Racja! I o ile jestem w stanie zrozumiec tego, ze komus raz na rok zdarzy sie, z jakichs przyczyn (nie wiem, spieszy sie na samolot ;-)) tej kupy nie sprzatnac, to jakby ktos zaczal sie tlumaczyc ze nie sprzata, bo nie ma na workialbo ze nie ma smietnikow w okolicy, to sie tak samo zjeze ;-)
To nie jest takie proste i dlatego moznaby na ten i inny temat dlugo pisac. Zasada jest taka - nie krasc, bo to jest zle. Zasada tez jest taka, ze sa ludzie, ktorzy nie lubia byc okradani i oszukiwani. A jesli ich system okradl (i okrada nadal) i sa na tyle sfrustrowani, ze maja w d....e prawa legalnosci plikow mp3 - to ja ich tez rozumiem choc nie mowie, ze popieram :wink:
A tych ktorzy nie sprzataja po pieskach (z jakiegokolwiek powodu, zawsze cos sie znajdzie) juz nie rozumiesz?
Albo jeszcze inaczej: kogos, kto stwierdzi "nie stac mnie na mercedesa bo mnie okrada system" i pojdzie rabnac go na sasiednia ulice, tez rozumiesz? (pamietaj, rozmawiamy nie o dobrach pierwszej potrzeby, ale o r-o-z-r-y-w-c-e!)
Widzę, że robi się fajny OT dotyczący psich kupTo się dopiszę:
1. W Polsce właściciele psów muszą/powinni obowiązkowo płacić podatek od posiadania czworonoga. Skoro ten podatek dotyczy tylko psów a nie np. kotów, to jaki jego cel? Na rozum, wydaje się, że te pieniądze powinny być przeznaczone na sprzątanie odchodów po naszych milusińskich. Wiadomo - koty załatwiają się w kuwecie, więc nie brudzą trawników - ergo nie trzeba za nie płacić. Logiczne.
2. Ogólnie jestem zwolennikiem, że po sobie, swoich dzieciach i zwierzakach jednak powinno się sprzątać. Brak w pobliżu miejsca, gdzie można się pozbyć nieprzyjemnego bagażu jest jednak moim zdaniem okolicznością w pełni usprawiedliwiającą. Wyobraźcie sobie, że podczas 2-godzinnego spaceru nie macie co zrobić z tym, jakże uroczym pakuneczkiem. Dziękuję bardzo! Jeżeli czegoś się wymaga od obywateli, to powinno się także stworzyć odpowiednie warunki.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
tak tylko trzeba zobaczyc jaka jest szkodliwosc czynu i co sie z tym wiaze ;-)
psia kupa nie wyzaca nikomu szkody (nie mowie o tych na chodniku i w parkach)
a kradziez to zabor mienia - pozbawienie kogos jego wlasnosci a zciaganie mp3 jest rownozanaczne z kradziezami zdjec od kogos ze strony
place, całą złotówke - nawet w tym roku dostalismy numerek 1000 8). W Polsce właściciele psów muszą/powinni obowiązkowo płacić podatek od posiadania czworonoga.
Masz racje - a idac dalej: jesli z mojej pensji zabierane jest np. 3000pln na skladki zdrowotne, emeryture itd. a ja ide (odpukac) do szpitala i leze (jak dobrze pojdzie) w tym samym pokoju z 8 lozkami z ludzmi, ktorzy placa minimalne skladki, a na operacje czekam 2 miesiace, to to nie jest podatek czy skladka, tylko haracz albo kradziez - tylko w imie prawa
![]()
Tak jest! A w kwestii piractwa - dlaczego w Polsce piractwo jest powszechne? Bo ceny nawet "zwykłych" programów (=do powszechnego użycia, a nie profesjonalnych kombajnów typu ArchiCAD) mają się nijak do pensji. Dlaczego fałszuje sięwódkę, paliwo, papierosy, ubrania,... ? Z tego samego powodu. Nielegalny przemyt alkoholu z Ukrainy/Białorusi znacząco spadł po tym jak u nas obniżono ceny wódki (poprzez obniżkę akcyzy) - o prostu przestało się to opłacać!
Nie znajdzie się ani jeden mądry decydent, który to samo zrobi z softem?
(mam tutaj na myśli np. Billa. Bill wpada na coraz lepsze pomysły w stylu abonamentu na Windows)
Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP
Chyba troche demonizujesz, windowsa kupujesz za okolo 400zl, Openoffice masz za free (czyli cala biurowke masz zalatwona). Obrobka zdjec - podstawowy soft masz z aparatem, nie wystarcza? masz gimpa. Soft do diaporam to okolo 100zl, przegladarka grafiki? faststone za free itd itp.
Nie odpowiadaja ci parametry takiego softu albo komfort pracy - sorry to wtedy plac.