Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Oświetlenie, studio i średnie przedmioty

gtae
    Guest

Domyślnie Oświetlenie, studio i średnie przedmioty

Przede wszystkim witam bardzo serdecznie, jako, że to mój pierwszy post

Przejrzałem wiele obszernych tematów odnośnie oświetlenia studyjnego, ale wszystkie dotyczyły albo przedmiotów bardzo małych - zegarki, ciasteczka, przedmioty do Allegro, obiektywy i inne cuda, albo portretów, cała postać, zdjęcia do dokumentów... Ja z kolei mam do zrobienia zdjęcia przedmiotów, nazwijmy to średnich - komputerów i akcesoriów komputerowych, czasem jakaś drukarka, laptop, klawiatury, monitory itp. W założeniu ma do tego służyć stół bezcienowy, ale ponieważ przedmioty bywaja ciężkie na stelaż rurkowy chciałbym założyć płytę pleksi, a dopiero na nią tło. Teraz pytanie jak to oświetlić, po wielu kombinacjach wpadłem na zestaw funsports (jako, że koszty grają jak zawsze niestety dużą rolę):
    - 2x lampa CY100MR
    - 2x parasolka
    - 2x statyw
    do tego żarówka błyskowa od spodu do niwelowania cieni na stole.

Zależy mi na głębi ostrości pozwalającej wysotrzyć niemal cały przedmiot (wiem, że w przypadku np. płaskiej jednostki cenralnej kompa typu compact może być to trudne z użyciem "klasycznego obiektywu").
    Czy powyższy zestaw jest wystarczająco mocny do moich zastosowań i pozwoli strzelać z przysłoną powyżej f8 (taka może być potrzebna do odpowiedniej głębi ostrości?). I jeszcze coś: ponieważ na tych przemiotach często są jakieś diody, wyświetlacze fluorescencyjne i inne świecidełka będę chyba zmuszony fotografować w pełnej ciemności, błyskiem oświetlać cały przedmiot, a później przy odpowiednio długim czasie "dopalać" wyświetlacze. Czy taka technika ma sens?

Będę bardzo wdzięczny za komentarze i porady.

PS. Rozważałem też halogeny, ale z uwagi na emitowane ciepło ten pomysł nie przypadł mi do gustu (a może niesłusznie...?)

PS2. Sprzęt Canon 350 + 50mm/1.8mk2

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie rozumiem dlaczego koniecznie chcesz oświetlać od spodu. można te przedmioty fotografować na białym tle, np. na białym bristolu położonym na normalnym stole, miękko oświetlić i na pewno nie będzie cieni. Aby pokazać świecące diody wystarczy wydłużyć czas ekspozycji plus błysk do oświetlenia całości.

gtae
    Guest

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź! Nie upieram się, to tylko pomysł, skoro nie trzeba od spodu tym lepiej (i taniej ).

Uprawnienia umieszczania postów