Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Wysokie ISO a jasne szkielka...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    dokladnie, przesunie sie poprostu granica robienia bez doswietlania ;-)
    Ale niewiele się przesunie. Oko ludzkie, choć nieporównywalnie doskonalsze, to jednak potrzebuje trochę światła do normalnego funkcjonowania.
    Z mojego podwórka: mając niezły aparat i szkiełka rysujące przy f/2 mogę już bez problemu poruszać się fotograficznie tam, gdzie ludzie mówią o "nastrojowym świetle". Nie mam więc potrzeby kombinować z dodatkowymi oświetleniami, co jeszcze 2-3 lata temu byłoby nie do pomyślenia. Oczywiście za kolejne 2-3 lata będzie jeszcze wygodniej i będzie możliwość uzyskania większej głębii ostrości w jeszcze gorszych warunkach.
    Ale wracając do myśli głównej: granicę "robienia bez doświetlenia" będzie wyznaczała wygoda funkcjonowania ludzi w takim otoczeniu. Czyli ciemniej niż pewnien standard (zdaje się jakoś koło ISO800 f/4 1/5s.) żyje się zwyczajnie niewygodnie.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no czyli zamiast iso800 1/5s i f4 bedziesz mial iso3200 1/100 i f/4 ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    no czyli zamiast iso800 1/5s i f4 bedziesz mial iso3200 1/100 i f/4 ;-)
    Albo bardziej przydatne: iso3200, 1/50s i f/5.6
    Tylko niech nie zajmują się tylko zmniejszaniem szumów, a zrobią coś z oddawaniem detali na wyższych ISO.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Tylko niech nie zajmują się tylko zmniejszaniem szumów, a zrobią coś z oddawaniem detali na wyższych ISO.
    Sądząc po samplach w recenzjach Askey'a nic innego nie robią

Wysokie iso ma jedną wadę, tak jak wcześniej pisałeś: spadek ostrości.
    BTW: Kupiłeś 35L... ja się śmieję i czekam aż przedstawisz nam twoje nowe 85mm ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Sądząc po samplach w recenzjach Askey'a nic innego nie robią

Wysokie iso ma jedną wadę, tak jak wcześniej pisałeś: spadek ostrości.
    BTW: Kupiłeś 35L... ja się śmieję i czekam aż przedstawisz nam twoje nowe 85mm ...
    E, no spokojnie.. 35L jeszcze do mnie jedzie ze Stanów..
    U nas chcieli 6500 Chwilkę jeszcze poczekam.

Co do 85mm podtrzymuję swoje stare zdanie. Nie kupię 85L, bo to nie ma sensu. I to nie tylko ekonomicznego. Nie rysuję poniżej f/4, bo potrzebuję jakiejś akceptowalnej głębii i jakości. A przy f/4 werjsa f/1.8 jest po prostu rewelacyjna i nic jej nie brakuje. Bokeh co prawda ciut się różni, ale to nie usprawiedliwia takiej wagi i utraty szybkości AF (choć akurat na tym najmniej mi zależy).

BTW, czy jest jakaś możliwość skasowania postu z archiwum, gdybym za pół roku przejrzał nagle na inne oczy, a żonie odrosła kolejna nerka?
    Jarek

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

E, no spokojnie.. 35L jeszcze do mnie jedzie ze Stanów..
    U nas chcieli 6500 Chwilkę jeszcze poczekam.
    :
    Ile?? Ja place 25% mniej. Gdzie ty sie zaopatrujesz?
    Co do 85mm podtrzymuję swoje stare zdanie. Nie kupię 85L, bo to nie ma sensu. I to nie tylko ekonomicznego. Nie rysuję poniżej f/4, bo potrzebuję jakiejś akceptowalnej głębii i jakości. A przy f/4 werjsa f/1.8 jest po prostu rewelacyjna i nic jej nie brakuje. Bokeh co prawda ciut się różni, ale to nie usprawiedliwia takiej wagi i utraty szybkości AF (choć akurat na tym najmniej mi zależy).
    Ja bardzo lubie male GO i bardzo sporadycznie operuje czyms wiecej 4, nawet do samej 4rki dochodzac rzadko.
    Tak wiec jak na razie 85tka 1.2 to moj nastepny zakup. O ile nie pobije jej 135/2
    Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

są też obszary fotografii, gdzie z jednej strony potrzebne są bardzo krótkie czasy (np. focenie ptaków). Ja najczęsciej robię to nad ranem i przy 100-400 często brakuje światła przy ISO 1600 - wtedy tylko jasne tele da radę.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale niewiele się przesunie. Oko ludzkie, choć nieporównywalnie doskonalsze, to jednak potrzebuje trochę światła do normalnego funkcjonowania.
    (...)
    Przynajmniej na moje "oko" do tej granicy jest jeszcze bardzo daleko. W warunkach kiedy aparaty mocno śnieżą ja widzę doskonale. Także jest dużo do zrobienia w tym temacie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

ja też uważam że nie zmieni się zainteresowanie stałkami, ludzie są już tacy, że chcą przekraczać wyznaczane granice, w związku z czym nawet iso 6400 gladkie nie bedzie czynnikiem zmniejszającym chęć kupna 35 1.4

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eMILz Zobacz posta
    ja też uważam że nie zmieni się zainteresowanie stałkami, ludzie są już tacy, że chcą przekraczać wyznaczane granice, w związku z czym nawet iso 6400 gladkie nie bedzie czynnikiem zmniejszającym chęć kupna 35 1.4
    To szkło to akurat dość specyficzny przykład. Jako jedno z niewielu pozwala na całkowitą kontrolę nad głębią ostrości przy szerokich kątach. Zresztą każda dobra stałka ma swoje specyficzne zastosowanie, więc zawsze będzie na nie popyt. I przy okazji na dodatkowe korpusy, żeby nie trzeba było ciągle w torbie grzebać
    Jarek

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów