Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Wysokie ISO a jasne szkielka...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Tak sie zastanawiam i dochodze do wniosku, ze niedlugo (jesli wierzyc plotkom)
    Chuck Westfall to Canon USA, nie plotki.
    Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    jak pojawia sie puszki z dobrym wysokim ISO (np. 1600 czy 3200), to spadnie popyt na bardzo jasne stalki.
    A Wy co o tym sadzicie?
    Popyt nie zniknie. Spójrz na exif i powiedz mi czy było tam światło ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Popyt nie zniknie. Spójrz na exif i powiedz mi czy było tam światło ;-)
    dokladnie, przesunie sie poprostu granica robienia bez doswietlania ;-)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    dokladnie, przesunie sie poprostu granica robienia bez doswietlania ;-)
    Ale niewiele się przesunie. Oko ludzkie, choć nieporównywalnie doskonalsze, to jednak potrzebuje trochę światła do normalnego funkcjonowania.
    Z mojego podwórka: mając niezły aparat i szkiełka rysujące przy f/2 mogę już bez problemu poruszać się fotograficznie tam, gdzie ludzie mówią o "nastrojowym świetle". Nie mam więc potrzeby kombinować z dodatkowymi oświetleniami, co jeszcze 2-3 lata temu byłoby nie do pomyślenia. Oczywiście za kolejne 2-3 lata będzie jeszcze wygodniej i będzie możliwość uzyskania większej głębii ostrości w jeszcze gorszych warunkach.
    Ale wracając do myśli głównej: granicę "robienia bez doświetlenia" będzie wyznaczała wygoda funkcjonowania ludzi w takim otoczeniu. Czyli ciemniej niż pewnien standard (zdaje się jakoś koło ISO800 f/4 1/5s.) żyje się zwyczajnie niewygodnie.
    Jarek

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ale niewiele się przesunie. Oko ludzkie, choć nieporównywalnie doskonalsze, to jednak potrzebuje trochę światła do normalnego funkcjonowania.
    (...)
    Przynajmniej na moje "oko" do tej granicy jest jeszcze bardzo daleko. W warunkach kiedy aparaty mocno śnieżą ja widzę doskonale. Także jest dużo do zrobienia w tym temacie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów