Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: telekonwerter do 70-200mm 4L

Mieszany widok

Awatar maja_1040
    Miasto
    Olsztyn/New York

Domyślnie telekonwerter do 70-200mm 4L

zastsnawiam sie nad kupnem telekonwertera do ww obiektywu. Najpierw mialem problem co wybrac, 1.4 czy 2.0 . Wybralem 1.4 ze wzgledu na "mniejsza strate jasnosci". Teraz pozostala mi kwestia oszczednosci: do wyboru mam canon 1.4
    http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=22 0456&is=USA
    i kenko 1.4
    http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=17 8156&is=REG
    Roznica w cenie jest ok 100$.
    Warto placic za canona wiecej czy moze jednak kenko??

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: telekonwerter do 70-200mm 4L

Cytat Zamieszczone przez maja_1040
    Warto placic za canona wiecej czy moze jednak kenko??
    To nie są moje własne doświadczenia, ale wszystkie źródła pisane podkreślają bardzo dobrą jakość konwerterów Kenko. Spotkałem się wręcz z opinią, że niczym prócz ceny nie różnią się one (no i kolorem :wink: ) względem konwerterów Canona.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

że niczym prócz ceny nie różnią się one (no i kolorem )
    Żeby było łatwiej zgadnąć, to kolorem też nie (seria Pro) . Z tego co mi zeznawali koledzy Kenko Pro to bdobry sprzęt i z tego co pamiętam to jest kompatybilny z większą ilością szkieł Canona niż oryginalny Canon . Trzeba tylko pamiętać, że mówimy o białej serii Pro, a nie o taniej czarnej serii.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Ja bym brał Kenko...
    i niekoniecznie biały - ten czarny też nieźle pracuje - i jest kompatybilny z wszystkimi obiektywami, Canona i innych również.

ps. To są moje własne doświadczenia :P
    zresztą było już o tym w innym wątku...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a czy przypadkiem uzywając niefirmowe telekonwertera nie stacimy na full kompatybilnosci? np. przekazywniu do body i lampy (eTTL II) informacji o odległości do fotografego obiektu?

tak se głosno myslę...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rev
    a czy przypadkiem uzywając niefirmowe telekonwertera nie stacimy na full kompatybilnosci? np. przekazywniu do body i lampy (eTTL II) informacji o odległości do fotografego obiektu?

tak se głosno myslę...
    Nie mam pojęcia. Ale jeśli nawet, to w sytuacjach, w których potrzebny jest zestaw teleobiektyw+konwerter, rzadko kiedy używa się jednocześnie lampy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no tu bym polemizował 150 mm to wcale nie tak wiele... z drugiej strony inwestując w nietanie firmowe szkło i posiadając body/lampę kompatybilne z eTTL II, chyba warto utrzymac tą relacje z konwerterem czy tez bez

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz

tak se głosno myslę...
    Nie mam pojęcia. Ale jeśli nawet, to w sytuacjach, w których potrzebny jest zestaw teleobiektyw+konwerter, rzadko kiedy używa się jednocześnie lampy.
    Polemizowałbym... Na lampy zresztą też są specjalne "przedłużacze", specjalnie na takie sytuacje...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no tu bym polemizował 150 mm to wcale nie tak wiele
    No tu bym polemizowal, TC do 70-200 4L zaklada sie chyba dopiero wtedy gdy tych 200mm zabraknie a nie dla fanaberii by miec TC przy 70mm (nie uwzglednilem mnoznika w tej wypowiedzi :P ).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

polemiki ciag dalszy...

... tak by było gdybym uzywał stałki 200mm, zakładałbym TC kiedy chciabym ja skonwertowac na dłuzszy, jesli natomiast mam zooma zakładam go po to by skonwetowac peny jego zakres - ot dla wygody, pracowac w innym zakresie ogniskowych, przeciez nie bede go co chwile odpinał przy kazdorazowym zejsciu ponizej 200mm

ekstemalnie moge go sobie podpiąc nawet do 17-40 z braku innego, dłuzszego szkła

ale topik nie o tym, czy ktos wie jak to jest z tym eTTL II przy niefirmowych szkach/konwerterach, etc. bo chyba nawet firmowe (canonowskie) tez nie wszystkie przekazuja info o odległosci do body...?

pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów