Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Skanowanie negatywu

Mieszany widok

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie Skanowanie negatywu

Wątek pojawiał się już kilkakrotnie, jednak w żadnych nie było powiedzianych kilka rzeczy, które mnie interesują. Czy posiadając zwykły skaner(HP) jestem w stanie zeskanować kolorową kliszę? Posiadam przystawkę, która jednak niewiele daje, gdyż "nie uznaje" filmów 6x6-a taki chce zeskanować. Czy są jakies programy, sposoby, które pozwoliły by mi zeskanować taką kliszę? Przy czarno-białych ustawiało się tylko odwrotność kolorów, jednak przy kolorze to nie działa. Sprawa jest pilna.
    Dzięki za pomoc!
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Czy posiadając zwykły skaner(HP) jestem w stanie zeskanować kolorową kliszę?
    Co to znaczy "zwykły". Jeśli skaner jest tylko "do papieru" - to nie.

Posiadam przystawkę
    Czyli jednak jest przystawka do materiałów transparentnych? To ze skanerem powinien być jakiś program, który "odwraca" kolory negatywu z uwględnieniem koloru maski.
    Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Skaner Hp ScanJet 4470c z przystawką do negatywów. Tylko co mi po takiej przystawce, skoro ja chcę zeskanować kliszę 6x6, a przystawka jest przystosowana do małegoobrazka?
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Skaner Hp ScanJet 4470c z przystawką do negatywów. Tylko co mi po takiej przystawce, skoro ja chcę zeskanować kliszę 6x6, a przystawka jest przystosowana do małegoobrazka?
    Generalnie nic, to jest niestety pewnego rodzaju problem ze średnim formatem - jedynym w miarę rozsądnym kosztowo rozwiązaniem do średniego są wyższe modele płaszczaków Epsona...
    Dedykowane skanery do transparentnych potrafiące zeskanować szeroki film mają kosmiczne ceny, odbitki w labach też drogie...

Ja miałem Arcusa 1200 i w sumie dawał radę, dopóki się nie zepsuł ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Do skanowania polecam program vuescan.
    A co do skanowania 6x6 na skanerze przystosowanym do skanowania malego obrazka to sie nie da.
    Jednak nie ma sie co oszukiwac efekty skanow ze skanera plaskiego nikogo na kolana nie powala, zwlaszcza jesli jest to skaner do uzytku domowego.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

O Vuescanie już wcześniej gdzieś wyczytałem, jednak podobne funkcje jak w nim mam w programie dołączonym do skanera. No, ale otrzymałem odpowiedź na moje pytanie, że 6x6 cm nie da się zeskanować na moim skanerze... Trudno... Przeboleje i pójdę wywołać co fajniejsze foty. Dzięki za odpowiedzi!

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

zeskanuj sobie u fotografa
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Chciałem mieć za darmochę Oddałem do wywołania, bo co prawda jest dwa razy drożej ale różnica miedzy 1,5 a 3 zł wielka nie jest a będę miał fotki odrazu na papierze

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

u mnie jest taniej-skanowanie 45 gr za skan 6x6.no ale ja mieszkam na prowincji, chodze tylko do jendego i z reguly z wiekasza iloscia
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uprawnienia umieszczania postów