Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Czy Canon produkuje jeszcze analogi?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja lubię tanie filmy.
    Jak robię ważne zdjęcia, tak jak mówisz - jakiś wyjazd gdzie prędko nie wrócę albo na zamówienie - to używam porządnych, drogich materiałów.
    Ale nie widzę powodu, żeby wykosztowywać się na nie przy codziennych pstrykach które są dla samej radości pstrykania. I robię na przeterminowanych sensjach, na egzotycznej agfie XRG .. ee ... w sumie to wszystko, bo innych po 2-4 zł za rolkę nie znalazłem.
    Aha, ze średnich jest reala (10zł) i xtra400(chyba 8zł).

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Produkcja winyli nigdy nie stanęła, ani naście lat temu, ani teraz. Teraz to w ogóle ma małe szanse stanąć, bo od paru lat rośnie, do tego stopnia, że niektóre pozycje wychodzą TYLKO na winylach (ostatni wypust singli Motorhead na przykład).
    Masz rację, w kontekście ogólnoświatowym rzeczywiście do końca nie stanęła nigdy. Jednak w Polsce w pewnym momencie ich dostępność stała się żadna (we Wrocławiu wydawnictwa na płytach winylowych pojawiały się co kilka miesięcy i zazwyczaj w kilku egzemplarzach, więc ich nabycie graniczyło z cudem) nie mówiąc już o tym żeby ktoś tak wydał płytę w kraju nad Wisłą.

Od siebie zalecam - przy okazji - wysłuchanie jakiejś czarnej płyty wyprodukowanej w tym stuleciu (ostatnie koncerty Kraftwerk na przykład, albo LinkinPark jakiś). Miło czasem zauważyć, że oprócz fotografii cyfrowej - również techniki analogowe poszły mocno do przodu.
    Najnowszy winyl jaki posiadam to Acid Drinkers z roku 1998, czyli jeszcze z zeszłego stulecia. Ale pomysł mi się podoba, musze sobie nabyć coś nowego.

Pozdrawiam miłośnika prawdziwych płyt

A wracjąc nieco w kierunku tematu wątku to jak dotąd używałem wyłącznie negatywów. Z kolorowych to zdedcydowanie Reala (znakomity materiał do landszaftów) choć to ISO 100 nieco ogranicza, zwłaszcza jak mocno wieje. Czarno-białych używałem różnych i każdy coś w sobie miał, ale najbardziej podpasowała mi Agfa APX, której niestety już nie robią.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 07-11-2006 o 11:10
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Najnowszy winyl jaki posiadam to Acid Drinkers z roku 1998, czyli jeszcze z zeszłego stulecia. Ale pomysł mi się podoba, musze sobie nabyć coś nowego.
    Zde-cy-do-wa-nie polecam

A wracjąc nieco w kierunku tematu wątku to jak dotąd używałem wyłącznie negatywów. Z kolorowych to zdedcydowanie Reala (znakomity materiał do landszaftów) choć to ISO 100 nieco ogranicza, zwłaszcza jak mocno wieje.
    A ja kupiłem rzutnik. Jak ktoś chce zobaczyć moje zdjęcia na ekranie - to zapraszam na perełkowy. Skanowanie zabija slajdy

Czarno-białych używałem różnych i każdy coś w sobie miał, ale najbardziej podpasowała mi Agfa APX, której niestety już nie robią.
    Dla mnie to na razie terra incognita, ale koreks już mam

J

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja kupiłem rzutnik. Jak ktoś chce zobaczyć moje zdjęcia na ekranie - to zapraszam na perełkowy. Skanowanie zabija slajdy
    A ten pomysł też mi się zaczyna podobać, zwłaszcza że rzutnik + ekran to na allegro wydatek rzędu 150 - 200 zł.

Dla mnie to na razie terra incognita, ale koreks już mam
    Wstyd się przyznać, ale b&w też noszę do labu. Mimo że nie tylko koreks ale i cała reszta z powiększalnikiem włącznie zalega w szafie to jakoś nie mogę się zabrać aby spróbować to rozstawić i użyć

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

A ten pomysł też mi się zaczyna podobać, zwłaszcza że rzutnik + ekran to na allegro wydatek rzędu 150 - 200 zł.
    Za taka cene to nawet samego ekranu nie kupisz jesli myslisz o perelkowym. W takiej cenie to ewentualnie mozna kupis jakas biala szmate co to sie szumnie nazywa tkanina. Wiem bo sam choruje na ekran, puki co ogladam slajdy na scianie Ale rzutnik to sobie porzadny sprawilem, z czego jestem bardzo zadowolony (Brown) Wczesniej ogladalem na Diapolu i to byla wielka porazka. Wszystko nie ostro a do tego ciemno. Wiec odradzam oszczednosci na rzutniku. 200zl za rzutnik to stanowczo za malo.

Wstyd się przyznać, ale b&w też noszę do labu. Mimo że nie tylko koreks ale i cała reszta z powiększalnikiem włącznie zalega w szafie to jakoś nie mogę się zabrać aby spróbować to rozstawić i użyć
    Pytam z ciekawosci - czy to prawda ze wywolanie b&w w labie jest drozsze niz kolorowego negatywu?
    Ostatnio edytowane przez Gizzmo ; 08-11-2006 o 14:05
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

I tutaj sie z kolega zgodze, bo poco robic slajdy jak sie je pozniej skanuje. To juz lepiej kupic cyfrowe body i nie wywalac kasy na materialy i skaner.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    Wiem bo sam choruje na ekran, puki co ogladam slajdy na scianie
    Ja mam z głowy tę metodę, bo nie mam ani jednej białej ściany ;-)

Pytam z ciekawosci - czy to prawda ze wywolanie b&w w labie jest drozsze niz kolorowego negatywu?
    A to zleży od lab-a, w niektórych rzeczywiście tak jest, na szczęście nie we wszystkich.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

I tutaj sie z kolega zgodze, bo poco robic slajdy jak sie je pozniej skanuje. To juz lepiej kupic cyfrowe body i nie wywalac kasy na materialy i skaner.
    Dokładnie tak uważam. Cały urok slajdów to rzutnik, ekran i ciemny pokój .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Musimy się pogodzić, że sprzęt analogowy staje się marketingowo działem niszowym. Użytkowo nadal trzyma się świetnie.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów