Strona 23 z 32 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 317

Wątek: Łapanka Policji w związku z nielegalnym oprogramowaniem

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Art. 278, $1: Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 3 lat.
    $2: Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

ktos moze wie wiecej w tym temacie - jest moze jakis prawnik.

co do porowniania do ZOMO to byles kiedys ofiara akcji policji od softu legalnego - ja bylem i powiem sa jak ZOMO. CHAMY i BUCE ktore wiedza wszystko najlepiej. Ja mialem pod soba 16 kompow. z jednego musialem wytargac hdd i to zrobilem 5 minut zanim weszli. to mnie oskarzali o matactwo, a mi sie hdd zepsul... i odeslalem go do serwisu. to chcieli kwity z serwisu. to im powiedzialem ze mi sie nie chce z nimi gadac i jak maja cos do mnie to niech mi postawia zarzuty. powiedzialem im na koniec ze uzywam auroxa i dali sobie siana. ja jestem tylko jak jest z naszymi fotami. przypuscmy, ze mam na kompie foty ktore sa moja wlasnoscia inelektualna i w dodatku sa prywatne i przychodzi mi taki ZOOMOWIEC do domu i zaczyna szperac po moich prywatnych rzeczach......

A i jeszcze jedno JAK JAKUBOWSKA usunela "lub czasopisma" to nie udalo im sie odtworzyc. ciekawe czego uzyla

ja zaczynam coraz bardziej odnoscic wrazenie, ze polska to gowniany kraj. i tak czuje coraz wiecej ludzi - kartofle, dworce kolejowe, biegunki wajmarskie ,dziwki trzeba na to brac kaske tylko pytanie od kogo. moje wyksztalcenie kosztowalo panstwo kolo 150tys zl, a teraz robi wszystko zeby sie mnie pozbyc. ostatnio to juz masakra dostalem zaproszenie od samorzadu studentow na spotkanie na sali wykladowej z przedstawicielem GB firmy, ktora bardzo chetnie wezmie nie ograniczona liczbe absolwentow mojego wydzialu nawet angielski nie jest specjalnie wymagany......

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Moment - wszyscy słyszeli o różnych akcjach - Policji, BSA. Czasami nie wiedziała o nich Policja... Ale to inna sprawa.
    Czy ktoś słyszał o prawomocnych wyrokach sądowych dotyczących spraw o których tutaj piszecie, jednakże nie związanych z handlem? Może ktoś ma przykład takiego prawomocnego wyroku dotyczącego np. osoby u której znaleziono oprogramowanie, mp3, divixy, etc?
    Bo do tej pory słyszałem o wyrokach, gdzie zasądzano grzywnę (!) w odniesieniu do handlarzy, czyli tych którzy uzyskiwali korzyść majątkową. A co z tymi wszystkimi, którzy takiej korzyści nie osiągali a byli nękani przez policję i np. prasa już ich osądziła jako "przestępców". Jakie oni dostali wyroki? Chodzi mi o konkrety a nie pogłoski, bo tych w niniejszym temacie jest stanowczo za dużo.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Znam przypadki osób skazanych Prawomocnym Wyrokiem Sądu za samo posiadanie nielegalnego oprogramowania

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czy zechciałbyś podzielić się szczegółami?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    O, i to jest chyba pierwszy sensowny argument... nie tyle może za samym piraceniem, bo to jest be i tyle, ale za tym, że coś tu jest nie tak, i że nie jest to wyłącznie wina ludzi, którzy programy kradną.
    To jest argument przeciwko państwowym szkołom
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Czy zechciałbyś podzielić się szczegółami?
    Jakie znaczenie mają szczegóły ? Przeciez każdy kto łamie prawo , wcześniej czy później zostanie złapany i skazany . Wystarczy nie łamać prawa i nic nie grozi , moga przychodzić i kontrolować

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No oczywiście, że mają. Interesujące jest czy oskarżeni korzystali z pomocy adwokata czy poddali się karze dobrowolnie. Czy odwoływali się od wyroku i czy sąd II instancji utrzymał wyrok, jaka była kara, itd...
    Bo sam przecież wiesz, że obowiązuje domniemanie niewinności - łamanie prawa trzeba udowodnić.
    No nic skoro nie możesz podać szczegółów - rozumiem.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 12-12-2006 o 21:41

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

oskarżeni korzystali z adwokata , odwoływali się , sąd drugiej instancji utrzymał wyrok w mocy ( obciażając dodatkowymi kosztami drugiego procesu ) itd...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A kara?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    To jest argument przeciwko państwowym szkołom
    moim zdaniem to jest argument przeciwko autorom programów szkolnych (Word zamiast edytora tekstu, Excel zamiast arkusza kalkulacyjnego , PowerPoint zamiast programu do prezentacji itd, itd ... do tego podstawowy egzamin ze znajomości obsługi komputera - ECDL, którego nie można zrobić bez MS Office i gdzieniegdzie znane na pamięć rozporządzenie Prezesa RM (DzU nr 212, poz. 1766, 2005r.) które jest martwym prawem. Rynek piractwa w Polsce napędza system oświatowy i administracja krajowa.
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Strona 23 z 32 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów