Witam. Przesiadam sie na pelnoklatkowa cyfre. I tu jest problem. 5tka, czy 1ka. 5ka mniej szumi, 1ka to profi puszka bez dwoch zdan. Jakie sa jeszcze za i przeciw? Prosze o pomoc.
Dotychczas uzywalem analogowej 1-ki i cyfraka 20D.
pozdrawiam
Witam. Przesiadam sie na pelnoklatkowa cyfre. I tu jest problem. 5tka, czy 1ka. 5ka mniej szumi, 1ka to profi puszka bez dwoch zdan. Jakie sa jeszcze za i przeciw? Prosze o pomoc.
Dotychczas uzywalem analogowej 1-ki i cyfraka 20D.
pozdrawiam
A którego Ds-a bierzesz pod uwagę?
Obmyślałem ten sam problem z przeznaczeniem na backup.
Tłumaczylem sobie, że 1ka ma szybszy AF, że szumy na iso 400 są znośne, więc spokojnie wystarczy. Z kolei po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że mnie bardzo szybki AF był średnio potrzebny, za to iso 800 aż za często. Wnioski (będzie bolało) - czekam do lutego na 3D, a jak dadzą ciała (w co wątpię, ale mogą zaszaleć z ceną) to kupie jeszcze jedno 5D i będzie super.
Weź pod uwagę, że Ds-a kupujesz z bagażem doświadczeń, których nie znasz. Wszystkie są oczywiście "ze studia" i mają 2k klapnięćNie wiem, czy warto ryzykować, szczególnie, że na używkę faktury nie dostaniesz.
Jarek
I to jest sedno sprawy.
Tylko że autor wątku nic nie wspomina czego oczekuje od sprzętu, co jest istotne, a z czego może zrezygnować? Czy perfekcyjny AF, czy jakość na wysokich ISO, czy też moze wytrzymałość i szczelność korpusu? Czy chce używać ten sprzęt w studiu czy w terenie (jak trudnym terenie?)
Bez takich informacji trudno sensownie doradzić.
Druga sprawa: mając do czynienia z analogową jedynką oraz 20D ma się porównanie w jakości wykonania i sprawności działania pomiędzy korpusem profi a zaawansowanym amatorskim, więc wydaje mi się, że można te doświadczenia przenieśc na 1DS/5D
Podpisuje sie pod Oskarkowym - poczekaj jak mozesz do lutego.
Jak sobie przypomnę komfort pracy z analogową jedynką i 20D, to albo się skacze z radości i walczy ze ślinotokiem, albo wali głową w najbliższą ścianę z rozpaczy..
Myślisz? 5d było dostępne półtora roku temu (od lutego). Może i 3d wyjdzie na czas? Zresztą kolega już się bawił niepodpisanym korpusem, który spokojnie mógłby nosić tę nazwę..
Jarek
Sam niewiele wiem. Matrycę miał chyba z Ds2, w każdym razie pixeli było tyle samo. Gripa z tego, co wiem, raczej nie miał. Ale nie chcę wprowadzać w błąd, bo zabawa zaczyna przypominać głuchy telefon.
Pamiętam jak ponad rok temu pisałem tutaj o współpracy 5d, którego jeszcze nie było na rynku z 16-35L i 24-70L. Później Arek prostował to, co niedokładnie przekazałem.
Przy okazji, z tego co zrozumiałem, to prototypów to oni trochę mają do testów. A co wyjdzie na koniec,to cholera wie![]()
Jarek