Strona 18 z 32 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 317

Wątek: Łapanka Policji w związku z nielegalnym oprogramowaniem

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Z drugiej strony, ciekawe ile osob skopiowalo by sobie mercedesy z salonu, gdyby sie dalo?
    Ja bym kopiował Maybacha, jakby się dało Wszystko zależy od kosztów.

Co do kwestii, że producent nie zarabia, jeśli ktoś kopiuje jego program zamiast grzecznie kupić w sklepie. Jest on w takiej samej sytuacji jak właściciel kiosku koło mojego domu, który mógłby mieć do mnie pretensje, że u niego nie kupuje codziennie gazety. A ja po prostu nie mam na to ochoty (np. czytam sobie prasę w sieci). W hipotetycznej sytuacji gdybyśmy stali na gruncie prawa autorskiego, ten sklepikarz wykazałby, że ponosi stratę, bo nie zarobił. Ale prawdziwym problemem jest to, że ma on roszczenie do mojej własności.

Ale jaki ma do tego tytuł? Czy jest właścicielem mojego ciała? (Bo tylko w takim przypadku mógłby mnie zmusić do kupowania tej gazety u niego wbrew mojej woli).

Analogicznie producenci oprogramowania? Jaki mają tytuł własności do mojego komputera, moich płyt? Idei nie można posiadać, gdyż nie może co do niej wystąpić konflikt co do rzadkości. Idee to dobra wolne. Nie można "posiadać" jakiegoś kodu (oprogramowania) - można posiadać tylko nośnik na którym się on znajduje.

Możliwość niemalże nieograniczonego kopiowania powoduje, że oprogramowanie nie jest dobrem rzadkim (gdyby było nierozerwalnie związane z jakimś nośnikiem, kwestia wyglądałaby inaczej), tak samo jak każda myśl, idea, więc nie może wystąpić konflikt co do rzadkości (jeśli ja sobie coś wymyślę, albo podpatrzę co ty wymyśliłeś i to wykorzystam, to nie pozbawia cię twojej własności, w przeciwieństwie do kradzieży). Ergo, własność intelektualna to fikcja i rządowy monopol, który niszczy tradycyjne prawa własności i przyczynia się do rozwoju państwa policyjnego.
    DSLRs & lenses

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Zycie nie sklada sie tylko z bialego lub czarnego ;-)
    Jak napisalem wczesniej zabic mozna z zazdrosci albo w obronie wlasnej 8) i choc to tez morderstwo, to w swietle prawa i moralnosci rozni sie i to dosc mocno ;-)
    chyba, że jest przekroczeniem obrony koniecznej...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikołaj Zobacz posta
    Co do kwestii, że producent nie zarabia, jeśli ktoś kopiuje jego program zamiast grzecznie kupić w sklepie. Jest on w takiej samej sytuacji jak właściciel kiosku koło mojego domu, który mógłby mieć do mnie pretensje, że u niego nie kupuje codziennie gazety. A ja po prostu nie mam na to ochoty (np. czytam sobie prasę w sieci). W hipotetycznej sytuacji gdybyśmy stali na gruncie prawa autorskiego, ten sklepikarz wykazałby, że ponosi stratę, bo nie zarobił. Ale prawdziwym problemem jest to, że ma on roszczenie do mojej własności.

Ale jaki ma do tego tytuł? Czy jest właścicielem mojego ciała? (Bo tylko w takim przypadku mógłby mnie zmusić do kupowania tej gazety u niego wbrew mojej woli).

Analogicznie producenci oprogramowania? Jaki mają tytuł własności do mojego komputera, moich płyt? Idei nie można posiadać, gdyż nie może co do niej wystąpić konflikt co do rzadkości. Idee to dobra wolne. Nie można "posiadać" jakiegoś kodu (oprogramowania) - można posiadać tylko nośnik na którym się on znajduje.

Możliwość niemalże nieograniczonego kopiowania powoduje, że oprogramowanie nie jest dobrem rzadkim (gdyby było nierozerwalnie związane z jakimś nośnikiem, kwestia wyglądałaby inaczej), tak samo jak każda myśl, idea, więc nie może wystąpić konflikt co do rzadkości (jeśli ja sobie coś wymyślę, albo podpatrzę co ty wymyśliłeś i to wykorzystam, to nie pozbawia cię twojej własności, w przeciwieństwie do kradzieży). Ergo, własność intelektualna to fikcja i rządowy monopol, który niszczy tradycyjne prawa własności i przyczynia się do rozwoju państwa policyjnego.
    Cytat specjalnie tak dlugi, zeby zachowac dla potomnosci te glupoty jesli kiedys sie (moze) opamietasz i bedziesz chcial usunac. Duzo pseudonaukowego belkotu... a nie prosciej po prostu napisac "bede krasc bo mam ochote, jest to latwe i nawet sie specjalnie kryc nie trzeba, taki fajny kraj..."

