Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Zdjęcia nieznajomych

Coś już napisał Awatar Priest
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Nie możesz publikować zdjęcia bez zgody osoby na nim będącej.
    Można publikować zdjęcia osób publicznych wykonane podczas pełnienia obowiązków służbowych. Czyli jak zobaczysz na ulicy Mandaryne i jesteś fotoreporterem GW to możesz to zdjęcie publikować, jak jesteś zwykłym pstrykaczem, to bez jej zgody nie możesz.
    20D | kit | 17-40 4 L | sigma 70-300 | 50 1.8 II
    moja galeria zdjęć

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

zrob zdjecie-> zapytajo adres -> i wyslij kopie
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Priest Zobacz posta
    Można publikować zdjęcia osób publicznych wykonane podczas pełnienia obowiązków służbowych. Czyli jak zobaczysz na ulicy Mandaryne i jesteś fotoreporterem GW to możesz to zdjęcie publikować, jak jesteś zwykłym pstrykaczem, to bez jej zgody nie możesz.
    A jakie znaczenie ma fakt bycia , lub nie reporterem ? Czyżby reporterów nie obowiązywały przepisy ?

Jeżeli zrobisz zdjęcie Mandaryny opalającej się we własnym ogrodzie ( czyli zajęcie niezwiązane z życiem publicznym , tylko prywatnym ) nie możesz go opublikować bez jej zgody , nieważne kim jesteś . Jeżeli zrobisz zdjęcie tej samej Mandaryny , która rozdaje autografy fanom , możęsz publikować .

Wracając do tematu wątku . Jeżeli chcesz opublikować zdjęcie jakiegoś menela na tle ruin , kup mu winko i po sprawie . Jeżeli osoba zapozowała za wynagrodzeniem , możesz publikować fotkę bez odrębnej zgody modela

Cytat Zamieszczone przez shaqi Zobacz posta
    zrob zdjecie-> zapytajo adres -> i wyslij kopie
    Bardzo dobra forma wynagrodzenia

Bywalec
    Miasto
    Legionowo k. Wawy

Domyślnie

Pogrubiony fragment odnosi się do osoby publicznej, a nie fotografa. Zła interpretacja ;-)
    Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Zrobilem fotę całej grupki meneli. Dałem im kopie zdjęć. Tzn., że mogę je teraz opublikować?
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Coś już napisał Awatar Priest
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CoNic Zobacz posta
    Pogrubiony fragment odnosi się do osoby publicznej, a nie fotografa. Zła interpretacja ;-)
    Być może i masz rację

A co do wynagrodzenia, to trzeba chyba jakoś móc udowodnić, że miało miejsce wogóle?
    Co będzie jak menel dostanie flaszkę, a później zapomni, że ją dostał?
    20D | kit | 17-40 4 L | sigma 70-300 | 50 1.8 II
    moja galeria zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Zrobilem fotę całej grupki meneli. Dałem im kopie zdjęć. Tzn., że mogę je teraz opublikować?
    Moim zdaniem tak .

Być może i masz rację

A co do wynagrodzenia, to trzeba chyba jakoś móc udowodnić, że miało miejsce wogóle?
    Co będzie jak menel dostanie flaszkę, a później zapomni, że ją dostał?

Ale w większości przypadków menele nie przeglądają fotek w necie czy na wystawach pokonkursowych , więc ryzyko procesu z taką osobą jest znikome .
    Zawsze też można przypomnieć menelowi że pobrał wynagrodzenie ( wtedy na piśmie ) kupująć denaturat lub inne winko

Coś już napisał

Domyślnie

Ja mam taką zasadę, ze proszę o podpisanie zgody, bez niej nie ryzykuję, tak więc w mojej galerii wszystkie zdjęcia osób zostały zrobione za ich zgodą. Słyszałam, ze jedynie momenty dziejowe (wojna, manifestacja itp.) nie podlegają prawu konieczności uzyskania zgody, ale moze jakiś prawnik by się wypowiedział....?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja bym robił i się nie zastanawiał.
    Jedyne co - to nie odważyłbym się użyć takiego zdjęcia w celu reklamowym. i już
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Dałem im płytkę z fotkami(jak robilem im zdjęcia zapewniali mnie, że mają komputer i internet, więc, żeby się nigdzie zdjęcia nie ukazywały), do płytki dołączyłem kartkę z prośbą o zgodę na publikację zdjęcia i podałem e-mail. Było to jakieś 1,5 tygodnia temu. Zero odzewa. Czy milczenia mam uznać za zgodę?
    W celu reklamowym to by zaszkodziło wizerunkowi firmy
    Fotoaparatka-ty mieszkasz we Francji-tam chyba trochę inne zasady obowiązują. Czy jak prosisz ludzi o to, czy im możesz zrobić zdjęcie, to cześciej ci odmawiaja, czy pozwalają? Na pradze wszyscy myślą, że jestem z policji, albo jakiejś gazety(w końcu 350D to prawie professional;D) i za Chiny sobie nie pozwalą zdjęcia zrobić.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów