17-40 spokojnie wystarczy do krajobrazów a Tamron, o którym piszesz jest dedykowany tylko do APS-C więc przy Twojej perspektywie przejścia na FF zakup trochę mija się z logiką.
Mit 50 jak widać działa, pomyśl może o 85/1.8, wydaje się być zdecydowanie lepszym szkłem niż 50/1.4, na forum znajdziesz sporo informacji na temat tego szkła.
Tele, zależy do czego chcesz. 70-200/4L jest dobrym wyborem i rozsądny stosunek jakość/cena a poza tym nie jest tak ciężki jak Sigma 100-300/4 i łatwiej się zoomuje. Przy FFie 70-200 staje się trochę krótki na cropie masz jednak na długim końcu 320 mm. Obie wersje 70-200/2.8 L są fajne ale dość ciężkie do spacerowania i tutaj będziesz potrzebował albo monopada albo statywu. Czy warto wydać 60% więcej za 70-200/4L IS, według mnie nie warto ale to moje zdanie wynikające z częstotliwości używania tego szkła i tego co z niego uzyskuje teraz.
Ostatni obiektyw, o który pytasz miałek nie tak dawno podpięty i pozytywnie mnie zaskoczył. Myślę, że mozna go rozpatrywac jako tańszą aletrnatywę.