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Cytat specjalnie tak dlugi, zeby zachowac dla potomnosci te glupoty jesli kiedys sie (moze) opamietasz i bedziesz chcial usunac. Duzo pseudonaukowego belkotu... a nie prosciej po prostu napisac "bede krasc bo mam ochote, jest to latwe i nawet sie specjalnie kryc nie trzeba, taki fajny kraj..."
    A może jakieś argumenty, coś konstruktywnego?

Aha - żeby było śmieszniej dodam, że używam tzw. oryginałów.
    Ostatnio edytowane przez Mikołaj ; 03-11-2006 o 16:01
    DSLRs & lenses

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Zycie nie sklada sie tylko z bialego lub czarnego ;-)
    Jak napisalem wczesniej zabic mozna z zazdrosci albo w obronie wlasnej 8) i choc to tez morderstwo, to w swietle prawa i moralnosci rozni sie i to dosc mocno ;-)

A wracajac do tematu - problem jaki tu jest rozpatrywany dotyczy nie kradziezy w celach zarobkowych tylko kradziezy na uzytek wlasny. I choc to tez jest zle zjawisko, to jego skala ma zupelnie inne podloze. Dlatego walka z nim, rowniez powinna przebiegac inaczej.

A porownywanie piratow domowych do mafii handlujacej nielegalnym oprogramowaniem jest taka sama patologia jak robienie z czlowieka broniacego swojego zycia i majatku mordercy.
    Totez nikt nie chce wsadzac do wiezienia "piratow domowych" (stadionowych - chetnie). Jak dla mnie max. kara w tym przypadku to trzykrotnosc wartosci kradzionego softu. Ewentualnie jeszcze x3 dla bezczelnych, ktorym sie wydaje "ze im sie nalezy bo..." (tu wstawic dowolna ze standardowych wymowek).

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    chyba, że jest przekroczeniem obrony koniecznej...
    Dokladnie tak samo jest z nielegalnym oprogramowaniem. Jak koles dobrze zarabia, ma wszystko co trzeba i jeszcze do tego sciaga nielegalny soft, to wtedy... itd.
    Natomiast nie rozmawiamy o takich

Miasto
    Zürich

Domyślnie

A może jakieś argumenty, coś konstruktywnego?
    "Konstruktywna dyskusja" z kims kto uwaza ze ukradniecie programu jest tym samym, co nie kupowanie gazety w kiosku? I co wiecej, usiluje to udowodnic dlugim wywodem? Wolne zarty.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    "Konstruktywna dyskusja" z kims kto uwaza ze ukradniecie programu jest tym samym, co nie kupowanie gazety w kiosku? I co wiecej, usiluje to udowodnic dlugim wywodem? Wolne zarty.
    To był tylko przykład odnośnie kwestii "nie zarabiania". Odnoszę wrażenie, że posługujesz sie po prostu manipulacją (być może nieświadomie), bo nie masz ochoty na jakąkolwiek dyskusję ("własność intelektualna" to przecież dogmat).
    DSLRs & lenses

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Bo napisałeś "nie kupuję" i "kioskarz nie zarabia". Ale jeśli skserujesz gazetę wtedy właśnie nie zarobił wydawca bo stworzyłeś (nielegalną zresztą) kopię gazety. I wtedy ma to rację bytu jako przykład.

A Ty walnąłeś coś tak "z d*py"..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Domyślnie

Co do kwestii, że producent nie zarabia, jeśli ktoś kopiuje jego program zamiast grzecznie kupić w sklepie. Jest on w takiej samej sytuacji jak właściciel kiosku koło mojego domu, który mógłby mieć do mnie pretensje, że u niego nie kupuje codziennie gazety. A ja po prostu nie mam na to ochoty (np. czytam sobie prasę w sieci). W hipotetycznej sytuacji gdybyśmy stali na gruncie prawa autorskiego, ten sklepikarz wykazałby, że ponosi stratę, bo nie zarobił.
    Bzdura. Kioskarz nic nie powie bo codzienne wydania internetowe gazet to legalny kanał dystrybucji.

Pozwolę sobie na mały offtop. Od czytania Stallmana do zrozumienia Stallmana droga baaardzo daleka. Próbujesz pisać o rzeczach których absolutnie nie rozumiesz. Wyrwane z kontekstu słowa tworzą pseudofilzoficzny bełkot zamiast spójnej całości.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tak wiec tego typu przyklad to rowniez negatywny stereotyp... ze masz offica i xpki to na pewno nieoryginalne .
    Masz rację, uogólnienia krzywdzą ale nie mówiliśmy do tej pory o takich jak ty, korzystających z okazji zakupu tańszego, legalnego oprogramowania, tylko wątek rozwijał się wokół wszelkich możliwych uzasadnień piracenia. I problemem nie jest sysop tylko aplikacje typu PS, Dreamweaver, flash, CAD itp.
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Strona 18 z 32 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów