Ja dorzuce jeszcze jeden trick (nie dla ahtystow ktorzy brzydza sie PS-em i kadrowaniem w komputerze): zawsze dawac zdjecia lekko scropowane, a zatrzymywac sobie pelne klatki. Taki dowod (jesli juz przyjdzie co do czego) ciezko jest obalic.
Ja dorzuce jeszcze jeden trick (nie dla ahtystow ktorzy brzydza sie PS-em i kadrowaniem w komputerze): zawsze dawac zdjecia lekko scropowane, a zatrzymywac sobie pelne klatki. Taki dowod (jesli juz przyjdzie co do czego) ciezko jest obalic.
I to jest najlepsze co można zrobić z jpeg-iem. Dodatkowo chcę powiedzieć, że na prawdę działa. Ja już miałem przypadek, że w ten sposób udowodniłem autorstwo zdjęcia i gazeta zapłaciła (zdjęcie oczywiście w pełni opisane IPTC, ale po co zaglądać). Co smutne, to fakt, że kradzież najłatwiej przychodzi redakcjom, wydawnictwom, po których człowiek by się nie spodziewał - katolickie, społeczne, ngo.
Oakhallow
Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...
wrzuć na płytkę plik prawa_autorskie.txt z informacją na jakie cele je przekazujesz i w jakich granicach pozwalasz je wykorzystywać plus
tka jak pisze muflon wszystkie po delikatnym cropie
Canon EOS 300 | Canon BP-200 | Canon EF 28-80 mm f/3.5-4.5 | Canon EF 75-300 mm f/4-5.6 III USM
Canon EOS 350D | Delta BG-E3 | Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II | 2 x CF Kingston 1 GB Elite Pro 50x
"Oświadczam iż jestem autorem zamieszczonych zdjęc, oraz posiadam do nich pełne prawa majątkowe" i podpis
Styknie
czy w PS CS dodam znak wodny wsadowo??
ale panowie znak wodny to nie napis na fotce ale dane m.in. o autorze zakodowane wraz ze zdjęciem nie do usunięcia - funkcja czytaj znak wodny w PS wydobywa takie dane na zasadzie ich odczytu tyle że o ile wiem to znakowanie zdjęć takim znakiem wodnym jest odpłatne.
hehe![]()
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!