Strona 28 z 32 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 317

Wątek: Łapanka Policji w związku z nielegalnym oprogramowaniem

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Nie , to nie byli sprzedawcy .
    Rozdział 14 (odpowiedzialność karna) prawa autorskiego - moim skromnym zdaniem jeśli nie dochodziło do osiągnięcia korzyści majątkowej to jedyną przesłanką do zasądzenia wspomnianych przez Ciebie wyroków mogło być rozpowszechnianie (np. p2p)
    [Art. 116. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
    podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
    (...)
    Art. 117. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
    podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.]

Na podstawie artykułów tego rozdziału można oskarżyć jedynie gdy:
    a) miała miejsce korzyść majątkowa,, która mogła się przerodzić w źródło utrzymania
    b) doszło do rozpowszechaniania.

Osoby z nielicencjonowanym oprogramowaniem, nierozpowszechaniające go i nie osiągające z jego użyciem korzyści majątkowej w ogóle nie są ujęte tymi przepisami. Nie ma innych orzeczeń.

Inna sprawa, że prawo autorskie zawiera w tym rozdziale np. takie kwiatki:

[Art. 1181. 1. Kto wytwarza urządzenia lub ich komponenty przeznaczone do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem, przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utworów lub przedmiotów praw pokrewnych albo dokonuje obrotu takimi urządzeniami lub ich komponentami, albo reklamuje je w celu sprzedaży lub najmu,
    podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
    2. Kto posiada, przechowuje lub wykorzystuje urządzenia lub ich komponenty, o których mowa w ust. 1,
    podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.]

To jest powszechnie skrytykowany i trudno stosowalny zapis. Odnosi się np. do nagrywarek CD.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-12-2006 o 11:43

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    A jest to gdzieś na sieci?
    Za 9 lat podobno ma się pojawić emerytalny wyż i wtedy system ma pier... tj. załamać się
    Co nieco znalazłem na blogu Roberta Gwiazdowskiego, przewodniczącego Rady Nadzorczej ZUS:

http://www.blog.gwiazdowski.pl/index...ontent=1&id=21
    http://www.blog.gwiazdowski.pl/index...content=1&id=5
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Co nieco znalazłem na blogu Roberta Gwiazdowskiego, przewodniczącego Rady Nadzorczej ZUS:

http://www.blog.gwiazdowski.pl/index...ontent=1&id=21
    http://www.blog.gwiazdowski.pl/index...content=1&id=5
    Już kojarzę - on wcześniej pracował w Centrum A. Smitha.
    Przeczytałem - w końcu ktoś coś szczerze napisał.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-12-2006 o 16:04

Domyślnie

@KMV10 mógłbyś jeszcze rzucić swoim chyba fachowym okiem na Kodeks Karny - art. 278, 291-293
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tutaj pojawia się jak mantra sprawa zbycia, nabycia, itd. Głównie motywy finansowe. Masz coś na myśli konkretnego?
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 14-12-2006 o 00:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Tutaj pojawia się jak mantra sprawa zbycia, nabycia, itd. Głównie motywy finansowe. Masz coś na myśli konkretnego?
    aha, mam "Art. 292. § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia ..."
    Może ja głupi jestem, ale np. pirackiego programu nikt legalnie nie dystrybuuje, nawet za pomocą legalnego oprogramowania p2p. Jeżeli nie zapłaciłeś za program i nawet nie wykorzystujesz zarobkowo to i tak odniosłeś korzyść materialną, bo go masz.
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dobra bo nic nie ustalimy gdybajac...zreszta nas jest wiecej wszystkich nie dorwa;-)
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joshua Zobacz posta
    aha, mam "Art. 292. § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia ..."
    Może ja głupi jestem, ale np. pirackiego programu nikt legalnie nie dystrybuuje, nawet za pomocą legalnego oprogramowania p2p. Jeżeli nie zapłaciłeś za program i nawet nie wykorzystujesz zarobkowo to i tak odniosłeś korzyść materialną, bo go masz.

Tu już wchodzimy w interpretacje (a tych jest zawsze zbyt wiele) odchodząc od konkretów.

Ważne jest czy są orzeczenie na to się powołujące. Jak znajdziesz to zamieść
    O moim skromnym przeglądzie orzecznictwa dot. pr. autorskiego pisałem powyżej.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 14-12-2006 o 19:19

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

W naszej firmie dużo dokumentów wymieniamy z zagranicznymi firmami, a oni używaja niestety MS Office i po przesłaniu do nas plików te na nieszczęście w OOo otwierają się często źle (tekst wyjeżdża poza stronę, w arkuszu brakuje jakichś wykresów, obrazki w tekście się rozjeżdżają itd.). To nas zmusiło do zakupu dla niektórych osób MS Office'a, a to wydatek min. 1000 zł netto (works + upgrae do office) - dobrze, że to wersja box
    Tylko ludzie nie wymieniający dokumentów z firmami zewnętrznymi mają OOo.

Tak niektórzy zmuszają nas do niepotrzebnego zakupu.
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Strona 28 z 32 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów