Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: 1Ds czy 5D

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No i co, ze pisal. Ale w stopce jak wol nadal stoi "fullfrejm" :wink:
    Sprzedać sprzedał ale lansować można się dalej

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

5D dobry ale 3D jeszcze lepszy tyle, że go nie ma. Ja postanowiłem poczekać do premiery nowej puszki i wówczas pomyślę i policzę. Pewnie chciałbym mieć nowszą puszkę a jak nie to kupię 5D.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    5D dobry ale 3D jeszcze lepszy tyle, że go nie ma. Ja postanowiłem poczekać do premiery nowej puszki i wówczas pomyślę i policzę. Pewnie chciałbym mieć nowszą puszkę a jak nie to kupię 5D.
    Ja sobie postawiłem jeden warunek. Ponieważ parametry nowej puszki są w miarę oczywiste, a główną zagadką jest cena, to postanowiłem sobie, że kupię tę puszkę, jeśni nie będzie droższa niż 50-60% ceny 5D w lutym. Gorzej jak będzie, a będzie to niesamowity korpus.. Wtedy będzie kłopot (oczywiście kłopot polegający na tym, jak uzasadnić wydatek przed żoną)..
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Do świąt na pewno nie ma co liczyć na spadek cen 5D. A jeśli chodzi o nową puszkę - cóż, czekamy. Na szczęscie jestem w o tyle dobrej sytuacji, że w razie potrzeby mam jakąś puszkę pod ręką
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Do świąt na pewno nie ma co liczyć na spadek cen 5D. A jeśli chodzi o nową puszkę - cóż, czekamy. Na szczęscie jestem w o tyle dobrej sytuacji, że w razie potrzeby mam jakąś puszkę pod ręką
    To może podzielisz się wrażeniami z używania 5D w jakimś wątku. Co ci nie pasuje w tym aparacie, czego brakuje? Przypuszczam że brakuje paru rzeczy w funkcjonalności puszki bo z jakości obrazu chyba ciężko być niezadowolonym. Mając funkcjonalnie prawie taki sam aparat (30D) mam swoją listę życzeń ale ciekawy jestem innych opinii.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To może podzielisz się wrażeniami z używania 5D w jakimś wątku. Co ci nie pasuje w tym aparacie, czego brakuje? Przypuszczam że brakuje paru rzeczy w funkcjonalności puszki bo z jakości obrazu chyba ciężko być niezadowolonym. Mając funkcjonalnie prawie taki sam aparat (30D) mam swoją listę życzeń ale ciekawy jestem innych opinii.
    Hej, niby nie do mnie, ale się dorzucę.
    "Funkcjonalnie prawie taki sam aparat", to jednak nadużycie. Lepszy i szybszy AF, normalna matówka, szybszy zapis plików i kilka innych detali wystarczająco odróżnia te aparaty od siebie. To, że klawiszologia i menu są podobne, to nie znaczy, że funkcjonalność jest taka sama.

Co do jakości obrazu w 5D, to też można mieć sporo wątpliwości. Przede wszystkim jedna rzecz, która mnie boli od samego początku i nie da się jej rozwiązać. Wraz z podnoszeniem czułości następuje drastyczny spadek ilości rejestrowanych szczegółów. Nie ma wtedy znaczenia, jakiego szkła używasz. Albo jedziesz na ISO100 albo tracisz na jakości. W 5D jest to szczególnie widoczne, może dlatego, że niższe modele nie rejestrowały tylu detali w ogóle.
    Jarek

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To może podzielisz się wrażeniami z używania 5D w jakimś wątku. Co ci nie pasuje w tym aparacie, czego brakuje?
    No wlasnie panowie, czy Wy czasem troche nie przesadzacie?

Rzucac sie na cos czego jeszcze nie ma (3D) i w ogole nie wiadomo czy bedzie? Czy to ma sens? Jesli potrzebujecie dobry, pelnoklatkowy aparat teraz to lepiej kupic 5-tke tym bardziej ze tu i owdzie (USA) daja na to dobre rabaty (do $600). A co bedzie pozniej to tylko wrozka Wam powie. Czy ma sens pozbywac sie dobrego sprzetu (5D) bo nastepny bedzie moze lepszy mimo, ze nie wiemy jaki w ogole bedzie?

Do czego Wam potrzebne jest 3D? Dlaczego nie od razu jedynka? Mnie w 5D niczego nie brakuje - oprocz troche lepszej ergonomii, ale to w 90% mozna by zalatwic przez firmware (gdyby Canon zechcial, of course). Uszczelnienia? Moze... Wiecej megapikseli? Po co? Szybszy? Dla mnie jest szybki. Lepszy AF? Mnie zdecydowanie wystarczy. Nizsze szumy? Po co, skoro ISO1600 w ogole nie trzeba odszumiac.
    Moze jakies 24bitowe RAWy i super-hiper dynamic range by mnie przekonaly ale tak...

Wszystkie bugi, ktore mial 10D w 5D wyeliminowano (lacznie z podstawowym mega-bugiem czyli cropem). Wiecej juz nie chce albo chciec nie musze.

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Co do jakości obrazu w 5D, to też można mieć sporo wątpliwości. Przede wszystkim jedna rzecz, która mnie boli od samego początku i nie da się jej rozwiązać. Wraz z podnoszeniem czułości następuje drastyczny spadek ilości rejestrowanych szczegółów. Nie ma wtedy znaczenia, jakiego szkła używasz. Albo jedziesz na ISO100 albo tracisz na jakości. W 5D jest to szczególnie widoczne, może dlatego, że niższe modele nie rejestrowały tylu detali w ogóle.
    Ale tutaj to cudow nie oczekuj bo to ma kazdy aparat cyfrowy (nie tylko Canona). Po prostu wraz ze zwiekszaniem sie ISO zmniejsza sie stosunek sygnalu do szumu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    "Funkcjonalnie prawie taki sam aparat", to jednak nadużycie. Lepszy i szybszy AF, normalna matówka, szybszy zapis plików i kilka innych detali wystarczająco odróżnia te aparaty od siebie. To, że klawiszologia i menu są podobne, to nie znaczy, że funkcjonalność jest taka sama.
    Nie napisałem że jest taka sama ale "prawie", a to pewna różnica. Trochę szybszy zapis plików przy wielkości bufora 30D MZ nie ma znaczenia. Duży wizjer w 5D? Tak to bardzo mi się podoba.
    Powiedz mi jakie są te detale które dają 5D lepszą funkcjonalność? Brak lampy? 3fps vs 5fps?

EDIT: przypomniało mi się jeszcze: punkty AF w 5D są bliżej centralnego niż w 30D
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 02-11-2006 o 23:31

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mozna poleciec teraz na rabaty i kupic piatke. Canon z tego sie bardzo ucieszy. Tyle ze jak wyjdzie trojka "de" jaka sie wielu osobom mazy to troche glupio bedzie zmieniac 3-5 miesieczna piatke na nastepce.

Nowa pucha napewno nie bedzie gorsza. Cena, jesli to bedzie nastepca tez nie bedzie wyzsza. A jesli to bedzie model dodatkowo obok 5D to z pewnoscia i tak spadnie z cena sporo, z pewnoscia do poziomu rabatow podobnie jak to ostatnio bylo z 300D po wejsciu 350.

Nie ma sie co tak rajcowac tym rabatem, bo aby dostac to 600$ to trzeba jeszcze pare stowek oprocz puchy dorzucic na szklo. Realnie jest to 300. A za tyle z pewnoscia da sie 5D po premierze i ogloszeniu specyfikacji 3D kupic.

Mozna cierpliwie poczekac nie tak wcale dlugi i wybrac majac pewnosc, ze nic sie nie traci. Mozna tez kupic teraz a potem sobie pluc w brode, ze za te same pieniadze mozna bylo miec duzo wiecej
    ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kilka osób pytało, czemu sprzedałem. Nie rzucam się na 3D, którego nie ma i nie wiadomo, czy będzie. Po prostu zlecenia mi się skończyły, na zimę nie mam żadnych nowych, wiec puszke pogoniłem, coby na wartości nie straciła. Jeśli w międzyczasie będę musiał coś sfocić to sobie poradzę, a do wiosny cena piątki na pewno pójdzie w dół, jeśli oczywiście Canon zechce wypuścić coś nowego. Są 2 warianty na których na pewno nie stracę:
    - wypuszczą 3d czy 5d mkII zwał jak zwał i wtedy zanabędę (jeśli będzie wart)
    - nic nie wypuszczą i odkupię 5d w niższej cenie.

Czego mi brak w 5d ? niczego. Jest dla mnie aparatem idealnym, celność AF i plastyka mnie powala za każdym razm jak coś focę. Czego bym chciał ? Zmienionej puszki z uszczelnieniami bez tandetnej trzeszczącej klapki od CF i z dodaną trzęsawką antykurzową. Matryca może zostać taka jak jest, bo jest świetna. A jeśli dorzucą Digic III to wcale się nie obrażę
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów