Witam. Pewnie to bardzo lamerskie pytanie ale w końcu od czego jest to forum
Więc jak to zrobić żeby w dzień przy normalnym świetle naświetlać fotke koło 30 s lub dłużej i jej nieprześwietlić???
Witam. Pewnie to bardzo lamerskie pytanie ale w końcu od czego jest to forum
Więc jak to zrobić żeby w dzień przy normalnym świetle naświetlać fotke koło 30 s lub dłużej i jej nieprześwietlić???
Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3
martinbartnicki.com
eeeee f/32 ?? niskie iso EV-999 () ale 30 s chyba nie uda się bez przepałki
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
po pierwsze z tym iso to żart czy to ja znowu nie wiem jak coś się robi ??
a po drugie ok jak bedzoe 10s to też się nieobraże ale niestety nawet f/32 robi mi w niecałą sweunde![]()
Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3
martinbartnicki.com
EV na + (ale chyba wtedy się prześwietli) iso jak się obniża nie wiesz ?? masz specjalny przycisk do tego...a poza tym RTFM
Mi przy f/22 ustawia 2.5 s na dworze więc coś u Ciebie nie gra
Ostatnio edytowane przez mattnick ; 04-11-2006 o 16:14
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
filtry neutralnie szare.
ale niechaj sie o tym wypowie ktos, kto miał z nimi kontakt...
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
przy f/22 mam 0"3 a co do iso to wiem ale zakres 100-1600 a ja się tu zgubiłem "niskie iso EV-999 " gdyż z EV nie kożystałem jeszcze raczej i jakoś mi się to z iso ubzdurało sorki mój bład .
A pytanie nie jest o konkterny czas tylko bardziej rytorycznie jak się da to w jaki sposób a jak się nie da to trudno
martinbartnicki.com
szqare filtry x8 np i dodatkowo polaryzacyjny . ja uzylem kiedys 3 polaryzacyjnych i sie kolory mocno popsulyz f to radzil bym maks 16 ze wzgledu na dyfrakcje iso 100 , chyba ze mozesz sobie pozwolic na przepalenia (ja moge mam s3 ) to wtedy jeszcze +1 korekcja . nie ma sily w dzien nawet rzeke rozmarzesz
![]()
Filtr ND x400 Myślę że taki filtr byłby najodpowiedniejszy.
Pozwala na zmniejszenie dopływu światła o 9 działek
przysłony.umożliwia to bezpieczne fotografowanie tarczy słońca lub innych bardzo jasnych źródeł światła. Innym zastosowaniem tego filtra jest możliwość uzyskania wyjątkowo długich czasów naświetlania, dzięki czemu obiekty ruchome rozmywają się do tego stopnia, że stają się nie widoczne, a na zdjęciu pozostają tylko obiekty statyczne. Kosztuje ok.300zł w zależności
od średnicy. Łączene filtrów nekorzystnie wpływa na jakośc zdjęc.
Kiedyś jak filmowałem zaćmienie słońca (czy księżyca - już nie pamiętam) i płynące chmurki wokół tego to zamontowałem na obiektywie szkiełko z maski do spawania :-D Focić nie fociłem, ale można by spróbować. Druga sprawa to na jakie szkło byś to chciał? Na kita rozmiar tej szybki prawdopodobnie by starczył. Ale na 17-40 już nie bardzo, a nie orientuję się czy można kupić większe. Napewno to taniej wyjdzie, a 'przepuszczalność' tych szkiełek też jest do wyboru. Zorientuj się w jakimś 'rzemieślniku'.