Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 20D i 10D z M42

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie 20D i 10D z M42

Interesuje mnie jak te aparaty współpracują z obiektwami M42 - co działa - co nie działa?
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Polecam szukanie na forum. Było kilka razy. To co dotyczy 300d dotyczy tez 10d i najpewniej rowniez 20d.

http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1753
    http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1900
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Czytałem ale interesuje mnie więcej zwłaszcza o 10d i 20d -doœwiadczenia użytkowników - mam kilka œwietnych stałek na m42.

w instrukcji do 20D pisze na str. 70 pisze o potwierdzeniu ostroœci.
    Jak to sie sprawuje z M42
    Michał

rzul
    Guest

Domyślnie

Potwierdza, ale tylko gdy wie, że podpięty jest obiektyw EF - czyli jeśli chciałbyś uzyskać potwierdzanie na m42, musiałbyś zapiąć przez jakiś kabelek obiektyw, bądź sam chip od jakiegoś uwalonego.

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

ja też zanabyłem kilka. Ostatnio nawet 85/1.5 - to jest to!!! Ogólne wrażenie to przerośnięty granat!!

Niestety ostrzenie jest niepotwierdzone, a matówka reaczej nie sprzyja - znacznie ciemniejsza niż w clasic lustrzankach, a nie ma też pomocniczych mozajek itp. Przydało by się nbieco zgłębić tajemnicę: co potrzebuje aparat aby zaemulować mu obiektyw...

Ale fotki wychodzą i to dość dobrze, Znacznie lepiej przy mocnym świetle lub kontrastowych ujęciach (lepsze ostrzenie), innych okolicznościach warto przymknąć przesłonę i zabezpieczyć się dłuższą GO.
    już 10D
    + stary Canon 500N
    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark70
    ja też zanabyłem kilka. Ostatnio nawet 85/1.5 - to jest to!!! Ogólne wrażenie to przerośnięty granat!!
    Uzywałem tego obiektywu kilkanaście lat temu; najpierw z Practicą, a potem z Pentaxem ME Super. Moim zdaniem obiektyw jest zacny. Jak to w ruskich szkłach, kiepsko pracuje pod światło, ale jakość optyczna jest na 5. No i to światło 1.5

Uprawnienia umieszczania postów