nędzy, że są na uboczu społeczeństwa, itd. No, ale to moja prywatna wizja tych zdjęć, w każdym bądź razie nie miałem zamiaru naruszania ich dobra osobistego i pokazywania ich jako pijaków, których powinni zamknąć. Dzięki wielkie za tego posta!
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

tedarn
    Guest

Domyślnie

słyszałem że "tłum" zaczyna się od pięciu osób, jeżeli każdy bedzie tak samo wyraźnie pokazany to nie ma problemu z publikacją;
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

to w takim razie, ja do szkoły jeżdżę w niesamowitym tłumie
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

tedarn
    Guest

Domyślnie

a wszyscy są wyraźni? :P

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

"Babciu, co ty dzisiaj taka niewyraźna?" Nie wiem...

Coś już napisał

Domyślnie

Pozwalają, no, ale ja jestem kobietą, używam uroku osobistego i jakoś idzie:-)

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Kumpel w Burkina Faso jakoś nie brał pozwoleń na publikacje od tubylców, a jak się domyślam wrzuci pierwsze fort na CB w ciagu 12 godzin
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Zrobilem fotę całej grupki meneli. Dałem im kopie zdjęć. Tzn., że mogę je teraz opublikować?
    jesli potraktujecie to jako umówioną zapłatę za pozowanie.
    Jednym słowem musi paść następującej treści formułka
    "za pozowanie otrzyma pan ode mnie odbitkę zdjecia"

czytanie ustawy nie boli,
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no i jeszce tamten koleś musi się zgodzić.
    A nie, że przybiegniesz, krzykniesz: "za pozowanie otrzyma pan ode mnie odbitkę zdjecia", strzelisz serię 30 zdjęć szerokim kątem przy paszczy i spieprzysz w najbliższe krzaczory.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów