Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Canon-EF 50mm f/1.8 II

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie Canon-EF 50mm f/1.8 II

Witam serecznie wszystkich. Ostatnio dość często słyszę że duże grono fotografów używa obiektywów stałoogniskowych.
    Sam jestem ciekaw jak można wykorzystać taki obiektyw Canon-EF 50mm f/1.8 II ?? Nie wiem czy nadaje się do pracy w terenie czy w pomieszczeniach.
    Jeżeli ktoś ma jakąś opinię na temat zdjęć robionych tym obiektywem (albo innym stałoogniskowym) to proszę się nią podzielić.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Dopiero zaczyna Awatar katonczyk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moza go wykorzystać ogolnie do robienia zdjec. A na powaznie mowi sie, ze 50 jest taka standardowa portretowka, choc nadaje sie do roznych zastosowan. Najlepiej pochodz ze sowim 400d, i popatrz na swiat przez obiektyw ustaiwony na 50mm to zobaczysz mniej wiecej jak to wyglada.
    Sprzęcior: Mózg 10 bilionów neuronów | Oczy - AllNatural -1,5 dioptrii | Ręce - sztuk dwa, pięciopalczaste

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Witaj, na początek mała uwaga, przejrzyj archiwum forum uzywając funckji "szukaj", znajdziesz sporo informacji.
    Stałoogniskowe szkła powszechnie cieszą się dobrą opinią i napewno jakość wykonywanych nimi zdjęć jest lepsza niż zmiennoogniskowych. Są jaśniejsze co wynika z konstrukcji.
    Osobiście uzywam dwóch stałek, 85/1.8 do portretówki i 100/2.8 Macro jak sama nazwa wskazuje do zdjęć makro. Generalnie jestem z obu szkieł bardzo zadowolony.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Witaj, na początek mała uwaga, przejrzyj archiwum forum uzywając funckji "szukaj", znajdziesz sporo informacji.
    Stałoogniskowe szkła powszechnie cieszą się dobrą opinią i napewno jakość wykonywanych nimi zdjęć jest lepsza niż zmiennoogniskowych. Są jaśniejsze co wynika z konstrukcji.
    Osobiście uzywam dwóch stałek, 85/1.8 do portretówki i 100/2.8 Macro jak sama nazwa wskazuje do zdjęć makro. Generalnie jestem z obu szkieł bardzo zadowolony.
    No wszystko się zgadza co do jakości stałoogniskowych , lecz teraz mam pytanie czy lepiej własnie mieć 85/1.8 czy może wlaśnie 50/1.8 wystarczy ??
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Domyślnie

szkiełko to jest o tyle fajne, że można uzyskać fajną głębię ostrości co pozwala na zabawę przy kreatywnych portretach...

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Do portretu 85/1.8
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Domyślnie

zależy jak Ci wygodniej, ja używam i 50 1.8 jak i 100 2.0 ... zalezy od sytuacji chociaż osobiście jest mi wygodniej przy 50 mm, chyba kwestia przyzwyczajenia

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Najlepiej mieć oba (bez ironii). Jeśli nie używałeś wcześniej stałek to zacznij od 50/1.8 jest tańszy i (moim zdaniem oczywiście) nieco bardziej uniwersalny. Jak Ci się spodoba dokupisz sobie 85/1.8.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Proponuję poczytać i pooglądać http://canon-board.info/showthread.php?t=11854.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

50-tka to taki fetysz ubozszych onanistow sprzetowych. pod niebiosa opiewa sie jej ostrosc i niska cene, kreujac ja przy tym na perfekcyjny obiektyw portretowy, ze wzgledu na ogniskowa. skrzetnie przemilcza sie przy tym to, ze to co ma absolutnie kluczowe znaczenie dla obiektywu portretowego, czyli przyjemne odwzorowanie nieostrosci, jest w 50/1.8 poboznym zyczeniem i marzeniem kacykow IV RP o imperialnej wielkosci

nie mowie nie stalkom, bo sam uzywam, ale 50/1.8 daleko od tego na co jest tu kreowana. ostrosc pikseli to nie jedyne kryterium oceny sloika
    www albo tez flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów