Strona 11 z 25 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 317

Wątek: Łapanka Policji w związku z nielegalnym oprogramowaniem

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta

EDIT
    czy tego winxp musialbym zainstalowac na tym kompie z ktorym go kupiłem? bo to chyba byłby bezsens....
    jezeli byś kupił z myszką lub dyskiem twardym to zawsze przy kompie musi być ta myszka lub dysk twardy. Jeżeli kupiłeś OEM z kompem to musi być zainstalowany na tym kompie, teoretycznie jak zmienisz coś w konfiguracji komputera z którym kupiłeś OEM to już jest lipa

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    jezeli byś kupił z myszką lub dyskiem twardym to zawsze przy kompie musi być ta myszka lub dysk twardy. Jeżeli kupiłeś OEM z kompem to musi być zainstalowany na tym kompie, teoretycznie jak zmienisz coś w konfiguracji komputera z którym kupiłeś OEM to już jest lipa
    Częściowo guzik prawda. Dawniej, przy aktywacji telefonicznej takie klocki wychodziły. Systm generował inny numer i prz stawianiu systemu ze zmianami konfiguracji były kłopoty. Teraz takowych nie ma! Znacząco modyfikowałem 4 komputery (nawet wymiana płyty z procesorem w jednym) i wszystko przy aktywacji, przez internet, poszło sprawnie. Konsultowałem się z ludźm z MP. Legalne są windowsy jeśli na kompie jest naklejka i posiada się rachunek/fakturę zakupu. A co sobie pozmieniasz w środku kompa to Twoja sprawa.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

MadMax
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    Drodzy Forumowicze musze coś sprostować bo niewiedza wasza w zakresie licencj Windows Oem jest wielka ja w związku z prowadzeniem sklepu komputerowego mogę zabrać głos w tej sprawie żeby wyjaśnic kilka kwesti i przytaczam cytat Diabła gdyż najtrafniej on wyraża sens OEM choć zmieniło się troszkę jesienią tamtego roku a dokładnie to że nie ma obowiązku zakupowania żadnego dodatkowego podzespołu z wnętrza komputera ani tzw. manipulatora/myszki/ żeby spełnić warunki licencji. Każdy może zakupić Windowsa XP OEM nakleić licencje w widocznym miejscu i zainstalować na dowolnym sprzęcie i to właśnie w tym momencie staje się OEM-em tzn. przywiązuje dana licencję do zainstalowanego sprzętu.
    Cytat Zamieszczone przez JSK Zobacz posta
    Legalne są windowsy jeśli na kompie jest naklejka i posiada się rachunek/fakturę zakupu. A co sobie pozmieniasz w środku kompa to Twoja sprawa
    Nieprawdą jak twierdzi JSK jest że można sobie zmieniać w środku sprzęt do woli. Generalnie system sprawdza 5 głównych podzespołów komputera a dokładnie symbole Vendora/producenta danego podzespołu i generalnie jeśli wymienimy jeden z nich na inny z tej samej rodziny np. płytę oparta na intelu 915 na inną tego samego producenta na i945 to nie powinną być problemu z aktywacją przez internet - istnieje też mozliwość instalcji płyty od innego producenta ale na podobnym pcb, zazwyczaj wówczas też nie ma żadnego problemu. Jeśli natomiast ingerencja w sprzęt jest znacząca wówczas system poprosi o kontakt telefoniczny a tu juz wiele zależy od uprzejmości osoby z którą rozmawiamy, oraz przedstawienia problemu /zawsze można powiedzieć że płyta jest po naprawie-wymianie gwarancyjnej...zdarzają się jednak nawet tak skrajne przypadki w których konsultant żąda przesłania kserokopi dowodu zakupu i zdjęcia systemu...do czego oczywiście nie ma prawa. W mojej firmie pomagamy klientom w takich sytuacjach załatwiając za nich temat aktywacji za pomocą magicznego numeru OEM nadanego firmie przez MS I jeszcze jedna inforamcja dotycząca systemów z allegro ... według licencji powinny być zainstalowane na sprzęcie /komputerze/ z którym zostały kupione w innym wypadku korzystanie z systemu jest nielegalne. Sorki za tak długi wywód ale chciałem żeby wszystko było jasne...jesli nie udało mi się to proszę pytania na priva, chętnie pomogę rozwiać wątpliwości
    Ostatnio edytowane przez MadMax ; 03-11-2006 o 00:13

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To ciekawe, bo podczas rejestracji windows wiaze sie z nr. seryjnym plyty...

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a jak to jest z plikami mp3? ja osobiście wiele mp3 które mam na kompie samemu kompresowałem z płyt CD aby móc je słuchać w aucie. jak wygląda sprawa posiadania plików mp3 z oryginalnych płyt? mam pokazywać płyty policji? przecież rozszerzenie mp3 nie jest zakazane. a jak powiem, że np oryginalne płyty pożyczyłem koledze co wtedy?

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    a jak to jest z plikami mp3? ja osobiście wiele mp3 które mam na kompie samemu kompresowałem z płyt CD aby móc je słuchać w aucie. jak wygląda sprawa posiadania plików mp3 z oryginalnych płyt? mam pokazywać płyty policji? przecież rozszerzenie mp3 nie jest zakazane. a jak powiem, że np oryginalne płyty pożyczyłem koledze co wtedy?
    wycieczka do kolegi, żeby sprawdzić. Oczywiście, że nie jest to zabronione, ponieważ masz prawo zrobić sobie tzw. kopię bezpieczeństwa. A w jakim będzei ona formacie to już chyba nie jest ważne. Kwestia np. jak udowodnić ,że mp3 kupiłeś z sieci ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Coś już napisał
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Ale dyskusja. W kwestii czy policja może wejść bez nakazu - może, nakaz może załatwić później. Warunkiem jest, że musi być podejrzenie o piractwo. Wystarczą dwa donosy od osób życzliwych. Jak policja nic nie znajdzie to można żadać od policji udostępnienia danych donosicieli i wytoczyć im sprawę. Znam to z doświadczenia - problem ten dotknął znajomą mi osobę.
    Sprawa zakończyła się znacznymi wydatkami na zakup legalnego softu, kilkoma tysiącami dla adwokata oraz kilkoma tysiącami na cele społeczne. Czyli dość kosztowna impreza.
    Policja nie będzie przeszukiwać waszych dysków. Od tego mają specjalistów.
    Najlepsze jest to, że po odzyskaniu danych z dysku twardego można na nim znaleźć fragmenty kodu oprogramowania. Jesli nie posiada się licencji na ten soft to wg kodeksu karnego są to już dowody w sprawie o piractwo. Nielegalne jest jakiekolwiek kopiowanie softu. Czy to na dysk, czy na CD / DVD. Instalacja na próbę też jest nielegalna bo fragmenty kodu są kopiowane na HDD i do pamięci operacyjnej, czyli podchodzą pod nielegalne kopiowanie.
    Czyli nic tylko co jakiś czas zero-jedynkowanie dysku porządnym algorytmem.
    Jesli zaś chodzi o szyfrowanie danych to chyba nadal nie uregulowano tej kwestii w KK. Przecież nie mogą mnie zmusić do udostępnienia im informacji, które mnie obciążą.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No, ale kradzież mp3 nie ma całkiem szkodliwości. Dla muzyka nie ma różnicy, czy nie kupie i nie będę miał, czy nie kupie i ściągnę. Co więcej, jak ściągnę, to może kiedyś kupie, albo pójdę na koncert
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    No, ale kradzież mp3 nie ma całkiem szkodliwości. Dla muzyka nie ma różnicy, czy nie kupie i nie będę miał, czy nie kupie i ściągnę. Co więcej, jak ściągnę, to może kiedyś kupie, albo pójdę na koncert
    Tomek, co jak co ale po Tobie to się takiej logiki nie spodziewałem :-?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Tomek, co jak co ale po Tobie to się takiej logiki nie spodziewałem :-?
    Przecież nie zamieściłem tam żadnej oceny moralnej, tylko fakty.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 11 z 25 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów