Strona 11 z 32 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 317

Wątek: Łapanka Policji w związku z nielegalnym oprogramowaniem

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    tak wiec panowie - jesli nie chcecie zeby wasze zdjecia byly kradzione i rozpowszechniane w sieci, to robcie tez tak z softem - ja sie staram miec wszystko legalne w domu free/shareware trial lub nie uzywam, w firmie poprostu musze.
    Ale to jest norma na zachodzie i chyba u nas tez tak powinno byc - dodatkowo to o czym pisze gietrzy - szukac promocji ;-) starszych wersji i upgradow ;-)
    Niby tak, ale nie wiem, czy wiesz, ze tu nie chodzi tylko o oprogramowanie.
    Teraz wyszlo takie prawo, ze ludzie, ktorzy sa podlaczeni do sieci i posiadaja nielegalne mp3 czy filmy na divx-sie, tez sa przestepcami
    Oczywiscie, ze nic nie usprawiedliwia kradziezy, nawet fakt, iz srednia pensja u nas w kraju pozwala na zakup jednej, moze 2 plyt legalnych i to juz jest luksus.
    Jak wiemy u nas w kraju politycy bardzo staraja sie rownac z krajami cywilizowanymi np. cena paliwa czy oleju napedowego powoli rowna sie z innymi krajami Unii. Pytanie tylko, co z reszta rzeczy? - pensje nauczycieli czy lekarzy i ich godne zycie? Czy ich nie powinno byc stac na kilka plyt z muzyka, filmami czy chocby na komputer z legalnym oprogramowaniem? Tymczasem jesli pensja nauczyciela, to 800-1000pln na miesiac, to za co maja sobie kupic komputer i to jeszcze z legalnymi programami?
    Przypomnial mi sie taki incydent z liceum w ktorym poziom nauczania byl na srednim poziomie, za to dyrecja postanowila wprowadzic usuniecie ze szkoly za trzykrotne nie zmienienie obuwia To jest oczywiscie wazne, ale czy nie powinno sie najpierw zawalczyc, o to aby mlodziez miala dobrego nauczyciela od j. angielskiego a nie pania, ktora byla chemiczka i ukonczyla pierwszy lepszy kurs nie umiejac nawet poprawnie wymawiac slow w tym narzeczu???
    Klania sie tu piramida potrzeb kazdego czlowieka. Najpierw zapewnijmy ludziom aby mieli co do garnka wlozyc, a potem karajmy za nielegalne pliki mp3 - to wg mnie jest wlasciwa kolejnosc 8)

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta

i nie wydaje mi sie zeby zwykly uczciwy uzytkownik nielegalnego windowsa al.

a to dobre

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    a jak to jest z plikami mp3? ja osobiście wiele mp3 które mam na kompie samemu kompresowałem z płyt CD aby móc je słuchać w aucie. jak wygląda sprawa posiadania plików mp3 z oryginalnych płyt? mam pokazywać płyty policji? przecież rozszerzenie mp3 nie jest zakazane. a jak powiem, że np oryginalne płyty pożyczyłem koledze co wtedy?
    wycieczka do kolegi, żeby sprawdzić. Oczywiście, że nie jest to zabronione, ponieważ masz prawo zrobić sobie tzw. kopię bezpieczeństwa. A w jakim będzei ona formacie to już chyba nie jest ważne. Kwestia np. jak udowodnić ,że mp3 kupiłeś z sieci ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Klania sie tu piramida potrzeb kazdego czlowieka. Najpierw zapewnijmy ludziom aby mieli co do garnka wlozyc, a potem karajmy za nielegalne pliki mp3 - to wg mnie jest wlasciwa kolejnosc 8)
    A jaki to ma zwiazek? Zgadzam sie w 100% co do piramidy - jesli nie zapewniamy ludziom "by mieli co do garnka wlozyc", to nie dziwmy sie jesli beda krasc chleb w supermarkecie. Ale gdzie tu miejsce na MP3 i piracki soft???

Moje zdanie jest takie: nie chodzi o to, czy wszyscy mamy legalnego windowsa i stos oryginalnych plyt CD - tak samo jak wielu z nas czasem przydarzy sie wyrzucic papierek obok smietnika... no kurde bywa, glupio, wstyd, ale taka jakas ludzka natura ;-) Tak, u mnie tez jakies MP3 by sie znalazlo ;-) Natomiast wscieku dostaje nie tyle z powodu samego piractwa, ale kiedy slysze proby glosnego i butnego tlumaczenia sie: "nie stac mnie, rzad jest be, za malo pieniedzy, ukradne, bo takie mam moralne prawo". Kupa. "Moralne prawo" to moze miec glodne dziecko z patologicznej rodziny zeby ukrasc bulke w sklepie. Ale na pewno nie ktos kto chce umilic sobie przesiadywanie przed komputerem jakas fajna muzyczka Software, muzyka, internet... to nie sa artykuly pierwszej potrzeby. Zwlaszcza, ze komputery z ktorych piszemy posty albo sprzet ktorym robimy zdjecia jest najczesciej 10x drozszy niz rzeczy o ktorych mowa.

Tak, tez nie jestem w 100% czysty (chyba nikt nie jest) i jesli "przyjda podpalic dom", to zwiesze smutno glowe i powiem sobie "no coz, pech, nosil wilk razy kilka...". Ale na pewno nie bede zwalal winy na politykow.

Coś już napisał
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Ale dyskusja. W kwestii czy policja może wejść bez nakazu - może, nakaz może załatwić później. Warunkiem jest, że musi być podejrzenie o piractwo. Wystarczą dwa donosy od osób życzliwych. Jak policja nic nie znajdzie to można żadać od policji udostępnienia danych donosicieli i wytoczyć im sprawę. Znam to z doświadczenia - problem ten dotknął znajomą mi osobę.
    Sprawa zakończyła się znacznymi wydatkami na zakup legalnego softu, kilkoma tysiącami dla adwokata oraz kilkoma tysiącami na cele społeczne. Czyli dość kosztowna impreza.
    Policja nie będzie przeszukiwać waszych dysków. Od tego mają specjalistów.
    Najlepsze jest to, że po odzyskaniu danych z dysku twardego można na nim znaleźć fragmenty kodu oprogramowania. Jesli nie posiada się licencji na ten soft to wg kodeksu karnego są to już dowody w sprawie o piractwo. Nielegalne jest jakiekolwiek kopiowanie softu. Czy to na dysk, czy na CD / DVD. Instalacja na próbę też jest nielegalna bo fragmenty kodu są kopiowane na HDD i do pamięci operacyjnej, czyli podchodzą pod nielegalne kopiowanie.
    Czyli nic tylko co jakiś czas zero-jedynkowanie dysku porządnym algorytmem.
    Jesli zaś chodzi o szyfrowanie danych to chyba nadal nie uregulowano tej kwestii w KK. Przecież nie mogą mnie zmusić do udostępnienia im informacji, które mnie obciążą.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Lightbulb

Cytat Zamieszczone przez Routlaw Zobacz posta
    Tylko nie bardzo wiem co zrobić jak mi płyta główna padnie, albo zmienie na lepszą...
    Jak Ci padnie na gwarancji to zeby aktywowac system na nowej powinienes miec potwierdzenie z serwisu ze zostala wymieniona.

Jesli Ci padnie po gwarancji albo po prostu kupisz nowa plyte to musisz kupic nowy system.

Sprawa jest banalna, jak sie wam nie podoba ze windows OEM laczy sie z komputerem to kupcie BOX-a. Po to wlasnie sa te dwie wersje.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A jaki to ma zwiazek?
    Muflon - napisalem, ze to NIE usprawiedliwia piractwa 8)
    Noz sie jednak w kieszeni otwiera, ze zamiast zastanawiac sie nad tym jak polepszyc nam podatnikom warunki zyciowe - socjal, miejsca pracy, pensje - sejm zabiera sie za pomoc artystom/programistom, ktorzy przez piractwo nie moga kupic swoim dzieciom 2 Porsche na osiemnastke.

Takich rzeczy jak piractwo nie zniesie sie zakazami i karami, tylko musi sie pojawic u ludzi swiadomosc zlego postepowania A taka, nie pojawi sie do momentu, az nie beda musieli martwic sie o przezycie.

I jeszcze jedno - nie zgadzam sie z tym, ze w XXI wieku, muzyka i filmy, winny byc przeznaczone dla ludzi zamoznych. Nazywanie tych przyjemnosci jako luksus jest na te czasy absurdem - takie rzeczy wpajano juz nam w PRL-u.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 02-11-2006 o 14:30

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Muflon - napisalem, ze to NIE usprawiedliwia piractwa
    Czy ich nie powinno byc stac na kilka plyt z muzyka, filmami czy chocby na komputer z legalnym oprogramowaniem? Tymczasem jesli pensja nauczyciela, to 800-1000pln na miesiac, to za co maja sobie kupic komputer i to jeszcze z legalnymi programami?

Tu IMHO jest bardzo wyrazna sugestia: no za co? nie maja za co! i dlatego musza piracic!.

zamiast zastanawiac sie nad tym jak polepszyc nam podatnikom warunki zyciowe - socjal, miejsca pracy, pensje - sejm zabiera sie za pomoc artystom/programistom, ktorzy przez piractwo nie moga kupic swoim dzieciom 2 Porsche na osiemnastke.
    Hmm, dyskusja o opodatkowaniu ahtystow pietro wyzej - prosze nie mieszac (a ja sam, jako programista, co prawda aktualnie w stanie spoczynku, jestem zdecydowanie za zniesieniem takich glupich ulg) ;-) Zreszta, zarobki programistow akurat maja niewiele wspolnego ze skala piractwa... chyba ze miales na mysli zarobki ich szefow ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Niby tak, ale nie wiem, czy wiesz, ze tu nie chodzi tylko o oprogramowanie.
    Teraz wyszlo takie prawo, ze ludzie, ktorzy sa podlaczeni do sieci i posiadaja nielegalne mp3 czy filmy na divx-sie, tez sa przestepcami
    Teraz? - przeciez to jest juz od dawna - prawa autorskie to prawa autorskie a kradziez to kradziez - nic sie w tym zakresie nie zmienilo - poza metodami kradziezy ;-)

panuje ogolno spoleczne przyzwolenie na tego typu praktyki - i to jest glowny problem, bo narzedzia i mozliosci beda zawsze - ale mam nadzieje ze przyjdzie moda "na legal"

ja jestem w tej dobrej syt ze muzyki (mp3) prawie nie slucham (tzn w radiu slucham ;-) ) a filmow nie archiwzuje - tylko wywalam 8)

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    panuje ogolno spoleczne przyzwolenie na tego typu praktyki - i to jest glowny problem, bo narzedzia i mozliosci beda zawsze - ale mam nadzieje ze przyjdzie moda "na legal"

ja jestem w tej dobrej syt ze muzyki (mp3) prawie nie slucham (tzn w radiu slucham ;-) ) a filmow nie archiwzuje - tylko wywalam 8)
    Ok, to zapytam podchwytliwie: sprzatasz kupy po swoim psie?
    I to nie jest zart - to tez jest lamanie prawa ;-)
    Fajnie by tylko bylo, gdybym w centrum Warszawy nie musial szukac smietnika - bo ich jak na lekarstwo - w Stanach nie ma takiego problemu.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Tu IMHO jest bardzo wyrazna sugestia: [i]no za co? nie maja za co! i dlatego musza piracic!
    Nie, nie musza. Powtorze - to nie tlumaczy ich zachowania. Jest to jednak powod wiekszosci piratow i aby go zlikwidowac, nalezaloby cofnac sie do przyczyny a nie tylko likwidowac skutki :wink:

Strona 11 z 32 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów