Strona 9 z 32 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 317

Wątek: Łapanka Policji w związku z nielegalnym oprogramowaniem

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    No coz calosc zalezy od tego jak duzo masz do stracenia Zawsze mozna powiedziec ze zapomnialo sie hasla i ze dyski stoja i czekaja na to az sie zbierze kase na zlecenie odszyfrowania w jakiejs firmie.
    Policja nie może cię zmusić do podania hasła. Jak ci zabiorą zakodowany komputer i wezwą na komendę to się pytasz w jakim charakterze się tu znajdujesz. Jak podejrzanego to masz prawo odmówić składania zeznań, jak w charakterze świadka to odmawiasz na podstawie tego że to może narazić ciebie lub bliską ci osobę na odpowiedzialność karną. I to tyle, nie mogą cię zmusić do podania hasła i koniec.

A wracając do tematu. Kiedyś rozmawiałem z policjantem na ten temat. Większość „nalotów” to są legendy. Żeby policja weszła ci do mieszkania musi mieć nakaz wystawiony przez sąd a sąd go wystawi jak zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa. Chyba nie wyobrażasz sobie że jakiś sędzia będzie wypisywał nakazy na pół miasta. Inna sprawa że policji nie chce się robić całego zamieszania, pisać raportów itd z powodu tego że ktoś używa sobie w domu nielegalnego windowsa i PS + kilkanaście mp3. Przecież wiadomo że jak nie handlował to i tak wyjdzie za nikłą szkodliwość społeczna czynu a policjantowi wtedy chyba nawet do wykrywalności to się nie zaliczy 

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Policja nie może cię zmusić do podania hasła. Jak ci zabiorą zakodowany komputer i wezwą na komendę to się pytasz w jakim charakterze się tu znajdujesz. Jak podejrzanego to masz prawo odmówić składania zeznań, jak w charakterze świadka to odmawiasz na podstawie tego że to może narazić ciebie lub bliską ci osobę na odpowiedzialność karną. I to tyle, nie mogą cię zmusić do podania hasła i koniec.

A wracając do tematu. Kiedyś rozmawiałem z policjantem na ten temat. Większość „nalotów” to są legendy. Żeby policja weszła ci do mieszkania musi mieć nakaz wystawiony przez sąd a sąd go wystawi jak zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa. Chyba nie wyobrażasz sobie że jakiś sędzia będzie wypisywał nakazy na pół miasta. Inna sprawa że policji nie chce się robić całego zamieszania, pisać raportów itd z powodu tego że ktoś używa sobie w domu nielegalnego windowsa i PS + kilkanaście mp3. Przecież wiadomo że jak nie handlował to i tak wyjdzie za nikłą szkodliwość społeczna czynu a policjantowi wtedy chyba nawet do wykrywalności to się nie zaliczy 
    Żebyś się nie ździwił

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

No i pewnie kazdy mial sie domyslec o czym mowisz ? Stawianie systemu to najczesciej nie wrzucenie plytki do napedu ale uczynienie z komputera narzedzia do wykonywania swojej pracy. Wchodzi w to wiec konfiguracja, instalacja softu, serwerow, klientow, kont uzytkownikow wszystko co jest potrzebne.
    przeczytaj uwaznie to co napisalem a nie przechodz w skrajnosci.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Żebyś się nie ździwił
    Chcę się zdziwić, poproszę o numery tel do 10-20 osób (nie piratów handlujących) złapanych w jednym nalocie na pół chociaż dzielnicy bo słyszałem o nalotach na całe miasta

Co do odmowy składania zeznań każdy ma do tego prawo i koniec!

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W 100% sie zgadzam co do pierwszego akapitu To samo napisalem ale w bardziej zartobliwej formie bo nie jestem prawnikiem.

To ze naloty to legendy to tez akurat moge potwierdzic. Nie wiem dlaczego do mnie piszesz o sedziach i tej polowie miasta ja nigdzie nie pisalem ze wierze w bajki o sprawdzaniu osob prywatnych - wrecz zupelnie odwrotnie. IRC swiadkiem

Natomiast jesli chodzi o wejscie bez nakazu to z tego co wiem jest nieco inaczej. W przypadku podejrzenia o popelnieniu przestepstwa policja moze wejsc bez nakazu ktory musi zostac wystawiony max 7 dni (tu moge sie mylic ale cos mi ten tydzien najbardziej pasuje) od daty nalotu.

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    przeczytaj uwaznie to co napisalem a nie przechodz w skrajnosci.
    Prosze bardzo czytam uwaznie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    no co Ty...godzine albo dwie i finito.
    I kto tu przechodzi w skrajnosc
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Domyślnie

btw
    http://www.allegro.pl/4667_windows_x...r=t&view=gtext

skąd takie różnice w cenach winxp pro? 195 i ponad 400?
    bo juz od dłuższego czasu zastanawiam sie nad zakupem...
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    3miasto

Domyślnie

Natomiast jesli chodzi o wejscie bez nakazu to z tego co wiem jest nieco inaczej. W przypadku podejrzenia o popelnieniu przestepstwa policja moze wejsc bez nakazu ktory musi zostac wystawiony max 7 dni (tu moge sie mylic ale cos mi ten tydzien najbardziej pasuje) od daty nalotu.
    Jest takie coś ale to się stosuje w przypadkach skrajnych bo potem policjant musi się z tego wytłumaczyć żeby dostać nakaz.. Przecież go wyśmieją jak powie że wszedł do prywatnego mieszkania po podejrzewał że tam był nielegalny Windows i 25 mp3.

Mogę się dowiedzieć dokładnie jak to wygląda z punktu widzenia policji jak chcecie.

Generalnie jak nie handlujecie to żaden sędzia nie wystawi nakazu i żaden policjant nie przyjdzie to bo jest skórka nie warta wyprawki

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

I kto tu przechodzi w skrajnosc
    no dobra - powiedzmy tak: Tobie to zajmuje dwa dni a mi dwie godziny. widocznie mamy do tego inne podejscie, inne rzeczy do instalacji itd.blebleble

i jak pisze czeczot - nie wydaje mi sie zeby zwykly uczciwy uzytkownik nielegalnego windowsa mial stac sie obiektem nalotu musialby miec pecha albo byc glupi z lekka.
    Ostatnio edytowane przez schabu ; 02-11-2006 o 00:44
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    btw
    http://www.allegro.pl/4667_windows_x...r=t&view=gtext

skąd takie różnice w cenach winxp pro? 195 i ponad 400?
    bo juz od dłuższego czasu zastanawiam sie nad zakupem...
    Te tanie to windowsy podebrane z markowych kompów della, fujitsu itd i teoretycznie tylko z nimi powinny byc sprzedawane. Te drogie mozna kupic z myszką i bedzie to zgodne z prawem.

Jest takie coś ale to się stosuje w przypadkach skrajnych bo potem policjant musi się z tego wytłumaczyć żeby dostać nakaz.. Przecież go wyśmieją jak powie że wszedł do prywatnego mieszkania po podejrzewał że tam był nielegalny Windows i 25 mp3.
    Nie no jasne ... ja tak tylko w ogolnosci prostowalem

Nawet w przypadku posiadania stosunkowo duzej ilosci plyt i softu ale bez podejrzenia o sprzedaz tego szanse ze policja sie tym zajmie sa znikome (no chyba ze jakies osobiste porachunki). Pomijajac papierkowa robote dochodza sprawy zwiazane z konfiskata mienia, zabezpieczenie tego, wynajecie rzeczoznawcy (kosztujace majatek) porozumienie sie z firmami ktore poniosly straty z tytulu praw autorskich - nie dosc ze dlugotrwale to jeszcze cholernie drogie. Policja by zbankrutowala po dwoch przesukanych blokach
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Domyślnie

Te tanie to windowsy podebrane z markowych kompów della, fujitsu itd i teoretycznie tylko z nimi powinny byc sprzedawane. Te drogie mozna kupic z myszką i bedzie to zgodne z prawem.
    http://www.allegro.pl/item137199219_...plex_gx_1.html
    no to w pytkę - i jeszcze można miec w domku super-blaszaka 8)

dopowiem jeszcze że odkąd mam komputer czyli od roku 1996 do roku powiedzmy 2003 nie stać mnie było na legalny win
    teraz pracuje zarabiam i moge sobie na to pozwolić .... mysle jednak ze nie u wszystkich jest tak kolorowo...

EDIT
    czy tego winxp musialbym zainstalowac na tym kompie z ktorym go kupiłem? bo to chyba byłby bezsens....
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 9 z 32 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów