Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Zdjęcia nieznajomych

Mieszany widok

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie Zdjęcia nieznajomych

Pojechałem na Warszawską Pragę-od dawna nosiłem się ze zrobieniem jakiegoś fotoreportażyku stamtąd. Chciałem pofotografować ludzi, a wróciłem ze zdjęciami murów, poobdrabywanych ścian, wybitych szyb...
    Za każdym razem, gdy spotykałem kogoś, komu chciałem zrobić zdjęcie pytałem się go o zgodę, czy mogę mu zrobić zdjęcie, itp. Rozmowa zazwyczaj była dość długa, padaly pytania, czy to nie będzie nigdzie opublikowane, czy nie jestem z policji, itp. Prawie każdy odpowiadał mi swoim pytaniem na moje pytanie. Zawsze kończyło się na jednym-"Nie, nie może pan zrobić zdjęć".
    I tutaj mam pytanie do was - czy musze się pytać jak robię zdjęcie, a potem chce je gdzieś upublicznić(np. na mojej stronie w internecie). Jeśli tak, to jak się pytać, żeby uzyskać zgodę? Walić prosto z mostu, czy krążyć wokoło tematu? A może wogóle nie muszę się pytać?
    Za odpowiedzi dzięki,
    Tomek
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Domyślnie

Prawne aspekty pewnie lepiej wytłumaczy ci jakiś prawnik-fotograf. W każdym razie w przestrzeni publicznej, o ile nie ma skutecznej prawnie informacji o zakazie, zdjęcia możesz robić bez ograniczeń. Inna sprawa, to ich upublicznianie. Widziałem w jakiejś galerii netowej w USA dużą inskrypcję na początku - coś w stylu: jeżeli widzisz się na jakimś zdjęciu i ci to przeszkadza, to bardzo cię przepraszam i prosze o sygnał na PM lub mail, a zdjecie będzie bezzwłocznie usunięte.
    Nie wiem, czy to pomaga...

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Ktoś kiedyś napisał, że najlepiej najpierw zrobić zdjęcie a później zapytać o zgodę ;-) Generalnie pstrykać można wszystkich, gorzej z upublicznieniem. Na to musi być zgoda. Ale wiadomo, że jakiś 'staruszek' z Pragi niekoniecznie musi serwować po sieci.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Tylko to pewnie były jakieś zdjęcia tlumów, a mi chodzi raczej o zdjęcia, gdzie na jednym ujęciu będzie portret jednego człowieka. Wszystkie wypowiedzi prawników-fotografów mile widziane
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

Domyślnie

Jeli chodzi o tłum, czyli tzw. tło do motywu głównego, to w ogóle nie ma problemu.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Czyli robić fotę, pokazać staruszkowi na LCD, wyciągnąć papierek, poprosić o podpis i jazda?

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

rany, wiecie co jakos niewidze tego za bardzo. Powiedzcie mi ze gdy idze taki fotoreporter np. GW przed banda rozwscieczonych remonstrantow i stara sie ujac ich na zdjeicu, to potem podchodiz do nich i porsi o zgode na publikacje. A jednak zdjecie publikowne jest w gazecie na cala polske. Wiec jak to jest :]

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta
    rany, wiecie co jakos niewidze tego za bardzo. Powiedzcie mi ze gdy idze taki fotoreporter np. GW przed banda rozwscieczonych remonstrantow i stara sie ujac ich na zdjeicu, to potem podchodiz do nich i porsi o zgode na publikacje. A jednak zdjecie publikowne jest w gazecie na cala polske. Wiec jak to jest :]
    fotki prasowe to co innego, twarze loga czy inne zastrzezone tresci nie sa tam wykorzystywane w celach stricte zarobkowych tylko informacyjnych, zauwaz ze w gazetach tez publikuja zdejcia samochodow z ich logo, perfum, firm i mase innych rzeczy ktore normalnie sa zastrzezone prawnie, natomiast publikacja fotki np w celach jej sprzedazy to juz inna bajka, tam musisz miec model release lub property release
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta

nie nie pytaja o zgode, a przynajmniej nie zawsze i nie kazdego...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Mi nie chodzi o sprzedawanie, tylko np. wysyłanie na konkurs, albo publikowanie w internecie.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów