Pod 17-40 to chyba raczej go nie podepniesz.ekstemalnie moge go sobie podpiąc nawet do 17-40 z braku innego, dłuzszego szkła![]()
Pod 17-40 to chyba raczej go nie podepniesz.ekstemalnie moge go sobie podpiąc nawet do 17-40 z braku innego, dłuzszego szkła![]()
Oczywiście tak - w praktyce zakładam konwerter gdy idę focić ptaszki, albo windsurfing - wykorzystuję wtedy cały zakres zoma, ale lampy raczej nie używamZamieszczone przez rev
![]()
Słusznie, konwerter może być "ostatnią deską ratunku" w pewnych sytuacjach...Zamieszczone przez rev
A to niby czemu? Działa z wszystkimi, np.:Zamieszczone przez maku
- EF 50/1.8
- EF 24-85
- EF 100-300
- z Tamronem 28-75 również :P
A jak to sprawdzić? W każdym razie z lampą w ETTL II fotki sę naświetlone prawidłowo.Zamieszczone przez rev
Przypuszczam że nic nie tracimy (oprócz jasności oczywiście), bo aparat nie wie o istnieniu konwertera,
"myśli" że ma podpięte szkło np. EF70-200/4 tylko na dworze zrobiło się ciemniej...![]()
Canonowski ze wszyskich moich szkieł akceptuje tylko 70-200.A to niby czemu? Działa z wszystkimi, np.:
- EF 50/1.8
- EF 24-85
- EF 100-300
- z Tamronem 28-75 również
Po prostu do innych nie da się podpiąć. Ale może to dlatego że to jest 2X.
Aparat chyba jednak „wie” z czym ma do czynienia. Tak przynajmniej wynika z exifów.Przypuszczam że nic nie tracimy (oprócz jasności oczywiście), bo aparat nie wie o istnieniu konwertera,
"myśli" że ma podpięte szkło np. EF70-200/4 tylko na dworze zrobiło się ciemniej...
Nie, to dlatego, że "Canonowski" :-)Zamieszczone przez maku
I to chyba też z tego wynika.Zamieszczone przez maku
e no, nie straszcie panowie z ta niekompatybilnoscią...?!?
w styczniu planuje zakupy i kalkulowałem w ciemno canona zeby miec swiety spokój i full kompatybilnosc z 70-200 f4 L i 17-40 L, no i ten "wypasiony" eTTL II z 580...
więc jak to jest z tymi konwerterami (z naciskiem na x1,4)???
pozdrawiam![]()
No cóż, mogę polecić lekturę np. PHOTOZONEZamieszczone przez rev
"The EF converters are among the best on the market but can only be used with fix-focal Canon "L-class" lenses with a focal length of min. 135mm & up plus the Canon EF 70-200 f/4 and f/2.8L (IS) & EF 100-400/4.5-5.6L IS. They CANNOT be used on other Canon EF lenses (incl. the EF 80-200/2.8L)."
I wszystko jasne. Nie będzie działał z 17-40![]()
thx![]()
Oczywiście "wie" gdy ma podpięty konwerter firmowy.Zamieszczone przez maku
Ja pisałem o Kenko czy Soligor - te pasują do wszystkich obiektywów wszystkich producentów... żeby uściślić - mam na myśli konwertery "czarne"...
Jeśli masz ten konwerter SHQ, to jak się ustosunkowujesz do takiej uwagi (cytat):Zamieszczone przez easyrider
However, full AF operation is only possible with lenses with open aperture of f/2.8 or brighter. Please be aware that AF will work properly only if there is enough light and contrast on the subject to activate the camera's AF sensors. Manual focusing is recommended when using lenses with smaller open f-stop value than those given above.
Jurek, chyba jednak wykonałeś tutaj małą manipulację :wink:Zamieszczone przez Jurek Plieth
Są dwa podstawowe czynniki współpracy konwertera z obiektywem:
1) rodzaj obiektywu (patrz wcześniejszy post p13ka)
2) rodzaj body![]()
AF jest dla wiekszości aparatów Canona sprawny tylko dla obiektywów/kombinacji obiektyw + konwerter, których maksymalna przesłona jest mniejsza bądź równa 5.6. Jedynie seria 1D może obsługiwać AF dla światła 8.0
Jeśli więc podepniemy 70-200/4 do konwertera x1.4 w 300D, 10D lub 20D wszystko będzie cacy. Jeśli podepniemy do konwertera x2.0 to kaszana, pozostaje MF. Jeśli masz body serii 1D, to jesteś szczęśliwym człowiekiem![]()