Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: długie naświetlanie w dzień

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shark-uk Zobacz posta
    tak Camel temat miał sklonić innych do wypowiedzi badz "przemysleń: jesli juz mam ci tak strasznie dosłownie wszystko tłumaczyć i chyba się udało bo nie padła odpowiedz -zrób taki tak tylko padło wiele odpowiedzi "przemyśleń" wielu osób
    A wracając do tematu to jutro poszukam czegoś o tych filtrach bo dzisiaj czasu brak a tak na szybko nic nie znalazłem
    Nie wiem czemu sie dziwisz ze nie padla jednoznaczna odpowiedz. Zobacz jakie zadales niejednoznaczne pytanie.

Zaczales od 30 sec badz wiecej w dzien. Na takie diktum to tylko plytki od masek spawalniczych pomoga co wplynie tragicznie na jakosc zdjecia. Lepiej juz pstrykac filtrami IR a i one moga miec z problemy z "i wiecej".

Po kilku odpowiedziach pojawil sie pomysl rozmazanej rzeki ... ok ale jak to sie ma do 30 sec ? Rzeke mozna rozmazac czasami o wiele krotszymi a wtedy wchodzimy juz w tematyke o ktorej da sie dyskutowac.

Problem jest o wiele bardziej skomplikowany ale zdaje sie tego nie zauwazyles. Taki rozrzut odpowiedzi powinien wlasnie Ciebie sklonic do przemyslen.

Idzmy dalej ... chcesz wydluzyc ekspozycje w dzien. Ok ale w jaki dzien ? sloneczny, pochmurny, lato, zima, o 7 rano czy 12 w poludnie ? Ilosc swiatla w kazdej sytuacji jest diametralnie inna. Malo tego to beda zdjecia na otwartej przestrzeni czy w lesie. Jak mozna dac jednoznaczna odpowiedz skoro w skrajnych przypadkach moze byc ponad 6 EV roznicy (czyli 2 filtry ND8 ).

Calosc wyglada tak ze musisz najpierw miec pomysl a potem myslec o wykonaniu. A pomysl nie w stylu ... aaa walne sobie rozmazana rzeke ... tylko pomyslec nieco wartosciami EV.

I tak filtr NDx8 da Ci -3EV polar z tego co pamietam około -2EV. Do tego korekcja exp. moze dac Ci 1 EV. ND400 jest dosyc dobrym rozwiazaniem bo 9 EV da Ci mozliwosc uzyskania dlugi czasow nawet w stosunkowo sloneczny dzien. Zawsze mozesz kupic dodatkowo ND8 co da Ci wieksze mozliwosci wplywania na generowany obraz.

I nastepnym razem zanim zaczniesz narzekac ze odpowiedzi sa nie takie zastanow sie czy oby pytanie nie jest bardziej skomplikowane niz Ci sie wydaje
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 05-11-2006 o 13:31
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uprawnienia umieszczania postów