Dziękuję za Wasze sugestię - mnie jednak zależy na niekomercyjnym sofcie.
Dziękuję za Wasze sugestię - mnie jednak zależy na niekomercyjnym sofcie.
Hmm.. Przy Twoim sprzęcie uważam, ze te 129 USD to nie jest utopijna kasa - ale to oczywiście tylko moje zdanie. Uważam, że warto wydać.
Co do niekomercyjnego:
tak jak pisali przedpiścy: RSE + Wine, UFRaw, http://rawstudio.org/, digikam też wywołuje (dcraw).
Generalnie super dobrego softu "free as in beer" nie ma.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
ja jeszcze nie rozgryzłem tego linuxa, ale może mi sięudachyba kupię jakąś książkę
![]()
jak tylko będę miał kasę to się zaopatrzę w tą książkę podaną przez Ciebie, a na razie poćwiczę na zasadzie prób i błędów. będzie ok![]()
I am FX
Ja po raz nie wiem już który spróbowałem trochę popracować w BibbleNo i kurcze to ciągle nie to... Szybkość, szybkość... mimo wszystkich sloganów o wielowątkowości na stronie producenta, C1 w emulatorze działa mi ciągle szybciej niż natywne Bibble
![]()
Hmm.. Bibble faktycznie do demonów prędkości nie należy. Jednakże biorąc pod uwagę jakość wyników z Bibble, całkiem niezłą wygodę pracy i cenę stanowiącą 1/4 ceny C1 - mogę poczekać te kilka sekund więcej.
No i jest natywne![]()
Hmm.. No wiesz.. Ja mówię o C1 i Bibble, które to są dosyć do siebie zbliżone.
Co do dcraw - oczywiścieAle ja nie mam tyle czasu na "siedzenie"
Nie będę tu agitował co do Bibble. Ja jestem zadowolony. Ale ja jestem tylko "niedzielnym" pstrykaczem![]()
Odgrzewam (dwuletnie) kotlety: udało mi się w końcu znaleźć sensowną kombinację "defaultowych" opcji dcraw, które nadają się do robienia prewek choć trochę zbliżonych kolorystycznie do tego, co daje Canon we wbudowanych JPEGachMagiczne zaklęcie to:
Przydaje mi się to o tyle, że mogę w końcu zapomnieć o RAW+L, przełączając się na sam RAW, co ma następujące zalety:Kod:dcraw -q 3 -w -c $RAW \ | convert -sigmoidal-contrast 2,50% -unsharp 0.8x0.8+1.9+0.02 \ -quality 95 - $JPG
- omijam buga w Compactdrive PD70X (>1000 plików na karcie 8GB)
- dodatkowa pojemność bufora i (znacznie) szybsze jego opróżnianie
To tak na wypadek jakby się komuś miało przydać...