Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: 1Ds czy 5D

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie 1Ds czy 5D

Witam. Przesiadam sie na pelnoklatkowa cyfre. I tu jest problem. 5tka, czy 1ka. 5ka mniej szumi, 1ka to profi puszka bez dwoch zdan. Jakie sa jeszcze za i przeciw? Prosze o pomoc.
    Dotychczas uzywalem analogowej 1-ki i cyfraka 20D.

pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

A którego Ds-a bierzesz pod uwagę?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Obmyślałem ten sam problem z przeznaczeniem na backup.
    Tłumaczylem sobie, że 1ka ma szybszy AF, że szumy na iso 400 są znośne, więc spokojnie wystarczy. Z kolei po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że mnie bardzo szybki AF był średnio potrzebny, za to iso 800 aż za często. Wnioski (będzie bolało) - czekam do lutego na 3D, a jak dadzą ciała (w co wątpię, ale mogą zaszaleć z ceną) to kupie jeszcze jedno 5D i będzie super.
    Weź pod uwagę, że Ds-a kupujesz z bagażem doświadczeń, których nie znasz. Wszystkie są oczywiście "ze studia" i mają 2k klapnięć Nie wiem, czy warto ryzykować, szczególnie, że na używkę faktury nie dostaniesz.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    1ka ma szybszy AF, że szumy na iso 400 są znośne, więc spokojnie wystarczy. Z kolei po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że mnie bardzo szybki AF był średnio potrzebny, za to iso 800 aż za często...
    I to jest sedno sprawy.
    Tylko że autor wątku nic nie wspomina czego oczekuje od sprzętu, co jest istotne, a z czego może zrezygnować? Czy perfekcyjny AF, czy jakość na wysokich ISO, czy też moze wytrzymałość i szczelność korpusu? Czy chce używać ten sprzęt w studiu czy w terenie (jak trudnym terenie?)
    Bez takich informacji trudno sensownie doradzić.

Druga sprawa: mając do czynienia z analogową jedynką oraz 20D ma się porównanie w jakości wykonania i sprawności działania pomiędzy korpusem profi a zaawansowanym amatorskim, więc wydaje mi się, że można te doświadczenia przenieśc na 1DS/5D
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Druga sprawa: mając do czynienia z analogową jedynką oraz 20D ma się porównanie w jakości wykonania i sprawności działania pomiędzy korpusem profi a zaawansowanym amatorskim, więc wydaje mi się, że można te doświadczenia przenieśc na 1DS/5D
    Jak sobie przypomnę komfort pracy z analogową jedynką i 20D, to albo się skacze z radości i walczy ze ślinotokiem, albo wali głową w najbliższą ścianę z rozpaczy..

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    No to poczekaj do lutego, ale na co? Canon tylko zaanonsuje 3D a kiedy będzie dostępna to już inna bajka, tak samo ak jego cena...
    Myślisz? 5d było dostępne półtora roku temu (od lutego). Może i 3d wyjdzie na czas? Zresztą kolega już się bawił niepodpisanym korpusem, który spokojnie mógłby nosić tę nazwę..
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Podpisuje sie pod Oskarkowym - poczekaj jak mozesz do lutego.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Podpisuje sie pod Oskarkowym - poczekaj jak mozesz do lutego.
    No to poczekaj do lutego, ale na co? Canon tylko zaanonsuje 3D a kiedy będzie dostępna to już inna bajka, tak samo ak jego cena...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Tak, ale chyba nie sadzisz, ze nastepca FF bedzie nadal chodzil na tym samym DIGIC-u? A jak nie, to oznacza, ze moze w koncu wzrosnie dobra jakosc na wysokich ISO - i na to warto poczekac.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Tak, ale chyba nie sadzisz, ze nastepca FF bedzie nadal chodzil na tym samym DIGIC-u?
    Nie no bankowo na trójce.
    A jak nie, to oznacza, ze moze w koncu wzrosnie dobra jakosc na wysokich ISO - i na to warto poczekac.
    Oczywiście. ISO 1600 będzie akceptowalne dla oskarkowego czytaj: bardzo czyste.
    Chodziło mi o to, że realna szansa dostania tej puszki w sklepie/tipie to najwcześniej miesiąc po PMA czyli 1 kwiecień. Pomijając cenę (ałć), Canon może przedstawić kilka rodzynków i możesz mieć nie lada dylemat ;-)
    Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Myślisz? 5d było dostępne półtora roku temu (od lutego). Może i 3d wyjdzie na czas?
    Mówiąc brzydko: mi to wisi i tak mnie nie stać.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 02-11-2006 o 16:26

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Chodziło mi o to, że realna szansa dostania tej puszki w sklepie/tipie to najwcześniej miesiąc po PMA czyli 1 kwiecień. Pomijając cenę (ałć), Canon może przedstawić kilka rodzynków i możesz mieć nie lada dylemat ;-)
    Wiesz - ja juz prawie uzbieralem kase na nowe body z FF. I korci mnie jak czort, aby juz sobie kupic Nie mam jednak cisnienia, bo wiem, ze warto bedzie poczekac nawet do czerwca :razz:

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów