Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 96

Wątek: Zdjęcie roku 2004

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

@Vitez
    racja
    @wizja
    zgadzam sie, mysle, ze jest tu duzo ludzi, ktorzy beda obiektywni, wiec nawet te kilka nieobiektywnych osob mozna potraktowac za margines bledu, ale kazdy zrobi jak bedzie uwazal za sluszne, ja jak znajde czas na przeszukanie archiwum to fote zamieszcze

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wiec nawet te kilka nieobiektywnych osob mozna potraktowac za margines bledu
    Tiaa, tylko, że istnienie tych osób jest hipotezą stworzoną przez/i na potrzeby jednego z uczestników forum. Jeśli jest inaczej, to powiedz mi proszę kto to jest te 'kilka", bo w przeciwnym wypadku dalsza dyskusja na ten temat to czysta spekulacja.
    Cytat:
    Reporterka na potrzeby gazety może olać kadrowanie, mocne i słabe punkty kompozycji , kolory itd - poświęca to wszystko jeśli tylko moze zmaksymalizować przekaz emocjonalny.

i tak i nie.
    Mam zawsze problem z ustosunkowaniem się do tak merytorycznych komentarzy , ale w tym szczególnym przypadku moge powiedzieć, iż zgadzam się z tym tylko częściowo.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    wiec nawet te kilka nieobiektywnych osob mozna potraktowac za margines bledu
    Tiaa, tylko, że istnienie tych osób jest hipotezą stworzoną przez/i na potrzeby jednego z uczestników forum. Jeśli jest inaczej, to powiedz mi proszę kto to jest te 'kilka", bo w przeciwnym wypadku dalsza dyskusja na ten temat to czysta spekulacja.
    Arkan
    staralem sie tylko wykazac, ze nawet jezeli taka sytuacja mialaby miejsce to mozna to tak potraktowac

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Abstrachując od Waszej dyskusji właśnie przejrzałem sobie zdjecia które już są w galerii i stwierdziłem, że swoich jeszcze dłuuuugo nie pokażę Tak są dobre, że za wysoko podniósł bym poprzeczkę Żartuję oczywiście.
    A tak na poważnie to czy są jakieś ograniczenia np że zdjęcia nie mogą być poddawane żadnej obróbce komputerowej czy też wolna amerykanka. Bo z tego co widzę to bez PS w kilku zdjęciach raczej się nie obeszło. Tylko czy to jeszcze fotografia czy już sztuka komputerowa ?

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Smiem twierdzic, ze zadne z tych zdjec nie uniknelo, chocby minimalnej ingerencji PS.
    Ale nie przekreslalbym tego jako fotografii - bylo o tym nie raz mowione - PS to taka nowsza ciemnia. Oczywiscie, gdyby przekaz ingerencji komputerowej byl wazniejszy/bardziej widoczny, niz fotogrfii, to mozna by miec watpliwosci. Ale poki co takich zdjec w konkursie, ja osobiscie nie widze.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Granica faktycznie jest bardzo płynna. Horowitz już dawno temu robił zdjęcia tradycyjnymi technikami które do złudzenia przypominają dzisiejsze prace wykonywane w PS. Na dobrą sprawę w jego przypadku też ktoś pewnie mógłby się przyczepić że to już nie są zdjęcia.
    Tak na prawdę to się zastanawiam jaka jest faktycznie definicja zdjęcia i kiedy przestaje ono nim być.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Smiem twierdzic, ze zadne z tych zdjec nie uniknelo, chocby minimalnej ingerencji PS.
    To, które wstawiałem i może wstawię, nie miało styczności z PS. Używam Gimpa
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    A tak na poważnie to czy są jakieś ograniczenia np że zdjęcia nie mogą być poddawane żadnej obróbce komputerowej czy też wolna amerykanka. Bo z tego co widzę to bez PS w kilku zdjęciach raczej się nie obeszło.
    Tak spojrzałem na fotki pod tym kątem.. Hmm, rzeczywiście niektóre zdjęcia są mocno "poprawione", jednak jak na mój gust żadne nie przekracza tej delikatnej granicy. Niektóre są blisko "nie bycia zdjęciem tylko grafiką" (IMHO dwa ostatnie - ekrowa i slaw), ale ciągle jest to "w ramach". Jednak to jest zawsze bardzo subiektywne odczucie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Cytat Zamieszczone przez eternus
    To, które wstawiałem i może wstawię, nie miało styczności z PS. Używam Gimpa
    Powiem szczerze, że to Twoje zdjęcie jest naprawdę ekstra. Raz, że ma klimat a dwa, że technicznie trudne. Takie zrównoważenie cieni ze światłem nie jest rzeczą prostą

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez absolut
    Sek w tym aby nie przekroczyc linii i nie zrobic z fotografii grafiki komputerowej, chyba ze takie jest zalozenie.
    Nie mozna zrobic takich zalozen w konkursie. Jest to zbyt plynna granica, dla kazdego inna, subiektywna.
    Nie da sie jednoznacznie ocenic czy zdjecie to juz grafika czy jeszcze nie, a gdyby to robila jedna osoba/jury przyjmujace zdjecia do konkursu to nie uniknelibysmy wielu niesnasek, niezadowolonych uczestnikow, ktos by sie obrazil na forum, ktos by probowal przekupywac jury itp.
    Dlatego bez sensu jest robic odgorny taki zakaz - jesli sie komus nie bedzie podobac to ze zdjecie jest mocno komputerowe to niech je odpowiednio wg siebie oceni. Jesli sie to nie bedzie podobac wiekszej ilosc osob to autor z ocen to wywnioskuje a nie z zakazow regulaminu konkursu - ze przegial .
    A jesli sie bedzie podobac to bedzie to wlasnie dowod na to - ze liczy sie efekt koncowy a nie posrednie techniki, i dopiero po ocenie efektu koncowego mozna podpytac autora "jak ty to zrobiles" ? 8)

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów