Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Full frame

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    FF daje natomiast coś, co nazywane jest plastyką obrazu, rysowaniem obrazu itp. Prawda znana od dawna - im wieksza klisza/matryca obraz nabiera wyjątkowych cech. Geometria jest lepiej odwzorowana, obraz wydaje się być 3D, zdjęcia nie są płaskie.
    A no właśnie, jeśli można, chciałem się troszkę więcej dowiedzieć właśnie na ten temat. Dla mnie pojęcie plastyki obrazu jest rozumiane raczej intuicyjnie i właściwie nie do końca wiem, co to jest. Czy mogę prosić o wytłumaczenie tego pojęcia i dlaczego wielkość matrycy ma tutaj decydujące znaczenie?

Wielkie dzięki!
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 02-11-2006 o 13:15
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Ja ci nie wyjaśnię, bo się nie znam. Najlepiej pooglądać zdjęcia zrobione przez specjalistów średnim formatem. A jeszcze lepiej samemu porobić średnim formatem (ja nabieram na to ostatnio ochoty )
    Ja to niby widzę, ale jakoś nie mogę zrozumieć fizyki, która za tym stoi. Te zdjęcia są "jakieś ładniejsze" ale nie umiem powiedzieć dlaczego. Lubię mieć przynajmniej powierzchowną znajomość techniczną narzędzi, którymi się posługuję i stąd próbuję wyciągnąć tę wiedzę od mądrzejszych. Niestety nie mam możliwości pobawienia się średnim formatem
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Ja to niby widzę, ale jakoś nie mogę zrozumieć fizyki, która za tym stoi. Te zdjęcia są "jakieś ładniejsze" ale nie umiem powiedzieć dlaczego. ...
    Wydaje mi się, że odpowiada za to mniejsza GO, a co za tym idzie mocniejsze rozmycie tła. Tak przynajmniej na swój użytek tłumaczę sobie tą "plastykę obrazu".
    Fizyczną podstawą tego zjawiska jest fakt, że wraz z rosnącym formatem sensora dla odwzorowania tego samego kadru używamy proporcjonalnie dłuższych ogniskowych.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów