Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
tak wiec panowie - jesli nie chcecie zeby wasze zdjecia byly kradzione i rozpowszechniane w sieci, to robcie tez tak z softem - ja sie staram miec wszystko legalne w domu free/shareware trial lub nie uzywam, w firmie poprostu musze.
Ale to jest norma na zachodzie i chyba u nas tez tak powinno byc - dodatkowo to o czym pisze gietrzy - szukac promocji ;-) starszych wersji i upgradow ;-)
Niby tak, ale nie wiem, czy wiesz, ze tu nie chodzi tylko o oprogramowanie.
Teraz wyszlo takie prawo, ze ludzie, ktorzy sa podlaczeni do sieci i posiadaja nielegalne mp3 czy filmy na divx-sie, tez sa przestepcami
Oczywiscie, ze nic nie usprawiedliwia kradziezy, nawet fakt, iz srednia pensja u nas w kraju pozwala na zakup jednej, moze 2 plyt legalnych i to juz jest luksus.
Jak wiemy u nas w kraju politycy bardzo staraja sie rownac z krajami cywilizowanymi np. cena paliwa czy oleju napedowego powoli rowna sie z innymi krajami Unii. Pytanie tylko, co z reszta rzeczy? - pensje nauczycieli czy lekarzy i ich godne zycie? Czy ich nie powinno byc stac na kilka plyt z muzyka, filmami czy chocby na komputer z legalnym oprogramowaniem? Tymczasem jesli pensja nauczyciela, to 800-1000pln na miesiac, to za co maja sobie kupic komputer i to jeszcze z legalnymi programami?
Przypomnial mi sie taki incydent z liceum w ktorym poziom nauczania byl na srednim poziomie, za to dyrecja postanowila wprowadzic usuniecie ze szkoly za trzykrotne nie zmienienie obuwia To jest oczywiscie wazne, ale czy nie powinno sie najpierw zawalczyc, o to aby mlodziez miala dobrego nauczyciela od j. angielskiego a nie pania, ktora byla chemiczka i ukonczyla pierwszy lepszy kurs nie umiejac nawet poprawnie wymawiac slow w tym narzeczu???
Klania sie tu piramida potrzeb kazdego czlowieka. Najpierw zapewnijmy ludziom aby mieli co do garnka wlozyc, a potem karajmy za nielegalne pliki mp3 - to wg mnie jest wlasciwa kolejnosc 8)