Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Zdjęcia nocą + świece

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Zdjęcia nocą + świece

Witam,
    mam taką zachciankę, żeby zrobić mojej kobiecie kilka zdjęć przy świetle świec, lampa oczywiście odpada, a wieć pewnie długi czas otwarcia przesłony + statywek niezbędny. Mam Canona G3 i muszę przyznać, że ciężko to wychodzi, strasznie ciemne zdjęcia, których nawet korygować się nie da. Może powinienem dać więcej świeczek? No ale to nie ma być msza satanistyczna tylko pamiątka po miłym wieczorze. Czy kotś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii i mógłby mi coś poradzić?
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy świecy jeszcze zdjec nie robiłam, ale przy nastrojowej lampce owszem Mozesz robić zdjecia ze zwiekszoną czułością, wtedy czasy krótsze wystarcza, ale bedzie szum (który ew. mozesz za pomoca programu Neat Image wygładzic). Możesz tez na długie czasy z mała czułościa, ale dziewczyna bedzie musiała bez ruchu wytrzymac czas jakiś... Mnie sie tak z kotami udało, z czlowiekiem chyba łatwiej :wink:

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale dziewczyna bedzie musiała bez ruchu wytrzymac czas jakiś...
    Zgadzam się z tobą, choć czasem to przy świecach ładnie wygląda "efekt przejścia" czyli zruszony nastaw a G3 strasznie szumi przy wyższym ISO więc raczej statywek to jedyna opcja, ale dziękuję za pomysł, w sumie mogę spróbować, bo moja ukochana to straszna wiercipiętka jest 8) 8) 8) POZDRAWIAM
    I AM THE FIRST ONE !!!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mnie sie zwykle nie chce uruchamiać statywu- zamiast niego w ruch ida najblizsze grube księgi 8) Ściągnij sobie z netu fajny programik do poprawiania zaszumionych zdjęć- Neat image (z www.neatimage.com - o ile pamietam). Aha, tez mam G3 :wink: Powodzenia

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

NetImage 3,0 pro+ Już mam to cudo, ale jeszcze nie bardzo się tym bawiłem, może jakieś porady, w innych postach czytałem coś o nie przesadzaniu i 50%/30%/30% co ty o tym sądzisz??
    I AM THE FIRST ONE !!!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Doświadczenie mam jeszcze małe, zwykle nic nie ustawiam tylko filtruje jak leci i zapisuje, a reszte w PS lub Photopaint.

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

No ale to nie ma być msza satanistyczna tylko pamiątka po miłym wieczorze
    ROTFL
    moja ukochana to straszna wiercipiętka jest
    Daj jej cos na uspokojenie przed sesja zdjeciowa (buziaczek itp - kumasz)
    może jakieś porady
    Zapal swiece, kaz jej siedziec bez ruchu i naswietlaj matryce tak dlugo, zeby bylo OK, aparat na statyw - co tu mozna wiecej kombinowac? ISO nie dawaj za wysoko, bo szum owszem, mozna zlikwidowac w NI, ale czasem nie wyglada to pozniej ladnie i w sumie to lepiej miec fotke bez szumow.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdy jeszcze mialem G3: przy lampce pseudoUV biurkowej, ISO400 czas naswietlania mi wychodzil ok 3 sekund a szumy okropne, ostrosc slaba, kontrast prawie zaden. NeatImage nic nie pomagal na tak slabe, ciemne , zaszumione zdjecie. Lepiej ustawic ISO50 albo 100 i probowac wytrzymac te 10-15 sekund. Aha... pomiar "punktowy" na osobe fotografowana, szczegoly w cieniach ci i tak niepotrzebne, i tak je stracisz a w ten sposob uzyskasz dobre szczegoly w swiatlach, a pomiar matrycowy czy centralnie wazony probowalby uzyskac rowniez szczegoly w cieniach co wydluza czas naswietlania.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Okej, racja. Przy punktowym bardzo interesująco świeczki wychodzą, tylko 15s to trochę długo. Zobaczymy co z tego wyjdzie i dam znać jak się powiodło. Jakby coś, to dorzucę kolejną serię świeczek, tylko poza kadrem, dla lepszego naświetlenia. POZDRAWIAM
    Właśnie popstrykałem trochę nocną porą, i przy ISO 400 ładnie barwy wychodzą, ale ten szum i zerowa ostrość praktycznie, cóż z tym zrobić, gdy schodzę na ISO 50, to oprócz czasu otwarcia migawki długiego fotosy sąciemna jak...
    I AM THE FIRST ONE !!!

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Próbowałem robić takie zdjęcia cyfrówką A60 ale faktycznie prawie każde ustawienie kończy się dużym szumem.

Najlepiej takie zdjecia wychodzą przy dużych , jasnych obiektywach.
    Robiłem takie zdjęcie lustrzanką z obiektywem 50mm f/1.8 , filmem ISO 200 i czasem ok3-4 sek.
    Z połowy filmu pokazałbym może ze 2.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów