Nie sugeruj się informacją zawartą w tym linku - równie dużo instytucji administracji nawet nie wie o tej umowie albo z niej niekorzysta. Albo ludzie z zamówień publicznych nie za bardzo wiedzą jak skorzystać z takiej umowy zawartej przecież przez inny podmiot...
ODS jest w rozporządzeniu MSWiA o dopuszczalnych formatach wymienione na równi z formatami MS i w tę stronę to musi zmierzać. Problemem są ludzie, którzy są niereformowalni. Więc jak "Pani Halinka" potrafiła obsługiwac tylko Worda to OpenOffice jej nie przechodzi. Tu trzeba odważnego dyrektora generalnego, który walnie pięścią w stół i powie "OpenOffice Pani Halinko albo zmiana stanowiska pracy, bądź zmiana warunków pracy/ew. wypowiedzenie". Tylko który tak zrobi przy zarobkach ludzi w administracji? Ja nie znam. Ale chętnie poznam![]()
| http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |
ale ja przecież od początku piszę, że wymagana jest zmiana myślenia i edukacji. Zamiast Worda edytor tekstu, zamiast Excela arkusz kalkulacyjny i tak dalej. Jeszcze jedna ciekawostka - wiesz, że znam ludzi, którzy instalują sobie w domach OOo celem "wyrównania" oprogramowania.
| http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |
Najczęstsze pytania to :
czy posiada Pan/Pani komputer ?
czy posiada Pan/Pani nielegalne oprogramowanie ?
czy możemy sprawdzić ?
jak tak to podchodzą do kompa patrzą : nie ma naklejki i zabierająEkspertyza rzeczoznawcy wykaze czy jest legal czy też nie .
A co jak sie udzieli odpowiedzi na ktores z pytani "nie"??czyli czysto teoretycznie gdy ma sie legala winde to powinien byc spokoj. Moga ewentualnie trzepac gdy jest podejrzenie o rozpowszechnianie materialow pedo, ew gdy zlapa handlarza. Pozatym wydaje mi sie ,ze to jest troszke pic na wode z prostego powodu. Musza miec liste pewniakow osob ktore maja kompy, musza miec nakazy od prokuratora na rewizje, a wiec nie chodza od domu do domu. Ciezko mi uwierzyc ze zalatwiaja tyle nakazow, ew. chodza i licza na czyjas naiwnosc ze ktos wpusci. W kazdym badz razie gdy do mnie by zapukali bez nakazu to pokazal bym im frontowa czesc okleiny drzwi i przez te pare chwil ktore by potrzebowali na zdobycie nakazu z utylizowal bym dysk
Ta a co zrobi pan policjant jak powiem ,ze uzywam darmowego softu??;-)Policjanta w drzwiach może spodziewać się każdy. Jeśli podczas zwykłej interwencji, chociażby w sprawie zakłócania ciszy nocnej, funkcjonariusz zauważy w domu komputer, najprawdopodobniej poprosi o pokazanie certyfikatu poświadczającego legalność oprogramowania, ostrzega "Dziennik Wschodni".
Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 12-12-2006 o 22:49
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
oni nie potrzebują nakazu. Taki nakaz może być wydany w ciągu siedmiu dni od dokonanej "inspekcji"
I am FX
Heja:grin: no niepotrzebuja nakazu bo zeruja na naiwnosci ludzkiej. Masz prawo ich wyprosic z mieszkania jesli nie maja nakazu. Nie jestem pewien ale moga wejsc tylko jesli istnieje podejrzenie zagrozenia zycia, a to jest zwykle przestepstwo gospodarcze.Te artykuly to zwykle sianie zametu. Przeciez to jest brednia z ta trzykrotna wartoscia programu. Tary pieniezne definiuje kodeks postepowania karnego, a takiego zapisu tam nie ma. To jest jedno wielkie sianie zametu. Inna sprawa ,ze znam goscia ktory wpadl przez glupote, bo policja miala zly cynk i wpadla do niego na rewizje w poszukiwaniu czegos (nie znalezli), ale za to znalezli scrackowany soft.Konsekwencje, jakie mogą spotkać posiadacza programów, to utrata komputera i i kara do trzykrotnej wartości legalnych programów. Jeżeli oprogramowanie służyło przy tym prowadzeniu działalności zarobkowej, jego posiadacz może też trafić do więzienia.
Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 12-12-2006 o 22:54
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II